Michael Schyns: “Ik koop waarvan ik zelf houd, dat verkoopt makkelijker…”

Als we de deur openen van Green Art Floral, dat recht tegenover het ziekenhuis Reine Astrid in Malmedy ligt, komen we terecht in een ruimte die baadt in het licht. Verrassend is dit niet echt, de talrijke etalageramen aan de straatkant tonen enkel bloemen en planten.

Wat is er logischer dan dat een florist bloemen en planten verkoopt, zouden we denken. Speciaal aan florist Michael Schyns is dat hij énkel bloemen en planten te koop aanbiedt. Bij hem ga je tevergeefs op zoek naar kaarsen, lampen of andere decoratieartikelen. De reden daarvoor is heel simpel: deze man biedt enkel datgene aan waarvan hij zelf houdt. En waar hij van houdt, is het floristieke in de ware zin van het woord…

De 43-jarige Michael Schyns ontdekte de wereld van de floristiek onder ietwat bijzondere omstandigheden toen hij amper 15 jaar oud was. “Als kind was de school niet echt wat me het meest interesseerde. Dus besloot mijn moeder me op mijn vijftiende als leerjongen te laten werken bij een bevriende floriste, die er op haar beurt voor zorgde dat ik de smaak voor dit beroep te pakken kreeg en dat ik een passie voor bloemen ontwikkelde. Vijf jaar later riep de vaderlandse plicht en vervulde ik mijn legerdienst…”

“Toen mijn legerdienst er in 1993 op zat, zocht ik werk en vond ik een baan bij Lys Royal, een zaak met een bijzonder goede naam in het centrum van Luik, waar Paul en Pascale Buntinx me in hun team opnamen. Daar leerde ik niet enkel nauwgezet en snel werken, maar werd ook duidelijk hoe belangrijk de kwaliteit, de aankoop van bloemen, het luisteren naar de klant en het daar aan toevoegen van je eigen creativiteit is. Daar werd mijn toekomst pas écht gevormd. Het draaide uit op twintig rijkelijk gevulde jaren vol ervaring, vertrouwen, bereidwilligheid, een dorst naar kennis en vooruitgang, in combinatie met talloze werkuren. Dit alles stelde me in staat om een stevige bagage in de floristiek te verwerven. Om het dan nog niet te hebben over de diverse opdrachten in zowel België als Frankrijk, tijdens dagen gewijd aan de bloemsierkunst.”

“Op 1 oktober 2012 maakte ik een oude droom waar en werd ik mijn eigen baas, toen mijn echtgenote en ikzelf een in de regio van Malmedy gekende handelszaak met naam en faam in de bloemenwereld overnamen. Onze familie kent deze regio, ik kon deze opportuniteit gewoon niet laten liggen.”

Decoratieartikelen vaarwel gezegd

“We gingen onmiddellijk aan de slag in deze 135 m² grote ruimte. Daarbij zegden we heel snel de diverse decoratieartikelen vaarwel en hadden we nog uitsluitend aandacht voor bloemen en planten. Ik wilde immers enkel datgene verkopen dat met de floristiek in de puurste zin van het woord te maken heeft.”

“We behielden de naam Green Art Floral, maar bezorgden het logo een nieuwe en frisse look en herwerkten onze grafische identiteit. Tot vandaag blijft de winkel uiteraard centraal staan bij alles wat we doen, maar linken we die aan ons beroep als florist. Dat betekent dat we actief zijn tijdens huwelijken, feesten, begrafenissen, enzovoort. Green Art Floral telt ook tal van restaurants en andere horecazaken uit de regio onder haar vaste klanten. Verder zijn er zelfs een aantal bedrijven en bureaus die op ons een beroep doen voor het regelmatige en noodzakelijke onderhoud van hun planten.”

“Elke derde donderdag van de maand organiseer ik tevens workshops in bloemsierkunst. Die workshops draaien rond thema’s die variëren volgens het seizoen of het beschikbare materiaal en zijn telkens volgeboekt (maximaal tien personen). Nadat ik twintig jaar aan de slag was in een team was het voor mij belangrijk om alleen te kunnen werken. Donatienne, mijn echtgenote die van beroep scheepsbevrachter is, steekt wel telkens een handje toe tijdens piekmomenten en grote feesten. Zij houdt zich bezig met de verpakking, het administratieve luik en het klantenonthaal.”

Het softwareprogramma Flowerline van Vertico vergemakkelijkt hierbij alle ‘kassataken’ en de facturatie aanzienlijk.

Vooral bloemstukken

“Bij de aankoop volg ik niet echt een vooraf bepaalde strategie. Ik volg eerder wat mijn hart me ingeeft en koop bij mijn grossiers alles aan wat mooi is (lacht)! Mijn bloemen, waarbij alleen het natuurlijke goed genoeg is, koop ik enkel aan bij Agora. Ik koop datgene waarvan ik houd, dat verkoopt gemakkelijker! Ik geef de voorkeur aan de versheid van de bloemen en houd dagelijks een journaal bij van wat binnengelopen is. Hierdoor heb ik geen nood aan een koude kamer.”

Green Art Floral verkoopt hoofdzakelijk bloemstukken. “Ik kan dit fenomeen niet verklaren. Geen enkel boeket wordt op voorhand gemaakt, het gaat telkens om ‘à la minute’-creaties. Het klantenbestand is heel divers en ik laat hen kiezen uit een gevarieerd aanbod, dat voldoet aan alle smaken en dat geschikt is voor elk soort beurs. In de etalages en in de winkel zelf vindt men letterlijk artikelen die gaan van enkele euro’s tot datgene wat mensen willen uitgeven.”

Geen publiciteit

Met niet minder dan vijf floristen in en om Malmedy is de concurrentie behoorlijk groot. Daarom onderscheidt Michael zich vooral door alles wat hij bij Lys Royal leerde in zijn voordeel te doen spelen.

“We maken geen publiciteit in plaatselijke kranten of op het Internet. Ik verkies vooral sponsoring van bepaalde evenementen, die zowel van sportieve, culturele of humanitaire aard kunnen zijn. Zo leren de mensen uit verschillende milieus onze winkel en de kwaliteit van ons werk kennen. Verder zorgen Facebook als social network en de traditionele mond-tot-mondreclame voor extra bekendheid.”

Gedeeltelijk omwille van haar ligging recht tegenover het ziekenhuis ‘Reine Astrid’, is de winkel ook aangepast voor een gemakkelijke toegang en is er meer dan voldoende parkeerruimte.

“Onze zaak heeft precies de juiste grootte. Daarom heb ik ook nooit nood aan de aanwerving van personeel. Het bezorgt me misschien een beetje de stempel van ‘eenzaat’, maar dit is nu eenmaal hoe ik het liefste werk”, besluit Michael Schyns.

Kort samengevat is het Michaels primaire bedoeling om zijn winkel zowel te laten draaien als verder te laten evolueren en houdt hij er daarnaast vooral van om te verrassen via zijn verbeelding en de kwaliteit van zijn creaties.

Green Art Floral, Malmedy

Tekst: Jacques Legros

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.