Lage Landen naast podium, goud voor Finland

Het EK voor beroepen, EuroSkills, is geen voltreffer geworden voor België en Nederland. Beide landen vielen in de categorie ‘floral art’ buiten de prijzen.

Advertising
 

De Nederlandse kampioene Esther Weijenberg werd 9de op 15 landen. De Belgische kandidate Ophélie Depotter vervolledigde de top-10. Zij was eveneens met een medailledroom naar Hongarije afgereisd, maar ook zij moest het eremetaal laten aan de Finse Josefiina Kivero (goud), de Russische Elizaveta Skhimbova (zilver) en de Hongaar Dániel Takács (brons).

Zenuwen

“Ik ben een beetje ontgoocheld’, reageert de Belgische kandidate Ophélie Depotter. “De zenuwen hebben mij parten gespeeld. Om te kunnen winnen, moet je in een soort bubbel zitten. Dat lukt mij nog niet. Daar ga ik de komende tijd aan werken want ik wil nog deelnemen aan wedstrijden. Ik ben niet de persoon die na één tegenslag opgeeft. Ik ben uiteindelijk wel Belgisch kampioen geworden. Mijn coach, Sören Van Laer, was ook tevreden over mij. Hij heeft me symbolisch alsnog een medaille gegeven, voor mijn moed en inzet.”

Opmars Oost-Europa

Dat landen met minder bloemschikervaring met de medailles gaan lopen, is verrassend. “De winnende landen hebben veel meer middelen geïnvesteerd in hun kandidaten en coaches”, verklaart Ophélie Depotter. “Ik ben zeer goed begeleid door mijn trainer Sören Van Laer en werd gesponsord door de KUFB en Agora, maar de andere landen betaalden hun coach en maakten extra geld vrij voor de voorbereiding. Daarin schuilt nog een groot verschil. Zelf had ik wel een ander podium in gedachten, maar ik kan me neerleggen bij de keuze van de jury. Technisch heeft de Finse kandidate het wel verdiend.”

Naast Finland, Rusland en Hongarije eindigden ook Frankrijk, Oostenrijk, Slovenië, het Verenigd Koninkrijk en Polen voor Nederland en België. De Lage Landen bleven wel voor Estland, Slovakije, Kazachstan en Spanje.

De deelnemers aan de ‘Floral Art’ competitie op de EuroSkills 2018 in Boedapest. De Nederlandse Esther Weijenberg staat op de bovenste rij in het oranje. De Belgische Ophélie Depotter zit links onderaan in het rood. ©Esther Weijenberg

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: