Noodkreet van lerares met 1 student: “Zo verdwijnt floristiek”

Bij de start van het schooljaar 2018-2019 verwelkomde de Tuinbouwschool in Melle slechts één nieuwe leerling in de richting Bloemsierkunst. “We hopen dat het beroep kan blijven bestaan”, alarmeert leerkracht Dominique Bauwens die schat dat er in Vlaanderen maar een dertigtal leerlingen Bloemsierkunst meer zijn.

© VRT

“Het aantal studenten Bloemsierkunst gaat hier jaarlijks op en neer, maar nu is de situatie echt heel slecht”, constateert lerares Dominique Bauwens die al tien jaar met beide voeten in het werkveld staat. “In het verleden had ik wel eens acht of meer beginnelingen, maar dit jaar slechts één”, vertelt ze aan Fleur Magazine.

Advertising
 

Verspreid over de drie studiejaren geeft Dominique Bauwens les aan vier leerlingen. “In het vijfde jaar heb ik nu één jongen, in het zesde jaar één meisje en in het zevende jaar twee jongeren. De studenten vroegen het zelf ook: ‘Hoe komt het dat er zo weinig leerlingen Bloemsierkunst zijn?’ Ik heb er zelf al nachten van wakker gelegen.”

Knelpuntberoep

“Aan het niveau ligt het zeker niet. We hebben hier een fantastisch atelier. Wekelijks kunnen de leerlingen werken met een budget van 500 euro aan bloemen. Ze krijgen afwisselend theorie- en praktijkles én ik neem ze mee naar events zoals Koket Koksijde en Fleuramour. Voor mij zou het ook toffer zijn als ik mijn passie zou kunnen doorgeven aan veel meer jongeren. Nu moet ik veel zelf doen.”

Dominique Bauwens © AVS

Het floristenvak is de laatste jaren een echt knelpuntberoep geworden. “Uit de vele contacten met stagegevers merk ik dat veel floristen vijftigers zijn. Zij hebben schrik dat er geen opvolging meer zal zijn. Terecht, aan dit tempo hebben we over enkele jaren ook geen jonge floristen meer en verdwijnt de richting floristiek.”

Oorzaken

Nochtans is er veel vraag naar geschoolde bloemisten. “Werkgelegenheid is er genoeg, maar de floristen vinden gewoonweg geen vakmensen meer”, getuigt Bauwens. “Jongeren moeten de richting al kiezen als ze 14-15 jaar zijn. Misschien is dat te vroeg? Het floristenvak is ook onderbetaald. Jonge bloemisten vertellen mij dat ze voor hun loon beter in de Macro of Delhaize kunnen gaan werken. ‘Daar verdien ik meer geld voor minder werkuren.'”

Het beroep komt ook veel te weinig in de picture. We hebben een aantal topfloristen, maar de doorsnee Belg kent ze niet. Daniël Ost doet misschien nog een belletje rinkelen, maar wie kent een voorbeeldig ambassadeur als Sören Van Laer? In plaats van al die kookprogramma’s zouden ze beter een tv-reeks maken over alles wat met groenbeleving te maken heeft, waaronder bloemsierkunst. Ik ben zeker dat daar een publiek voor is. Dat zou het imago direct bijsturen.”

Bronnen: Fleur MagazineAVS en VRT

Bekijk hier de reportage van VRT

 


Geef jouw mening

Wat denk jij over de situatie? Fleur Magazine hoort graag jouw mening! Post hieronder een reactie.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.