Lelie, bijzondere bloem boordevol symboliek

Als er één bloem bol staat van de symboliek, dan is het wel de lelie. Vrouwelijkheid, liefde, zuiverheid, vergankelijkheid : ze vertegenwoordigt het allemaal.

Advertising
 

Vrouwelijkheid

Het zijn vooral haar vorm, de verscheidenheid aan kleuren en de zoete geur die van de lelie hét symbool van vrouwelijkheid maken. Die betekenis gaat ver terug, tot in het oude Egypte. Zo kregen Griekse en Romeinse bruiden vaak een kroon van lelies in de hoop op een puur en vruchtbaar leven.

Liefde

Lelie Bloemenagenda Mooiwatbloemendoen
©moowaitbloemendoen.nl

Gevoelens uiten in de stijve Victoriaanse tijd? Dat was echt ‘not done’. Maar hoe moest men elkaar dan vertellen wat men voelde? Een geheimtaal bleek de oplossing. Door elke bloem een bepaalde betekenis te geven, ontstond de taal van de bloemen: floriografie. De Romeinen gebruikten de lelie als vulling in kussens en dekens vanwege haar lekkere geur. Zo werden lelies de verspreiders van de geur van de liefde. Kreeg een dame deze zoetgeurende bloem, dan wist ze het zeker: ‘Dit is mijn minnaar’.

Zuiverheid

Witte lelies worden vaak op bruiloften gebruikt. Waarom? Witte lelies staan, zeker in het christendom, symbool voor maagdelijkheid en zuiverheid. De witte lelie heeft daarom als bijnaam de Madonna-lelie. En let er maar eens op: de lelie is ook vaak te zien als religieus symbool in combinatie met de maagd Maria.

Vergankelijkheid

Niet alleen wanneer we blij en gelukkig zijn, vormen bloemen een mooi middel om emoties uit te drukken. Ook bij verlies en rouw helpen bloemen iets te zeggen zonder woorden. Lelies worden veel bij begrafenissen gebruikt : de serene, pure uitstraling van de bloem past goed bij deze gelegenheid.


Vertel je klanten dat…

  • er meer dan 100 soorten lelies bestaan. Niet alleen in kleur en motief is de keuze reuze, ook in grootte en geur. Voor wie de zoete geur heerlijk vindt, adviseer je de Oriëntal lelie. Mensen die niet tegen het parfum kunnen, help je best met de geurloze Aziatische lelie.
  • je met de lelie (of Lilium) alle kanten op kunt. Je vindt ze in sereen wit en rustig roze, maar ook in opvallend rood, geel, paars en oranje. Ze is er bovendien met strepen, randjes of stippen.
  • dat je stuifmeelvlekken kunt verwijderen met plakband. Haarlak sprayen op de meeldraden werkt preventief.
  • dat je de lelie wereldwijd in het wild kunt spotten. In Japan en Korea, in delen van Siberië maar ook dicht bij de evenaar, in India. In Europa is de lelie inheems in de Pyreneeën, de Alpen, Polen, Griekenland, de Balkan en de Kaukasus. Ook in de meeste Amerikaanse staten komt ze in het wild voor, behalve in het zuidwesten.
  • de lelie geen geschikte bloem is als je katten bijhoudt. Voor hen kan consumptie noodlottig zijn.

Verzorgingstips

  • De ideale bewaartemperatuur bedraagt 2 tot 5 graden Celsius.
  • Verwijder de blaadjes die in het water hangen.
  • Verwijder de meeldraden als de bloemen opengaan, om stuifmeelvlekken op de kledij van klanten te voorkomen. Dit heeft geen impact op de levensduur van de lelie.
  • Snijd de stelen af en gebruik snijbloemenvoeding.

>> mooiwatbloemendoen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: