Lucas Vos over Brexit: “(bloemen)business as usual”

U kan op uw beide oren slapen. De gevreesde gevolgen van Brexit zijn voor de sierteeltsector uitgebleven. Dat zegt Lucas Vos van FloraHolland.

Volgens topman Lucas Vos is er dan ook geen aanleiding om in paniek te raken: “De uitslag van het referendum zorgt voor onzekerheid in de sierteeltsector, maar er is vooralsnog alle reden om het hoofd koel te houden. Het is voorlopig business as usual.”

Direct nadat bekend was geworden dat de Britten de Europese Unie gingen verlaten, kelderde het pond, waardoor de Nederlandse bloemen duurder werden. Branchevereniging VGB liet weten de gevolgen hiervan direct terug te zien in de daghandel.

Stand van zaken
Nu, na een eerste inventarisatie, is er volgens FloraHolland in de praktijk niet veel te merken van Brexit. Uit de meting bleek dat er in de sierteelthandel naar Groot-Brittannië, evenals de handel naar andere landen, geen verschuivingen te zien zijn. Ook de komende tijd zullen analisten van de veiling de prijzen en exportcijfers nauwkeurig in de gaten houden.

Wel wordt er rekening mee gehouden dat de gevolgen op langere termijn toch nog op een negatieve manier merkbaar worden. Vooral op het moment dat de Britten daadwerkelijk de uitgang van de EU opzoeken, kunnen zich nog moeilijkheden voordoen in de handel. Het afgelopen jaar ging 17 procent van de geëxporteerde bloemen en planten naar de Britten, voor een bedrag van 925 miljoen euro. Vooral rozen, anjers en orchideeën waren populair.

Vragen
Om vragen van ondernemers zo goed mogelijk te kunnen beantwoorden is er een loket voor hen geopend. Dat is te vinden op de website Hollanduktrade.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.