Nieuw boek: Modern Ikebana

Het prachtig geïllustreerde boek ‘Modern Ikebana’ is een kunstwerk op zich. Het toont een selectie van 25 kunstenaars en designers van de nieuwe generatie bloemschikkers. Eén ding hebben ze gemeen: hun verering voor planten en bloemen. 

De Japanse bloemschikkunst ikebana ontstond in de zesde eeuw, met wortels in de tijdloze rituelen van een oude cultuur en met een oeverloze eerbied voor de natuur. Nog nooit voelde deze kunst zo relevant als nu, in onze digitaal aangedreven maatschappij. 

Advertising
 

Emily Thompson | Foto : Kyoko Hamada

Sinds haar ontstaan – in de voedingsbodem van het zenboeddhisme – is ikebana zowel een filosofie als een kunst. Op een spirituele manier geeft het tastbaar vorm aan onze fragiele band met Moeder Natuur. De voorbije jaren heeft ikebana een nieuw publiek gevonden. Een nieuwe generatie kunstenaars is op een nieuwe manier met bloemen gaan werken. Allemaal zijn ze geïnspireerd door ikebana. Kenmerkend voor ikebana is de liefde voor asymmetrische vormen – precies zoals ze in de natuur gevonden worden – en een voorkeur voor eenvoudige, natuurlijke materialen. 

Vanuit een knol met een warrige bos wortels danst een narcis sierlijk naar boven, naar het licht. Een stukje hout lijkt te zweven boven een elegant vaasje en trotseert zo de zwaartekracht. Een asymmetrische tak beladen met roze bloesems zoekt balans in symmetrie.

Gunnar | Foto : Saty Pratha

Modern Ikebana, a New Wave in Floral Design

Het boek ‘Modern Ikebana’ toont een selectie van 25 kunstenaars en designers van de nieuwe generatie bloemschikkers gaande van de Braziliaanse ikebana-beoefenaar Wagner Kreusch, van de sculpturale bloemsierkunst van Emma Weaver in Londen tot de conceptuele kunstwerken van de toonaangevende Japanse botanische kunstenaar Azuma Makoto. 

De inleiding vertelt de geschiedenis en de evolutie van de Japanse bloemsierkunst. Daarnaast bevat het boek ook een geïllustreerde woordenlijst van bloemen en planten. 

Fleurotica | Foto : Vanessa Rees

Over de auteurs

Victoria Gaiger en echtgenoot Tom Loxley lanceerden in 2016 het bekroonde Britse tijdschrift ‘Rakesprogress’, over de kunst van tuinen, planten en bloemen.  

“We zijn geen ikebana-experts. We zijn slechts een stel enthousiastelingen die zich hebben laten meeslepen door deze prachtige, gestileerde kunst. De kunstenaars zijn de echte experts. Jarenlang hebben zij hun vaardigheden bijgeschaafd. We hopen dat dit boek de lezer in staat stelt om enkele van de allerbeste moderne bloemschikkers van vandaag de dag aan het werk te zien.” 

“Eenmaal je een bloem hebt afgesneden, begint hij te sterven en geleidelijk aan te vervagen. Maar als een bloem net geknipt en geplaatst is, ontstaat er een moment van verwondering.” 

KOOP HET BOEK ‘MODERN IKEBANA’

De Japanse kunst van het bloemschikken.

> Over de oorsprong en evolutie van het Japanse Ikebana
> 25 kunstenaars en designers aan het woord
> Inclusief botanische woordenlijst met prachtige tekeningen

Het ideale geschenk voor al wie van bloemen houdt.

  • Auteurs: Victoria Gaiger & Tom Loxley 
  • Uitgeverij Ludion
  • 208 pagina’s
  • Taal: Engels
  • Prijs: € 34,90

KOOP HET BOEK NU

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.