“Maak je dromen waar!”

Maak je dromen waar. Het is niet alleen een goede raad die Isabelle ons geeft. Zelf is ze het levende bewijs. Met haar bloemenwinkel ‘Au gré du vent’ in Beuzet heeft Isabelle haar dromen waar gemaakt en niet zonder succes. Hier kan ze haar artistieke talenten botvieren en geniet ze van de bloemen en de warme contacten met haar klanten.

Naar het andere taalgedeelte rijden in ons land, is altijd een beetje reizen. Ik ben verrast door het open en weidse landschap langs deze belangrijke invalsweg. Op winderige dagen heeft de wind – niet gehinderd door dichte huizenrijen – vrij spel.  De naam ‘Au gré du vent’ komt dus niet uit de lucht gevallen. Zelf vindt ze het een poëtische naam, een naam dat al een stukje vertelt over haar persoonlijkheid.

Artistiek 
Haar ouders zagen voor hun dochter eerder een studierichting talen. Zelf droom Isabelle om kunstenares te worden en een tekenopleiding te volgen. Haar artistieke kant is ze nooit verloren en toen haar kinderen oud genoeg waren, waagde ze de sprong. Isabelle startte haar eigen bloemenzaak in 2007, helemaal vanaf nul met de steun van haar man en kinderen. “Na mijn studies had ik meteen werk als directiesecretaresse. Mijn artistieke dromen heb ik nooit kunnen loslaten. Toen ik een workshop bloemschikkunst volgde, heb ik het bloemenvirus te pakken gekregen. Ik heb een jaar opleiding gevolg bij Flor Art in Namen. Later heb ik een florist – eveneens Isabelle – leren kennen. Van haar heb ik alles geleerd. We zijn ook de beste vriendinnen geworden en ze geeft nog steeds workshops in mijn atelier. Ze heeft me de moed gegeven om de stap te zetten en een comfortabele, zekere job achter te laten”, vertelt Isabelle.

Messenmaker
Het eerste jaar werkte Isabelle vanuit haar garage om alles uit te testen. Toen leerde ze de eigenaar van dit pand kennen. ‘Au gré du vent’ ligt langs de drukke Naamsesteenweg in Beuzet. Auto’s razen er voorbij. In het pand huisde een messenmakerij. De andere helft van het gebouw was een studio die Isabelle mocht huren. Gembloux is de streek van messenmakers. Intussen is het bedrijf gestopt en kon Isabelle in 2009 het volledige pand kopen en haar zaak uitbreiden. In plaats van twee deuren kwam er slechts één inkomdeur. Zo ging er geen plaats verloren en was er meer ruimte voor prikkelende etalages die kooplustigen naar binnen lokken. De gratis parking voor de deur is een extra troef want verderop in Gembloux moet je overal parkeergeld betalen.

De laatste jaren werkt Isabelle meer en meer voor speciale gelegenheden zoals huwelijken. Toekomstige koppels vanuit een straal van zestig kilometer rond Gembloux weten haar te vinden. “Ik werk heel intuïtief en voel goed aan wat klanten willen. Het duurt niet lang of we zitten op dezelfde golflengte. In mijn atelier heb ik heel veel decoratie materiaal. Ik maak de volledige enscenering voor hun feest en zorg ervoor dat alles een harmonieus geheel vormt”, vertelt Isabelle.

Rozenblaadjes
Isabelle werkte een uniek concept voor België uit. Ze bedacht een procedé waarbij natuurlijke rozenblaadjes heel goed bewaard blijven. De rozenblaadjes worden in dozen geleverd en kunnen één week in de koelkast bewaard worden. De rozenblaadjes kunnen gebruikt worden voor alle momenten in het leven zoals huwelijk en geboorte. De frisse blaadjes sieren de feesttafel of worden uitgestrooid als de trouwers onder groot applaus de zaal binnenkomen. Om stress te vermijden tijdens de feesten, kunnen de rozenblaadjes op voorhand besteld en in de eigen koelkast bewaard worden. Isabelle gaat er prat op dat de kwaliteit uitstekend is. Elk blaadje gaat door haar handen en wordt getrieerd. De dozen kunnen online besteld worden.


Naturel
De website van ‘Au gré du vent’ is heel gedetailleerd. Prachtig zijn de foto’s die gemaakt worden door een artistiek team waarvan Isabelle deel uitmaakt. Het gezelschap bestaat uit een fotograaf, make-up designer, kapper, fotomodel en Isabelle voor de bloemendecoraties. In dit werk komt haar artistieke talent volledig tot uiting. Hierin legt ze haar ziel en het tilt haar werk op naar een hoger niveau. Haar stijl is heel naturel met een mix tussen hedendaags en klassiek. “Je kan mijn werk ook eclectisch noemen omdat ik me aanpas aan de wensen van mijn klanten.”

Het kleurenpalet voor Pasen is een vrij sober palet met veel beige, wit en pasteltinten. Isabelle is heel selectief in de keuze van leveranciers en waakt erover dat het gedeelte decoratie niet te groot wordt. Ze kiest voornamelijk voor Belgische fabrikanten en bedrijven zoals de kaarsen van Eliot & Lila, de geuren flacons van Amélie & Mélanie, een collectie handgemaakte foulards. Maar het belangrijkste blijven de bloemen en bloemencreaties. Het gedeelte decoratie weglaten heeft ook geen zin want klanten vragen ernaar. Isabelle probeert objecten een meerwaarde te geven zoals een kader met een bloemwerkje of een wijnfles waarrond ze kunstig een orchidee in een glazen pipet drapeert. De wijnhandelaar heeft trouwens dezelfde naam ‘Au gré du vent’ op zijn etiketten staan.

Materialen
Inspiratie haalt Isabelle vooral uit materialen. Een atypische beurs voor de sector bezoeken zoals ‘Bois & Habitat’ levert haar tonnen inspiratie. Er is zoveel dat haar inspireert. Zeven dagen op zeven is ze met haar passie bezig. In haar atelier staan stapels dozen met toefjes mos, linten en gedroogd materiaal. Hier gaan ook de workshops door, gegeven door haar vriendin en leermeester.

“In dit beroep is het heel belangrijk om een eigen identiteit en signatuur te hebben. Daarom moet je jezelf in vraag blijven stellen en durven innoveren. Af en toe kiezen voor een uitdaging – zoals die foto shoots waaraan ik meewerk – geven me een boost. Het doet me veel plezier om samen te werken met andere kunstenaars. Voor geen geld wil ik nog terug naar mijn vroeger leven.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.