Met innovatie biedt Faits Di Vert het hoofd aan veranderende bloemenmarkt

Na 15 jaar in hun ‘kleine’ bloemenzaak hadden Katrien en Peter van Faits Di Vert nood aan een nieuwe uitdaging. De winkel groeide letterlijk en figuurlijk uit zijn voegen en Katrien en Peter wilden graag ruimte om aan hun klanten meer te kunnen tonen en meer toekomstgericht te kunnen werken. Gelukkig beschikten ze over voldoende oppervlakte om hun bestaande zaak uit te breiden.

Hoe alles begon
Na haar opleiding kunstonderwijs en een bijkomende vorming in het vormingsinstituut voor floriste, ging Katrien vijftien jaar geleden van start met haar bloemenzaak. Al snel stelde ze vast dat het een meer dan fulltime opdracht werd en na zes maanden besloot ook haar man Peter, die werkte als kinesist, in de zaak te komen. Via de Plantaardige Leergangen in Geel kreeg Peter de technieken van het bloemschikken onder de knie. Het werd de start van een bloeiende samenwerking.

Waar Katrien zich meer bezighoudt met de winkel zelf en de kleinere opdrachten, neemt Peter de grote werken voor zijn rekening. Als je namelijk naast de winkelactiviteiten ook grote decoraties voor bedrijven, showrooms, etalages, huwelijken en feesten doet, dan is een sterke kracht van harte welkom. Faits Di Vert beschikt namelijk ook over een grote stockruimte met mogelijkheden om grote potten, vazen, structuren … voor verhuur te bewaren.

Van bloemenzaak naar deco- en interieurzaak
De winkel ontwikkelde zich langzaamaan van pure bloemenzaak naar deco- en interieurzaak met bloemen. De bloemen blijven een heel belangrijke rol spelen in de zaak. Eerst en vooral omdat Katrien en Peter erg veel van bloemen en groen houden. Maar bovendien ook omdat klanten makkelijk de zaak binnenkomen om een bloemetje te kopen. Naast de bloemen ontdekken ze meteen ook een heleboel andere leuke designartikelen.

Daarom precies werd de nood om de winkel te vergroten ook zo hoog! Katrien en Peter wilden hun klanten nog zoveel meer tonen en deze artikelen vragen erom op een mooie manier gepresenteerd te worden en daarvoor is natuurlijk ruimte nodig.
De combinatie bloemen en interieurartikelen verkopen is schitterend. Bloemen verkopen is emoties vertalen met bloemen, is seizoenen in je zaak binnenbrengen, is kleur en geur, maar anderzijds wordt het verkopen van bloemen meer en meer een uitdagende onderneming. Werken met bloemen is arbeidsintensief en wil je een boeket mooi presenteren dan horen er ook mooi verpakkingsmateriaal en accessoires bij. Het wordt steeds minder evident alle kosten aan een klant door te rekenen … Als je daarnaast een prachtige pot en een mooie lamp kan verkopen, krijg je meer ademruimte. Ook grotere opdrachten die goed op voorhand voorbereid kunnen worden, zijn interessante business.
De markt is in een constante evolutie en dus ook een mooie zaak moet evolueren. Vroeger kon je nog bosjes bloemen en kleine plantjes … verkopen. Nu hebben de tuincentra met hun breed en mooi aanbod deze handel voor een groot gedeelte ingepalmd. Klanten adviseren in hun interieurdecoratie, informeren over bloemen, planten, potten … is momenteel in een bloemen-decozaak heel erg belangrijk.

Voor de inrichting van de winkel en ook voor de uitvoering van de werken tekenden Katrien en Peter zelf. Bezoek aan beurzen, stadsbezoeken, het lezen van magazines … bracht hun voldoende inspiratie om zelf de zaak aan te pakken. Het werd een titanenwerkje. Na bijna twee jaar zijn de verbouwingswerken voltooid.

 

Een bewuste keuze om zonder personeel te werken
Katrien en Peter maakten de bewuste keuze om niet met personeel te werken. Je moet zaken uit handen geven, die je liever zelf doet. Is er niet voldoende werk, dan is personeel een dure zaak. Het is ook een grote verantwoordelijkheid. Bovendien kan je voor 200 procent op je partner rekenen. Om het werk op een doeltreffende manier aan te pakken, besloot Faits Di Vert de openingsuren voor de klanten te beperken. Zo zijn ze nu nog op dinsdag-, woensdag-, donderdag- en vrijdagnamiddag open en op zaterdag de hele dag. In de voormiddag heeft Peter tijd om ter plaatse bij de klanten te gaan en Katrien kan ongestoord in de winkel doorwerken zodat alles netjes staat als de klant de zaak binnenkomt en er tijd is om met de klant bezig te zijn – iets wat de klant heel erg belangrijk vindt –. Natuurlijk kunnen de klanten op bestelling altijd in de winkel terecht. Deze manier van werken zorgt bij Katrien en Peter voor minder stress en een betere organisatie.

