Romantiek in overvloed bij Marie ‘Poppins’

In hartje Antwerpen vind je een lieflijk bloemenwinkeltje. Maak kennis met ‘Poppins’, waar romantiek en gezelligheid hand in hand gaan.

Advertising
 

In het hart van de historische binnenstad in Antwerpen opende Marie haar eigen bloemenwinkel ‘Poppins Bloemen & Verbeelding’. Heel toevallig kon ze een beschermd pand huren als pop-up in afwachting van de renovatie. Het is geen typische bloemenwinkel. Intussen is ze twee jaar bezig en staat ‘Poppins’ vermeld in de lijst van tien leukste plekjes in Antwerpen.

Bij 10 leukste plekjes van Antwerpen

Het publiek van ‘Poppins Bloemen en Verbeelding’ is een mix van toeristen en lokale mensen. Zo heeft ze haar vast publiek dat wekelijks of regelmatig een boeket koopt. Via Instagram bereikt ze wereldwijd mensen zoals een Amerikaanse moeder en haar dochter die haar winkel hadden gezien op een lijst met de tien leukste plekjes van Antwerpen. Toeristen kopen eerder postkaarten die ze zelf maakt of brocante snuisterijen. Je leert hier veel mensen kennen.

Deze diashow vereist JavaScript.

“Kom je niet te vroeg, want ik neem graag de tijd om alles buiten te zetten?”, had Marie gevraagd aan de telefoon. Waarom wordt meteen duidelijk. Haar winkel op de hoek van de Wijngaardstraat valt meteen op. Toeristen drummen nieuwsgierig voor de ramen om toch maar een glimp op te vangen van al het moois. Kleine snuisterijen zoals retro vaasjes, lampenkappen, spiegels, servies met bloemen, antiek glaswerk, fantasiejuwelen tot en met een schilderijtje met een afbeelding van Frida Kahlo staan uitgestald tussen het kleurrijke assortiment bloemen. Alles in ‘Poppins’ staat in functie van bloemen gaande van de bloemetjesstof op de antieke stoelen tot de spreuken aan de muur en de outfit van Marie. “Ik ben wel wat geobsedeerd door bloemen. Ik heb graag dat alles mooi versierd is, dat het gezellig is en leeft. Ik verkoop alleen wat ik zelf graag zie.”

Op de stoep staan bont geschilderde meubeltjes uitgestald zoals een roze zitbank die heel uitnodigend lijkt, een ladekastje, manden en een mooi assortiment planten. Buiten is het koud maar je krijgt het warm door de gezellige sfeer die Marie creëert. Een warme kop vruchtenthee  – helemaal in het thema en gemaakt van gebrande amandelen, rode biet en appelen – doet de rest.

Geklasseerd pand

Het pand was niet te huur maar stond al zes jaar leeg. Voordien was er dertig jaar lang een restaurant geweest. Het pand is een geklasseerd monument en wordt in de toekomst gerestaureerd. Misschien kon ze het pand wel huren als pop-up, stelde iemand voor. Marie was al even op zoek naar een klein pand om te huren. Dat was niet zo gemakkelijk want ofwel was het te duur, ofwel was het betaalbaar en zat je in een straat waar niemand komt.  De eigenaar van het pand Axel Vervoordt was tot haar verbazing meteen akkoord.

“Het is heel snel gegaan en dat was niet echt de bedoeling. Ik had geen plan maar voor ik het goed en wel besefte, had ik een eigen winkel. Zo ging de bal aan het rollen. Het is een heel avontuur want er komt zoveel op je af”, vertelt Marie.

Een maand later kreeg Marie de sleutel van het pand. Het gebouw dateert van rond 1600, vermoedt Marie. Het ligt aan het mooiste pleintje van Antwerpen in een fijne en bijzondere buurt waar er plaats is voor cultuur en historiek en waar kunstenaars hun atelier hebben.

Deze diashow vereist JavaScript.

Decor voor Sinterklaasfilm

Haar winkel was ook de makers van de film ‘Sinterklaas en de wakkere nachten’ (2018) opgevallen. Het charmante geveltje, de etalages gevuld met brocante snuisterijen en leuke prullaria sprak tot de verbeelding. Regisseur Stijn Coninx en scenarist Hugo Matthysen waren weg van haar winkel. Ze mocht er vooral niks veranderen. Het halve maantje boven de inkomdeur en het bordje met ‘Nachtkoningin’ mocht ze houden als leuke herinnering aan de opnames van de film. Ook kinderen herkennen nog regelmatig haar winkel uit de film.

Huiskamergevoel

De winkel van Marie is heel persoonlijk. Wat je ziet, is ook hoe ze is. Het is alsof je bij haar thuis op bezoek bent. “Een klein beetje ken ik niet. Ik ga meteen voluit. Momenteel is alles zo wat aan het dichtslibben. Ik probeer terug ‘less is more’ te hanteren want mensen zijn overweldigd als ze hier binnenkomen. Ik wil het vooral gezellig maken en leuk inrichten. Maar anderzijds heb je ook de commerciële kant. Je moet er ook voor zorgen dat je genoeg verkoopt. Dat interesseert me niet zo maar daar moet ik nu toch meer mee bezig zijn. Uiteindelijk moet je toch geld verdienen.”

Na twee jaar maakt Marie voorzichtig de balans op. Welke richting wil ze uitgaan? Welk publiek vindt zijn weg tot bij haar? Zo ontdekte ze dat er heel veel toeristen in de historische binnenstad komen. Dat is niet echt een publiek dat koopt. Ze maken heel veel foto’s en zijn terug weg. Haar winkel is geen typische bloemenwinkel.

“Bloemenwinkel ‘La Frénésie’ in Brussel was ooit een inspiratiebron voor mij. Zoals Caroline Moreau wou ik in mijn winkel een huiskamergevoel creëren met gordijntjes en retro spullen. Ik dacht altijd dat ik het geld niet had om een eigen bloemenwinkel te openen. Het leek onbegonnen werk en dan zag ik dat winkeltje in Brussel. Dat heeft me enorm geïnspireerd. Ook met weinig middelen kan je iets bereiken.”

Zoektocht

Voor Marie is het een hele zoektocht om te ontdekken wat werkt en wat niet. Wat goed verkoopt of niet. Een tijd had ze creaties van anderen zoals juweeltjes in consignatie staan. “Dat werkte niet echt want op de duur had ik zoveel van andere mensen in mijn winkel staan. Ook de winstmarge was veel te laag.”

In het begin was ‘Poppins Bloemen & Verbeelding’ zeven dagen op zeven open. “Dat was zot. Ik werk alleen. Je moet volledig de stad door om bloemen te kopen en uit te laden. Vervolgens moet je de bloemen kuisen, etalages en boeketten maken. Vaak onderschatten mensen wat er allemaal bij komt kijken.

Deze diashow vereist JavaScript.

Stress

Marie heeft altijd in bloemenwinkels gewerkt. “Ik heb nooit iets anders gedaan, maar ik ben er ook nooit echt gelukkig geweest. Ik had zo mijn eigen visie en ik vond het moeilijk om me aan te passen en in het gareel te lopen. Het is hard werken in de bloemensector met lange dagen en drukke periodes. Omdat de stress zo groot is, besef ik soms te weinig dat wat ik nu doe eigenlijk is waar ik altijd al van droomde. Ik ben er ineens in gerold. Het is nu echt aan het gebeuren maar ik vergeet te genieten en dat is zo spijtig.”

Brocante

Haar huis stond al vol, nog voor ze een winkel had. Het speuren naar toffe dingen is zowat een verslaving voor haar.

Nu ze een winkel heeft, is er nog een reden meer om zich volledig over te geven aan het verzamelen. Ze struint rommel- en brocantemarkten af en loopt tweedehandswinkels binnen en buiten. “Ik heb niet echt een rem en in het begin koop je veel te veel. Daar ben ik nu wat van teruggekomen. Na een tijdje weet je beter wat verkoopt en wat niet. Wat ik moeilijk vind is de prijszetting. Ik mis daar wat begeleiding in. Ik doe het nogal graag op mijn manier. Het is met vallen en opstaan.”

Elk seizoen herschilderen

De meubeltjes heeft Marie zelf bij elkaar gezocht in tweedehandswinkels en rommelmarkten. Regelmatig krijgt alles een nieuw laagje verf in roze, geel, lichtblauw of heldergroen maar net zo goed in het rood met witte stippen. De verbeelding van Marie is groot. “Elk seizoen schilder ik alles opnieuw. Dat doe ik omdat ik alles nogal snel beu ben en hier ook heel de dag sta.”

In de zomer had Marie een witte periode. Ze wilde een sfeer die rust uitstraalde en schilderde kasten en toog in het wit. Elke maand maakt ze een nieuwe etalage want klanten willen verrast worden. “Ik vind het belangrijk dat je niet stagneert. Het mag er niet jaren aan een stuk hetzelfde uitzien. Met weinig middelen kan je heel veel effecten bekomen. Je moet de mensen nieuwsgierig houden.”

Deze diashow vereist JavaScript.

Kleurrijke boeketten

De trend van veldboeketten is Marie op het lijf geschreven. Ze houdt van boeketten met verschillende bloemsoorten in verschillende lengtes en vormen. “Ik zie graag een bonte mix. Boeketten maak je op het gevoel. Eigenlijk heeft het maken van boeketten ook iets meditatief. Iedere dag heb ik een aantal boeketten klaar staan vanaf 15 euro. Dat is best spannend want alles moet vers zijn. Ik ben tot zondagavond open en het is moeilijk in te schatten hoeveel ik over zal hebben.”

Tweemaal in de week koopt Marie verse bloemen bij Agora en Maxi Flowers in Kontich. Soms gaat ze naar Tilburg omdat het aanbod mooier is en de prijzen interessanter zijn. Daarvoor moet ze wel een uur rijden. Om wekelijks naar Nederland te rijden is haar omzet niet groot genoeg. Soms maakt ze ook gebruik van een besteldienst die de bloemen in dozen in haar winkel afzet. Maar liever ziet ze vooraf welke bloemen ze aankoopt.

Instagram

“Foto’s maken vind ik sowieso plezant en ik heb dat altijd graag gedaan. In mijn winkel kan ik me volledig laten gaan. Misschien gebruik ik mijn sfeerfoto’s niet commercieel genoeg. Ik post iedere dag op Instagram. Soms zijn dat ook heel persoonlijke dingen. Ik ben gewoon mezelf en dat werkt nog het beste. Zo heb ik onlangs een experiment gedaan en enkele van mijn foto’s als postkaarten laten drukken. De foto’s met de gevel van mijn winkel, van kleurrijke stillevens in mijn huis en van mijn katten vallen in de smaak. Toeristen kopen af en toe een postkaart als aandenken aan hun bezoek.”

Marie wil graag meer dingen zelf gaan maken en verkopen. Ze leert zichzelf bloemen schilderen en maakt schilderijtjes en borden met mooie teksten erop. Op een spiegel prijkt de tekst: “Friends are the flowers in the garden of life”.

VOLG & LIKE ‘BLOEMEN POPPINS’

OF BEZOEK HAAR WEBSITE


Tekst | Ingrid Allaerts 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: