Lavendel is Balkonplant van 2018

Met lavendel haal je straks de balkonplant van het jaar binnen. Of moeten we zeggen: buiten ?

 

Daarom lavendel

‘Balkonplant van het Jaar’ is een initiatief van Bloemenbureau Holland. Elk jaar kiest op verzoek van het Bloemenbureau een mediajury, bestaande uit redacteuren van lifestyle-, interieur- en tuinmagazines, vloggers en bloggers, uit vijf kandidaten de balkonplant die het meest tot de verbeelding spreekt. Voor 2018 is dat lavendel omdat iedereen blij wordt van meer groen, meer kleur en meer geur.

De gedachte aan de Provence en aan een hete zomer zal ook wel meegespeeld hebben. Daarnaast kent lavendel vele verschijningsvormen van bijna wit en lila tot diep paars, ook vergt de plant weinig onderhoud en verspreidt hij een heerlijke geur. Lavendel is bij uitstek geschikt als balkonbloeier omdat de plant goed tegen zon en wind kan én verkrijgbaar is in kleine formaten die passen in een bloembak tot de grotere die solo in een pot kunnen staan. Voor alle lavendel geldt dat de bloemen recht omhoog groeien, zodat ze weinig plaats innemen en toch voor veel kleur en geur zorgen.

Keuze assortiment 
Lavendel kent diverse soorten en cultivars met veelal grijsachtig tot groen, geurend blad met daarop blauwe of lila bloemaren met lipvormige bloemetjes.

  • De meest voorkomende is L. angustifolia ‘Hidcote’ met smal, grijs blad en violetblauwe bloemen. Het is een lange doorbloeier, tot eind september aan toe.
  • L. angustifolia ‘Munstead‘ bloeit kort maar hevig in de zomer met lilablauwe bloemen. Beiden zijn goed winterhard.
  • Daarnaast zijn er veel cultivars van L. stoechas. Die is iets minder winterhard, maar heeft grappige, grote violette schutbladeren en worden om die reden ook ‘de lavendel met de strik’ genoemd.

Lavendel trivia 
• Ook de oude Egyptenaren waren grote liefhebbers van lavendel. Farao Toetanchamon werd met een parfumkruik lavendel aan zijn zijde in de graftombe gelegd.
• Al sinds de oudheid staat lavendel bekend om zijn kalmerende eigenschappen.
• Van de uitgebloeide bloemetjes kunnen geurzakjes gemaakt worden.

Herkomst 
Lavendel hoort bij de muntfamilie en groeit vooral in landen rond de Middellandse Zee, al gedijt de plant ook prima in de koelere streken van Midden- en Noord-Europa.


Hier let je op bij inkoop
• Check rijpheid, winterhardheid en het aantal bloemen per plant: lavendel moet bij inkoop al iets kleur tonen in de vorm van knoppen en bloemen
• Lavendel vraagt om een vochtige kluit, maar droog blad. De planten mogen ook niet lang tegen elkaar aan staan omdat ze gevoelig zijn voor Botrytis.
• Smeul of smucht is een schimmel die ontstaat als lavendel onvoldoende ventilatie heeft gekregen bij opslag en transport.
• Verder moeten de planten vrij zijn van ziekten en plagen als luis en schuimcycade.

Verzorgingstips voor de consument 
• Lavendel staat graag licht en zonnig en heeft warmte nodig voor een rijke bloei.
• De kluit mag lichtvochtig zijn, maar zorg wel dat overtollig water weg kan lopen.
• In potten en bakken helpt elke twee weken wat plantenvoeding geven de plant gezond, compact en rijk bloeiend te houden.
• Desgewenst terugsnoeien in februari of maart, er moet minimaal 15 cm overblijven.

Verkoop- en presentatietips voor lavendel 
De verschillende tinten van lavendel lenen zich uitstekend voor een presentatie met kleurverloop van licht naar donker. Zet de planten niet pal op elkaar, lavendel moet een beetje kunnen luchten. Versterk de zomerse, Franse uitstraling van de plant met beeldmateriaal en terracotta potten en laat zien wat lavendel allemaal kan betekenen op de beperkte ruimte van een balkon met een bistrosetje. Verkoopverhogend werkt de combinatie van de plant met bijvoorbeeld lavendelzeepjes, lavendelzout en lavendelolie.

>> bloemenbureauholland.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *