Mei, de maand van (k)anjers!

Een nieuwe maand, een nieuwe bloem in de spotlight. Deze maand staat de vintage anjer op het podium (samen met Willy Sommers en zeven rozen). Zij is met haar vele verschijningsvormen en hoge kwaliteit een bloem om van te houden. 

De herkomst van de anjer
De oorspronkelijke geboorteplaats van de anjer vind je aan de kust van het Middellandse zeegebied. De populariteit van de bloem gaat ver terug; de Romeinen maakten bijvoorbeeld al hoofdkransen en fris reukwater van de anjer. Ook op religieuze schilderijen is de bloem regelmatig te zien; als symbool van de heilige Maria en als symbool voor het lijden van Christus. De Latijnse naam voor anjer is Dianthus, een afgeleide van Dios (God) en anthos (bloem). Dat maakt van de anjer dus een goddelijke bloem!

Advertising
 

Symboliek van de anjer
De anjer staat symbool voor hartstocht, verlangen en romantiek. Renaissanceschilders uit de 15de en 16de eeuw kozen deze bloem niet voor niets als figurant in hun verlovingsscènes. En wat dat betreft is er niets veranderd: nog steeds is de anjer een toepasselijk cadeau om je hartstochtelijke liefde mee te tonen.

Kleuren en vormen van de anjer
Groen, dieppaars, donkerrood, fluorescerend geel, champagnekleur, zacht oranje, zalmroze, wit of combinaties van kleuren: de anjer biedt je één en al kleurenpracht. Maar dat is zeker niet het enige bijzondere aan deze bloem. Ken je bijvoorbeeld de verschillende vormen? Er zijn anjers met enkelvoudige bloem én trosanjers. En daarnaast heeft de anjer ook nog eens opvallende bloemblaadjes; met ronde, gekartelde of gefranjerde randen. Geen wonder dus dat de anjer een prachtige hoofdrolspeler of toevoeging is in iedere vaas.

Boeketrecept met de anjer
Renaissanceschilders uit de 15de en 16de eeuw kozen de anjer met liefde als personage op weelderige doeken. Een boeket met deze romantische, kleurrijke bloem resulteert in een bloeiend stilleven waar je je ogen niet vanaf kunt houden. Deze bloemen heb je nodig: anjers, solidago, trosanjers, lila trosroos, salal en Phalaenopsis.

Verzorging van de anjer

- Zorg voor een schone vaas.
- Vul de vaas met water en snijbloemenvoeding.
- Haal de onderste bladeren weg.
- Snijd de bloemstelen af.
- Houd de anjers uit het directe zonlicht en uit de buurt van rijpend fruit.

Mooiwatbloemendoen.nl 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: