Magnifieke Medinilla

Tussen sierlijk golvende bladeren groeien in hoge bogen vierkante stengels waar grote roze bellen aan komen. En als die opengaan, komt daar weer een tros dieproze bloemetjes uit. Er is dus altijd wat te beleven met Medinilla. Deze majestueuze woonplant staat het best op een zeer lichte plek, maar niet in de volle zon. De plant geeft zelf aan hoe hij zich voelt: worden de bladeren en de knoppen donker tot zwart, dan is de kluit te nat en/of staat te plant te donker. Licht hangende bladeren en knoppen vragen juist om wat extra water. Wie snel bijstuurt, heeft er een schitterende woonplant aan die drie tot vijf maanden kan bloeien.

  • Medinilla groeit in het wild in Zuidoost-Azië, de Stille Zuidzee en tropisch Afrika.
  • De plant is bekend sinds het midden van de negentiende eeuw, toen hij voor het eerst is beschreven door Engelse verzamelaar J. H. Veitch.
  • Op de Filippijnen is de bloem het symbool van Lakapati, de vriendelijke godin van de vruchtbaarheid, die net als Medinilla vele gedaantes heeft.
  • Medinilla is door vooraanstaand plantenschrijver Rob Herwig omschreven als ‘de Rolls-Royce onder de woonplanten’, omdat hij zo bijzonder is.
  • Gun deze prachtige woonplant een passende standplaats: omdat de bloemen laag hangen, komt Medinilla het best tot haar recht op een hoge plek.

mooiwatplantendoen.nl

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.