Meesterwerk komt tot leven in Londen

Het immer bedrijvige Trafalgar Square in Londen heeft er tijdelijk een fleurige trekpleister bij. Aan de National Gallery worden de bezoekers namelijk begroet door een gigantisch bloemenkunstwerk. 

De hoofdingang van de National Gallery wordt geflankeerd door een 35m² levend schilderij gemaakt van 26430 echte bloemen. Op deze manier speelt Funnyhowflowersdothatco.uk in op de tentoonstelling Dutch Flowers, die nog tot 29 augustus 2016 te bezichtigen is in de National Gallery. Zo wil de organisatie bloemen op een ludieke manier onder de aandacht van het grote publiek te brengen.

Bloemstilleven van Ambrosius Bosschaert

Het bloemenkunstwerk is geïnspireerd op het meesterwerk Stilleven van bloemen in een Wan-Li Vaas (1609-1610) van Ambrosius Bosschaert (de Oude). Het boeket op het schilderij van Bosschaert bestaat uit lelies, tulpen, rozen en anjers en is levensecht geschilderd met bijna wetenschappelijke precisie. De samenstelling van het boeket is echter fictief: destijds werd er nog nauwelijks aan seizoensverlenging gedaan en waren de afgebeelde bloemen nagenoeg niet gelijktijdig samen te brengen.

Meesterlijke weetjes

  • Het kunstwerk van echte bloemen is 6,2 meter hoog en 4,6 meter breed. Met een afmeting van 68,2 bij 50,7 cm, is het originele doek dus een heel stuk kleiner.
  • Het werk is samengesteld met 100 blokken Oasis met 26430 stelen van 26 verschillende bloemen.
  • Om diepte en schaduwen te creëren zijn 37 verschillende kleuren gebruikt.
  • 30 bloemisten hebben het geheel binnen 2 dagen gecreëerd.
  • De bloemen worden tussentijds ververst,  waardoor het totale aantal gebruikte bloemen uitkomt op 52.950 stuks.
  • De bloemen die worden gebruikt zijn onder andere 6 soorten tulpen, 4 soorten pioenen, 3 soorten anjers, 6 soorten fresia’s, 6 soorten calla’s, en 5 soorten rozen.
  • Het schilderij heeft zelfs een ingebouwd water irrigatiesysteem om de bloemen goed te houden.
  • De hele constructie weegt 1815 kilogram.
  • De volledige installatie staat 8,2 meter van de grond; ongeveer dezelfde hoogte als twee Londense dubbeldekker bussen.

Speel mee!

Toevallig een uitstapje naar Londen gepland? Ga dan zeker langs de National Gallery! Als je een foto van het fleurige meesterwerkvia social media post, maak je immers kans om kaarten te winnen voor de tentoonstelling ‘Dutch Flowers’ en een workshop bloemschikken op 2 juli. Kijk op Funnyhowflowersdothat.co.uk voor meer informatie en de actievoorwaarden. Het bloemstilleven is nog te bewonderen aan de National Gallery tot en met maandag 6 juni.

www.funnyhowflowersdothat.co.uk

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.