Le Bac à Bloem

In de hippe Dansaertwijk in Brussel ligt de leuke bloemenwinkel ‘Le Bac à Bloem’. Simon Robert is in zijn nopjes. De lente is immers zijn favoriete seizoen met haar rijkelijk aanbod aan voorjaarsbloemen zoals tulpen, anemonen en pioenen.Iedere morgen is hij meer dan twee uur aan de slag om het voetpad voor zijn winkel – afgeladen vol – te voorzien van bloemen en planten in alle kleuren en maten. Het is moeilijk ontsnappen aan dit uitgelaten feest voor het oog.

De 25-jarige Simon Robert kwam eerder toevallig in de bloemenwereld terecht. Hij volgde een opleiding als fleurist via promotieonderwijs en deed onder meer stage bij enkele grote namen zoals ‘Rouge Pivoine’ in Elsene en ‘l’Atelier en herbe’ op de Zavel. Daar leerde hij het vak en kwam tot de ontdekking dat dit echt wel zijn ding was. “Toen ik hier terechtkwam was de zaak gesloten. Ik kende de winkel want ik had er zelf nog gewerkt. Het leek me een goed idee om hier te starten en nam de winkel over. Ik heb het concept veranderd en de decoratie en het werd: ‘Le Bac à Bloem’.”

Simon Robert startte zijn carrière niet in een winkel. Hij schuimde de markten af met een camionette uit de jaren zestig die hij volledig had gerenoveerd. Terwijl hij bloemen verkocht weerklonk jazzmuziek uit de jaren dertig en zorgde de vintage inrichting van zijn camionette voor een sfeervol decor. “Op sommige markten lukte het maar het was heel moeilijk om een goede plaats te kunnen bemachtigen. Uiteindelijk waren de mensen daar vooral op zoek naar kwantiteit en niet naar kwaliteit. Daarom moest ik op zoek gaan naar iets anders en het werd: ‘Le Bac à Bloem’.”

Positieve energie

Dat is wel een grappige en originele naam voor een winkel, opper ik?

“De naam is bedacht zeg maar in de waan van een late avond”, stelt Simon Robert lachend. “We zijn hier in een buurt die zowel Nederlandstalig als Franstalig is. Ik wou een sympathieke naam vinden voor de twee talen. Zelf ben ik van Aarlen maar ik woon nu 7 à 8 jaar in Brussel. Het is een mooie en goede buurt die leeft. Er beweegt heel wat en jonge mensen zetten originele initiatieven op. Je vindt hier een mix van mode- en designontwerpers, architecten en handelaars. Er is een goede, positieve energie.”

Er wonen ook bekende mensen in de buurt zoals de zanger Arno. Iedere dag komt hij langs. Bloemen koopt hij niet. Hij zegt je enkel goeiedag wanneer hij graag een sigaret van je wilt, beweert Simon Robert lachend. De regisseur Marc Didden kent hij niet maar af en toe komen er wel eens politici over de vloer of Axelle Red. Veel belang hecht de jonge florist hieraan niet. Hij geniet gewoon van de aandacht die mensen aan zijn charmante winkel geven. “Mijn winkel moet het niet hebben van de passage want ik zit tenslotte niet in de Dansaertstraat. Mensen ontdekken mij. Mijn grootste publiek wordt gevormd door een Nederlandstalige generatie designers en architecten die van overal uit Brussel komen. Ik probeer mijn klanten in hun taal te bedienen en langzaamaan maak ik vorderingen op dat vlak.”

Puur natuur

Wat heb je aan het concept veranderd?

“Voordien was het een typische buurtwinkel. Dat is hij nog steeds maar dan wat hedendaagser en beter passend bij deze tijd, denk ik. Het accent ligt nu vooral op natuurlijke seizoensbloemen die lokaal gekweekt worden, liefst in België of zo dicht mogelijk in Europa. Hier vind je geen gekunstelde boeketten of bloemstukken. Ik verwerk alles zo natuurlijk mogelijk zonder toevoeging van grote bladeren, appelen of andere accessoires.” Simon Robert verkoopt voornamelijk kleurrijke boeketten. Daar is hij voor gekend. Monochrome boeketten interesseren hem minder. Hij durft verschillende kleuren te mengen tot een bonte, geurende mix. Als een schilder op zijn palet mengt hij roze met rood, blauw en geel. De hoeveelheden en kleuren moeten wel kloppen, weet hij. De lente is zijn lievelingsseizoen met haar overdaad aan weelderige pioenen, anemonen en tulpen. Die bloemen heeft hij het liefst omdat ze juist zo puur en natuurlijk zijn. “De bloemen verwerk ik in hun meest eenvoudige, natuurlijke vorm. Ik zoek de mooiste bloemen van goede kwaliteit. Dat is wat het beste werkt in deze buurt.”

Gerecupereerde bekistingsplanken

De winkel is eivol en barst uit zijn voegen. Elk hoekje is benut met potten gevuld met mooie snijbloemen, bloemstukken en planten. Zelfs zijn fiets belandt in de etalage. De inrichting van ‘Le Bac à Bloem’ geeft perfect de persoonlijkheid weer van Simon Robert met zijn voorkeur voor brute en natuurlijke materialen. Tegen de muur maakte hij schappen van gerecupereerde bekistingsplanken. Een oud meubeltje kreeg een tweede leven na een grondige opknapbeurt en een nieuw patine. Aan de muur hangt een schilderij van een galerij uit de buurt. Iedere maand voorziet de galerij een nieuw kunstwerk. Dit schilderij, van een Belgische kunstenaar, zou hij wel graag willen houden.

Maandag en dinsdagvoormiddag is de winkel gesloten. Op Zondag sluiten is niet aan de orde. Die dag is het alles of niets. Simon Robert werkt alleen. Op piekmomenten zoals met Valentijn werkt hij door tot in de vroege uurtjes. Dat is een keuze die hij gemaakt heeft. Daardoor kon hij soms grote opdrachten niet aannemen want dan zou hij iemand moeten aanwerven en dat wil hij niet. “Ik begrijp mijn vroegere werkgevers maar al te goed”, besluit hij met een knipoog.
De favoriete adressen van Simon Robert

  • Het buurtcafé ‘Au Laboureur’ – Leon Lepagestraat, 1000 Brussel (naast Le Bac à Bloem). Een typisch Brussels café waar iedereen uit de buurt komt om elkaar te ontmoeten, zowel designers, handelaars als Brusselaars.
  • Restaurant ‘Bistro du canal’– Antoine Dansaertstraat 208, 1000 Brussel (Brasseriekeuken in een Parijse bistro setting.)
  • Designwinkel ‘True Colours’ – Oude Graanmarkt 48, 1000 Brussel
  • Designwinkel ‘Espace Bizarre’ – Kartuizersstraat 19, 1000 Brussel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.