Lelies in de kijker

Van week 23 t/m 26 stelt de Bloemenagenda de Lelie centraal. Een eigentijds, natuurlijk beeld; dat creëer je heel gemakkelijk met de lelie. Kleuren en vormen zijn er in overvloed. Jij kiest! En wat de lelie extra leuk maakt; ze barst van de symbolische betekenissen…

Kleuren en vormen

Met de lelie kun je alle kanten op. Ze biedt je volop keus qua kleur, vorm en grootte. Zo vind je de lelie in sereen wit en rustig roze, maar ook in opvallend rood, geel, paars en oranje. Ze is er bovendien ook met strepen of stippen. De bloemen kunnen een doorsnee hebben van 7 tot wel 25 centimeter. Wist je trouwens dat dubbele lelies geen meeldraden hebben?

Symboliek

De lelie zit echt boordevol symboliek. De belangrijkste symbolische betekenissen zijn:

  • Vrouwelijkheid. In de tijd van de Grieken en Romeinen kregen bruiden een kroon van lelies in de hoop op een puur en vruchtbaar leven.
  • Liefde. In de Victoriaanse tijd wist men bij het ontvangen van een zoetgeurende lelie zeker: ‘Dit is mijn minnaar’.
  • Zuiverheid. Witte lelies worden vaak op bruiloften gebruikt als teken van maagdelijkheid en zuiverheid.
  • Vergankelijkheid. De serene en pure uitstraling van de lelie geven uitdrukking aan emoties in tijden van verlies en rouw.

Herkomst

Boeketinspiratie met lelies Mooiwatbloemendoen.nlLelies zijn niet alleen veelzijdig in kleur, vorm en grootte maar ook in herkomst. In het wild vind je ze in Korea, Japan en delen van Siberië, maar ook dicht bij de evenaar, in India. In Europa is de lelie inheems in de Kaukasus, de Balkanlanden, Griekenland, Polen, de Alpen en de Pyreneeën. Ook in de meeste Amerikaanse staten komen ze in het wild voor, met uitzondering van het zuidwestelijke deel. De lelie kun je dus gerust een wereldreiziger noemen!

Boeketinspiratie met lelies
Lelies kun je in deze tijd van het jaar mooi combineren met Lathyrus, Scabiosa, Lisianthus en Veronica. Prachtig in een robuuste vaas met koperlook. Of kies voor de eenvoud van een met lint bijeengebonden boeket. Combineer daarin bijvoorbeeld de lelie met Curcuma en zonnebloemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.