Laatste bloemist op Amsterdamse Bloemenmarkt stopt ermee

De Bloemenmarkt in Amsterdam lokt jaarlijks veel toeristen, maar de lading dekt ze al lang niet meer. Half mei kapt de allerlaatste bloemenhandelaar ermee. “Toeristen verpesten mijn handel.”

Advertising
 

Toeristen

Michael Saarloos is the last man standing. Samen met zoon Julien verkoopt hij als enige nog boeketjes tussen de drukbezochte kraampjes met souvenirs als magneten, klompjes, sneeuwbollen en… plastic tulpen. De enige handelaar die de naam ‘Bloemenmarkt’ nog eer aandoet, geeft er de brui aan. Of we moesten de bloembollenverkoper een beetje verderop nog meetellen.

Het einde van een tijdperk. Sinds 1862 worden hier bloemen en planten uit omliggende kwekerijen verkocht, die per boot worden aangeleverd. “Ondanks het verbod staan toeristen massaal mijn kraam te fotograferen, waardoor ik mijn klanten niet meer kan bedienen”, klaagt hij in het dagblad Trouw. “Omdat de verkoop zo sterk terugloopt, is het financieel niet meer haalbaar. De klanten uit de binnenstad vinden het niet meer zo leuk om naar de Bloemenmarkt te komen, juist door de drukte.”

Naar bloemenwinkel

De bloemist vroeg de gemeente meermaals om hulp, maar voelt zich in de steek gelaten. Na 76 jaar gaat de rolluik van bloemenwinkel Klaas Timmer op de Bloemenmarkt definitief dicht. Half mei verhuist Michael naar een winkelpand, 750 meter verderop.

Bron: Trouw

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: