Meer euro’s met marktonderzoek

Als je meer geld in je kassa wilt, kun je allerlei leuke ideeën bedenken. Maar heb je er al eens aan gedacht dat jouw zoektocht eigenlijk best in een straal rondom jouw winkel begint? Hier lees je hoe marktonderzoek jou kan helpen én hoe je daarmee van start moet gaan.

Marktonderzoek brengt het speelterrein van je zaak in kaart. Het laat zien hoever jouw aantrekkingskracht reikt, hoe je je kunt onderscheiden van de concurrentie, wie potentiële klanten zijn en hoe je deze klanten naar je bedrijf kunt halen.

Advertising
 

Een marktonderzoek laat zien of je plannen haalbaar zijn. Het is de basis voor je marketingplan. Ben je nog mee? Oké, dan gaan we van start. Je gaat nu een aantal analyses uitvoeren. Het geheel vormt jouw marktonderzoek. 

1. In een omgevingsanalyse breng je de kansen en bedreigingen rondom je bedrijf in kaart. Yep, daar is die zogeheten SWOT-analyse. Het letterwoord voor Strengths (sterktes), Weakness (zwaktes), Opportunities (mogelijkheden) en Threats (bedreigingen). Bij elk hoofdstukje denk je goed na wat er voor jouw allemaal onder valt. Denk aan mobiliteit, bereikbaarheid, winkelinplanting, locatiescan, bevolkingssamenstelling, winkelaanbod, dienstverlening, openingsuren, winkeluitstraling, prijszetting,… Een serieuze denkoefening die je veel kan opleveren en besparen.

2. Verzamel alle mogelijke informatie over jouw concurrenten. Wat zijn hun sterktes en zwaktes? Hoe proberen zij zich te onderscheiden? Waarom kiezen klanten precies voor hen? Check? Daar heb je jouw concurrentieanalyse

3. In een brancheonderzoek focus je op de ontwikkelingen in de sector. Zijn jouw ideeën wel realistisch? Benut je de mogelijkheden voldoende? Waar liggen nog kansen? Denk concreet. Koop jij uit gemak al jaar en dag hetzelfde assortiment bloemen en planten? Dan laat je niet alleen leuke, nieuwe, goed verkopende variëteiten links liggen, je verliest voeling met de markt en ongemerkt mis je nieuw cliënteel.

4. Een klantonderzoek schrikt jou misschien af, maar het is een onmisbare stap om succesvol te zijn. Wie zijn jouw klanten? Waarom kopen ze bij jou? Hoe is hun koopgedrag? Met deze gegevens kan je beter inspelen op potentiële klanten, want zij zijn goud voor elke ondernemer: hoe, waar en wanneer benader je deze broodnodige groep?

5. Een klanttevredenheidsonderzoek kan je ego strelen, maar het confronteert je ook met tekortkomingen. Welke wensen en ervaringen hebben jouw klanten? Vraag het hen. Via een vragenlijst, een online enquête, langs de neus weg. Denk eraan dat klanten je eerder naar de mond praten. Hoe kritischer je rapport, hoe beter. Durf iemand extern te consulteren als vragensteller. Deze persoon kan makkelijker doorvragen. Schaalvragen helpen je alles achteraf beter te structureren (1 betekent helemaal mee eens en 5 erg oneens). Het ultieme doel: jouw diensten en producten optimaliseren.

6. Oké? Tijd voor een imagoanalyse. Zeker in deze digitale tijden met social media speelt imago een belangrijke rol. Zelfs als je niet dagelijks op Instagram zit, moet de uitstraling van jouw winkel overeenstemmen met jouw verwachtingen. Dat is even belangrijk als het online en offline verhaal die horen te matchen. Schort er iets aan de uitstraling van jouw winkel? Aan de voorgevel? Je kan binnen zoveel veranderen als je wil, als de etalage afschrikt, kun je nieuwe klanten wel op jouw buik schrijven. Hoe kijkt die potentiële doelgroep naar jouw winkel?

Eens je alles in kaart hebt gebracht, geniet je van een kostbaar goed: inzicht. Je begrijpt ineens waarom klanten bepaalde producten niet lusten. Waarom ze al eens naar de concurrentie overstappen. Waarom jongeren afhaken. Waarom jouw imago niet strookt met de verwachtingen. Vanaf dan kun je gericht gaan werken aan jouw verbeterpunten. Je ziet waar de groeimogelijkheden liggen. Dat gaat jou financieel een slok op de borrel schelen.

Er bestaan professionele marketingbureaus die je hierbij helpen. Dan moet je natuurlijk het kostenplaatje in rekening brengen, al is deze investering vaak de moeite waard: in het beste geval kan je zelfs genieten van een terugverdieneffect. Niets belet jou echter om zelf de handen uit de mouwen te steken en er alleen aan te beginnen. Wat heb je verloren?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.