Luchtzuiverende Aloë

Oersterk, krachtige vormen en makkelijk in de omgang: Aloë (officieel: Aloë vera) heeft blauwgroene dikke bladeren die 40-50 cm lang worden en vanuit een rozet in punten omhoog groeien, tot maximaal 100 cm. De bladeren zijn grijsgroen en hebben getande randen. Aloë is een buitengewoon zelfredzame plant, die vocht en voeding opslaat in de bladeren, om droge periodes door te komen. De woonplant bloeit in de zomer en helpt de lucht in huis zuiver te houden.

Assortiment 
Het Aloë assortiment wordt steeds groter, dankzij de aanhoudende trend van decoratieve succulente planten als cactussen en andere vetplanten met decoratieve bladeren als Agave, Echeveria, Crassula, Haworthia en Senecio. Binnen het Aloë assortiment is Aloë vera het bekendst. Getande groenblauwe bladeren staan aan de basis van de rozet waarin de plant groeit. Daarnaast is er Aloë arborescens, wat ‘boomachtig’ betekent. Deze is wat grover gebouwd en heeft  iets krullende bladeren. Aloë humilis (dat betekent ‘laag bij de grond blijvend’), is een compacte rozet waarvan de bladeren bezet zijn met witte ‘tandjes’. Andere Aloë soorten zijn A. aristata ‘Cosmo’ (groen), A. squarrosa (stervormige rozetjes) en A. ‘Pink Blush’ (rozeachtig getekende bladrozet).

Waar let je op bij de inkoop van Aloë?  

 • Bij de inkoop van Aloë let je op de potmaat en de grootte van de rozet. Soms zitten er al kleine rozetten aan de plant, die meer volume aan Aloë geven en hem net wat aantrekkelijker maken.
 • Van belang is of de plant als bladplant of juist als bloeiende plant wordt aangeschaft. Bij een bloeiende plant let je eveneens op het bloeistadium.
 • Door de succulente eigenschappen van de vetachtige bladeren is Aloë niet erg gevoelig voor ziekten. Soms kan er echter wolluis tussen de bladrozetten zitten. Omdat dit bij Aloë zeer moeilijk te bestrijden is, blijft het raadzaam van aankoop af te zien.
 • Wanneer de plant te veel water heeft gekregen, kunnen de bladrozetten gaan rotten. Kluit kan beter iets te droog dan veel te nat zijn.
 • Staat de plant op het verkooppunt te lang op een plek met onvoldoende licht, dan zal de kwaliteit teruglopen. De planten kunnen dan gaan rekken of valer van kleur worden.
 • De aanbevolen opslag- en transporttemperatuur is 12 °C.

Verkoop- en presentatietips 
Omdat Aloë van zichzelf een vrij sterke uitstraling heeft, komt de plant het best tot zijn recht in een basis die dat onderstreept: robuust keramiek, bewerkt hout, kunststof met een stevige structuur. Een iets bredere pot vergemakkelijkt het water geven. Alöe laat zich goed combineren met andere vetplanten in schalen en kistjes en goed verkopen als een van de mooiste makkelijke planten die er zijn, zeker in combinatie met zijn luchtzuiverende eigenschappen. Ideaal voor kantoren, studentenkamers en plantenliefhebbers die geen groene vingers hebben.

Verzorgingstips voor consumenten 

 • Aloë is erg gemakkelijk te onderhouden dankzij zijn succulente eigenschappen: de plant slaat vocht op in de dikke bladrozetten waarmee hij drogere tijden kan overbruggen.
 • Eens in de twee weken water geven, de potgrond mag indrogen tussen de gietbeurten door.
 • Aloë staat graag licht en zonnig. In de zomermaanden kan de plant ook buiten op het terras of balkon staan.
 • Tijdens het groeiseizoen eens per maand voeding geven.
 • Aloë bloeit na een korte rustperiode in de winter, waarin de plant weinig water en geen voeding mag krijgen. De bloem ontwikkelt zich als de dagen weer langer worden, dan weer wel wat meer water en voeding geven.

Mooiwatplantendoen.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.