Lenka finaliste voor EuroSkills 2016

De 18-jarige Lenka Buytaert uit Sint-Niklaas heeft zich gekwalificeerd voor de EuroSkills in Göteborg in de categorie ‘bloemsierkunst’. Ze wist tijdens de nationale finale in Seraing een driekoppige jury te overtuigen met haar Zweedse tafeldecoratie en haar bruidsboeket voor Pipi Langkous. De zilveren medaille was voor de 23-jarige Samantha Authelet uit Rouvroy.

Momenteel volgt Lenka een specialisatiejaar ‘bloemsierkunst’ in de Provinciale tuinbouwschool in Kortrijk. Docent Fred Verhaege schat de kansen van Lenka alvast hoog in: “Lenka is een voorname leerling met uitstraling”, aldus leraar Verhaege. “Ik zie haar goed scoren in Zweden.” Daarnaast loopt Lenka stage bij Stefan Van Berlo, Belgisch kampioen bloemschikken en eigenaar van Bloemillusie. Ook hij is positief: “Lenka is een leergierige, ambitieuze leerlinge. Ze wil het ver schoppen binnen onze sector.”

Bruidsboeket Pipi Langkous Lenka Buytaert IMG_9875
Bruidsboeket Pipi Langkous door Lenka Buytaert
Afwachten

Het is echter nog niet zeker of Lenka de Belgische driekleur dit najaar daadwerkelijk kan vertegenwoordigen in Zweden. Lenka en Samantha moeten het immers nog eens tegen elkaar opnemen in verschillende proeven. Ook zullen beide dames zich moeten bewijzen op een teambuilding.

Bovendien mogen slechts 21 van de 44 deelnemende beroepen naar Göteborg gaan. Daar komt nog eens bij dat de nadruk ligt op technische en industriële beroepen, en niet op creatieve ambachten. Welke beroepen er nu precies zullen doorstoten naar de Euroskills, wordt in juni bekendgemaakt.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.