Midzomernachtfeest met lelies

Wist je dat vroeger, tijdens de midzomernacht, bloemen werden geplukt? Dat was omdat ze precies op dat moment magische krachten zouden hebben. Midzomernacht is een traditionele nacht om te vieren, met veel bloemen.

Stilstaande zon

Wat is midzomernacht nu eigenlijk? De midzomernacht is de nacht van 21 juni waarop de zon haar allerhoogste punt bereikt, en daar stilstaat. Dag en nacht zijn op dat moment overal op aarde even lang. Dat komt omdat de zon dan precies boven de keerkring staat van het noordelijk halfrond. Het wordt de zonnestilstand genoemd. Na de zonnestilstand is de zomer officieel begonnen en worden de dagen weer korter. In verschillende Noord-Europese landen is midzomeravond samen met Kerstmis het grootste feest van het jaar.

Midzomernachtdromen met bloemen

Vroeger geloofden mensen dat bloemen en planten tijdens de zonnestilstand geneeskrachtige en magische krachten hadden. Daarom plukten ze massaal bloemen gedurende de hele midzomernacht. Jonge meisjes legden de bloemen onder hun hoofdkussen in de hoop in hun dromen een glimp op te vangen van hun toekomstige echtgenoot. Ook ontstaken de midzomernachtvierders vreugdevuren om zichzelf te beschermen tegen duistere krachten. Die zouden immers vrij spel hebben vanaf het moment waarop het aantal uren daglicht opnieuw afnam. Nu is het vooral een prachtig moment om samen feest te vieren en de zomer in te luiden, met fijne houtvuurtjes en heel veel leliebloemen.

  www.ibulb.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.