De grotere winkel heeft ook niet direct als bedoeling meer kwantiteit te bieden, maar wil vooral mooier zijn en oog hebben voor kwaliteit.
Als er meer werk komt, willen Katrien en Peter de kaart van freelance floristen trekken. Momenteel komt er op donderdag al iemand helpen en dit loopt vlot.

Innovatie en publiciteit
Publiciteit in magazines of kranten heeft Faits Di Vert eigenlijk nooit gemaakt. Het kost veel geld en je kan de return slecht meten. Wel hebben ze al verschillende keren meegedaan aan regionale tuin- en interieurbeurzen. De stand wordt dan een soort afdruk van de winkel en de winkel krijgt op die manier een gezicht. Bovendien ben je er zelf aanwezig en kan je zelf mogelijke klanten aanspreken. Publiciteit in de vorm van sponsoring vindt Faits Di Vert ook een goede zaak. Je zorgt voor een blikvanger op een feestje van een serviceclub en door er zelf aanwezig te zijn, doe je aan netwerking. Daarnaast blijft mond-tot-mondreclame de beste vorm van publiciteit. Realiseer je een mooie trouwdecoratie of creëer je een verrassende tafeldecoratie voor een communie, dan wordt daarover gesproken. De nieuwe zaak is ook een vorm van innovatie en publiciteit. De vernieuwing zorgt ervoor dat mensen over je praten en willen komen zien hoe de zaak eruit ziet. De winkel is ook zo ingericht dat een deel zoals de ‘bloemenbar’ op rollende elementen staat. Op die manier kan een gedeelte van de winkel vrijgemaakt worden voor nieuwe projecten: feestjes, recepties, tentoonstellingen, lezingen, etentjes – er wordt ook een nieuwe keuken gebouwd voor de winkel – modecollecties voorstellen … Ook dit zal een zekere dynamiek in de zaak brengen. Nieuwe mensen die niet noodzakelijk uit de directe omgeving komen, zullen op die manier de kans krijgen de winkel te ontdekken. Sfeerbeleving wordt steeds belangrijker. Katrien denkt er ook aan om fotoboeken te maken van hun creatief werk voor feestjes, rouwwerk, bruidswerk, etalage … zodat klanten inspiratie kunnen opdoen in de winkel.
Katrien en Peter zien ook zeker het belang in van een goede website en van facebook en ze willen hier ook dringend werk van maken. De website is aan vernieuwing toe en ook voor facebook was er door het vele verbouwingswerk nauwelijks tijd. Misschien moet er ook wel werk gemaakt worden van een webshop!

Inkoopstrategie
Het online gebeuren zorgt ook voor een hele verandering in het inkoopgebeuren. Faits Di Vert probeert ook hier mee te zijn met de nieuwe ontwikkelingen. Het online aankopen en thuis laten leveren heeft ook als groot voordeel, dat je minder tijd verliest met rondrijden en meer tijd kan besteden aan je verkoop.
De zoektocht naar accessoires, potten en designartikelen vraagt meer en meer tijd en inspanning. Tweemaal per jaar trekken Katrien en Peter naar Maison & Objet in Parijs waar ze momenteel al twee of drie dagen nodig hebben om hun aankopen te doen. Het komt erop aan om nieuwe, vernieuwende producten te vinden waarmee je klanten kan aantrekken en iets bijzonders kan aanbieden. Ook kleinere niet bekende beurzen worden bezocht op zoek naar speciale zaken.
Ook  hier stellen Katrien en Peter een grote evolutie vast. Wil je bijzondere producten, dan verwachten de leveranciers dat je de levering op voorhand betaalt. Er worden geen risico’s meer genomen. Op die manier word je als bloemenzaak eigenlijk bijna bank voor je leveranciers.
Er is bovendien een trend naar meerdere keren per jaar aankopen en minder aanhouden van grote stocks. Want je winkel moet er voor de klanten zo vaak mogelijk weer helemaal anders uitzien. De druk van aankopen, creativiteit en ‘mee-zijn’ wordt steeds groter.

Als kassasysteem werkt Faits Di Vert met Vertico. Dit is geen goedkope oplossing, maar anderzijds onmisbaar en ook zeer betrouwbaar. In een zaak als Faits Di Vert waar een 70 procent van de klanten een factuur verwacht, is een goed kassasysteem een noodzakelijke aanwinst. Ook controle van je zaken wordt op die manier een stuk praktischer. Je kan makkelijk facturen terug opzoeken …

Het consumentengedrag
In de loop der jaren is veel veranderd in de bloemenzaak en er staan ons nog heel veel veranderingen te wachten. Een daarvan is zeker en vast ook het consumentengedrag. Piekverkoop naar de feestdagen toe is daarvan zeker een voorbeeld. Klanten kopen bloemen en decomaterialen vooral als geschenk en dit vooral voor Moederdag, Valentijn, Kerstmis en Nieuwjaar.
Hoe kunnen we iets aan het gedrag van de consument veranderen? Bij Faits Di Vert is elke klant welkom. Katrien zou het zelfs leuk vinden als klanten gewoon een bloemetje kwamen halen om hun tafel te versieren!

www.faitsdivert.be

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.