Koop je chrysanten niet bij supermarkt, maar in bloemenwinkel en wel om deze redenen

Er is dit jaar weinig reden om géén potchrysanten te kopen. Terwijl alles duurder wordt, keldert de prijs voor potchrysanten naar een historisch dieptepunt. De prijs voor de snijchrysant is wel geklommen. Welke variant je ook wenst, koop hem wel even bij de bloemenwinkel of kweker, wil je?

Potchrysanten zijn goedkoper dan ooit

Er zijn goede redenen om je pot kleurrijke chrysanten niet in de supermarkt te kopen, maar wel in een bloemenwinkel of rechtstreeks bij de kweker. Niet alleen worden ze daar beter verzorgd en zullen deze potchrysanten dus langer bloeien, jouw steun aan deze gepassioneerde beroepsgroep is meer dan ooit van levensbelang.

“De grootwarenhuizen pakken uit met nooit geziene dumpingprijzen, maar onze prijs is een eerlijkere marktprijs”, komt Ella Deneve van bloemen- en plantenkwekerij Van Doorslaer op voor haar collega’s. “Ik betwijfel of de kwekers met deze supermarktprijzen nog lang kunnen overleven.” Ga dus liever naar de bloemenwinkel of rechtstreeks naar de kweker. “Zodat wij allemaal er ook nog iets aan verdienen.” De instandhouding van de keten is cruciaal. Zonder kwekers zijn er – in de toekomst – geen potchrysanten meer.


©Gediflora

Steun kwekers met eerlijke prijs

Er is nog een reden om je potchrysanten te kopen bij een zelfstandige.

“Tuincentra en bloemenwinkels willen het verschil maken met kwalitatieve, goed gevulde potten, die een betere verzorging krijgen. Hier staan ze in de juiste habitat, met voldoende daglicht, terwijl de potchrysanten in de supermarkten maar ergens staan te staan. Wij verzorgen de potchrysanten met heel veel liefde. Wij gaan ze op tijd water geven. Wij steken er hart en ziel in”, motiveert kweker Ella Van Doorslaar op Radio 2.

Nog een tip: wacht niet tot het laatste moment om potchrysanten te kopen en speel op zeker.

“Naarmate Allerheiligen dichterbij komt, gaan de prijzen normaal de hoogte in. Dit is wel een ongeziene situatie – met een overaanbod – dus ik kan de prijsevolutie dit jaar moeilijk voorspellen. De potchrysanten gaan iets minder vlot over de toonbank. Omdat de bloem misschien als wat antieker aanzien wordt, al kan het warme weer er ook mee te maken hebben.”Snijchrysant is hipper dan ooit

Ook ná Allerheiligen kan je met de chrysant allerlei richtingen uit. De laatste jaren is hij – met name als snijbloem – stevig los gekomen van het etiket ‘kerkhofbloem’. Zo wordt de snijchrysant vaak gebruikt in hip bloemwerk, zoals je hier kan ontdekken. In een boeket, op tafel of als woondecoratie. Met de snijchrysant kun je alle kanten uit!Meer inspiratie met snijchrysanten? Klik hier


Ja, ook dit zijn chrysanten

Veel mensen hebben een verkeerd beeld van de chrysant. Wist jij dat er meer dan 400 soorten zijn, in alle kleuren en vormen?

Klik hier en bekijk het gigantische assortiment snijchrysanten


www.justchrys.com


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.