Matthiola of violier, een heerlijk geurende zomerbloem

De violier is bekend als een sterk geurende en kleurrijke snijbloem. Al vanaf een afstand is deze bloem aan de geur te herkennen. Een enkele violier in een boeket maakt er al een geurig geheel van. 

Wie goed naar deze bloem kijkt, kan zien dat deze plant tot de dezelfde plantenfamilie behoort als de kool, nl. de Brassicaceae. Dit is tijdens de teelt erg goed te zien. Het plantje groeit eerst vele weken in een soort rozet en pas de laatste twee weken schiet de bloem eruit.

De herkomst van de Matthiola of violier is het oostelijk Middellandse Zeegebied. Ook hier is het een echte voorjaarsbloeier.

De naam violier is een vanuit het Chinees verbasterde naam die “eeuwige schoonheid en liefde; ik hou van je” betekent. Dit is misschien de reden waarom een man, die bij een teler van violieren gedurende 35 jaar elk jaar een bos violieren ging kopen, zijn bos elk jaar met een tak – voor elk extra jaar huwelijk – uitbreidde.

In Nederland wordt deze bloem ook wel Moederdagbloem genoemd. Dit komt voornamelijk omdat de natuurlijke bloeitijd van de violier in de eerste koude kassen altijd rond de Nederlandse Moederdag is. Gezien het grote pallet kleuren, vaak pasteltinten, past deze bloem natuurlijk perfect bij een feest als Moederdag.

De teelt van Violieren is niet de makkelijkste. Als het warm wordt, komt de plant moeilijk in bloei. Dit is ook de reden dat het eerder een voorjaarsproduct is. De veredelaars zijn echter druk in de weer om ook in de nazomer mooie violieren te kunnen produceren.

Leuke wetenswaardigheid is ook dat de violier, als die wordt gezaaid, helemaal niet altijd dubbele bloemen heeft. Vóór de bloei is het verschil alleen te zien als de jonge plantjes een paar dagen in de kou worden gezet. Op dat moment kleuren de enkelbloemige varianten donker en kunnen ze worden verwijderd. Vroeger werd er ongeveer 50 % uitgehaald, erg veel werk dus. Dit is door veredeling erg teruggedrongen. Als je weet dat de dubbele violier onvruchtbaar is, mag duidelijk zijn dat de veredeling vrij lastig is.

www.summerflowers.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.