Koket Koksijde: Jo Pattyn crëeert onderzees paradijs

Van donderdag 10 tot en met maandag 14 september organiseert het gemeentebestuur van Koksijde voor de tweede keer Koket Koksijde – Floralia. In 18 strandhuisjes laten 18 floristen, waaronder gonzende namen als Hendrik Olivier (Belgisch Kampioen), Stijn Simaeys, Geert Pattyn en Sören Van Laer het beste van zichzelf zien. Absoluut hoogtepunt zijn de bloemencomposities in het gemeentehuis van gerenommeerd bloemsierkunstenaar Jo Pattyn.

FM: Kan je al een tipje van de sluier lichten over wat je precies van plan bent?

Jo pattyn 01
Bloemkunstenaar Jo Pattyn licht zijn plannen voor Koket Koksijde toe.

Pattyn: “Koket Koksijde gaat over de wondere wereld van het onderzeese. Daar vind je prachtig gekleurde vissen, bloemen en andere organismes. Het zijn die kleuren en prachtige contrasten die we gaan weergeven met bloemen. Zo zullen we vissen, zeesterren en kwallen maken, sommige van wel 2 bij 4 meter. Het moeilijke eraan is natuurlijk om alles levendig te houden, om de creaties zelf ook te laten leven. Daarvoor zoeken we allerlei technieken en middelen. Zo hebben we spiralen uit Duitsland laten overkomen, die we zullen decoreren met de juiste bloemenaccenten. Als je die spiralen ophangt, creëer je optische illusies, waardoor alles gaat bewegen.”

FM: Met welke bloemen zal je werken ?

Een impressie van Koket Koksijde uit de editie van 2012.

Pattyn: “Voorlopig valt de keuze al zeker op de Gloriosa, Magic Red Vanda en de Guzmania. Die laatste behoort tot de Bromeliaceae, net zoals de Tillandsia Usneoides die ik wil gebruiken – in de volksmond ‘de baard van Mozes’. Dat is een reusachtige plant die mits een goede behandeling, lange tijd zonder water kan. En dat is natuurlijk ideaal voor een event dat enkele dagen duurt. Ik zal ook opnieuw werken met de spantechniek, zoals vorige editie het geval was.De raadzaal van het futuristische gemeentehuis is een ellipsoïde die zich goed leent voor zulke composities. Omdat sommige creaties tot wel 200 kilogram zullen wegen, moeten we stevige en vooral veilige constructies voorzien.”

Lees het volledige interview met Jo Pattyn in het juninummer van Fleurmagazine.

FM: Daarvoor krijg je ongetwijfeld hulp?

Pattyn: “Ja, voor de hangende constructies krijg ik hulp van de Groendienst en de technische dienst van Koksijde. Voor het uitwerken van de bloemwerken word ik bijgestaan door een team collega-floristen. Allemaal Vlamingen, want ik wil België opnieuw op de kaart zetten in de florale wereld. De lijst is nog niet compleet, maar zeker zijn al acht namen, waaronder Carl Depuydt, Tanja Huyghe, Olivier Petillion en Nele Destoop. Niet de minsten dus.”

FM: Vinden we de onderzeese wereld ook terug in de strandhuisjes?

Strandcabines_Koket Koksijde 2012
Ook deze editie zullen bezoekers van het duinenlandschap kunnen genieten. 18 floristen kleden elk een strandhuisje aan volgens hun eigen specifieke florale stijl.

Pattyn: “Jazeker. Voor het gemeentehuis komt een duinenlandschap, waarvoor we 600 ton zand laten aanbrengen. Binnen dat landschap vindt de buitententoonstelling met de 18 strandhuisjes plaats. Daarvan worden er vier door floristen uit Koksijde aangekleed. Zo krijgen ook lokale floristen de kans om zich te tonen op een groot evenement. De 14 andere deelnemers zijn allen gekende floristen (zie kader). Tijdens de 5-daagse kunnen bezoekers die via een stembrief het mooiste strandhuisje kiezen, drie geldprijzen winnen. De winnaars worden via verloting gekozen.”

FM: Wat betekent Koksijde voor jou?

Pattyn: “Koksijde ligt me nauw aan het hart. Met veel mensen die van betekenis zijn geweest voor Koksijde had ik een persoonlijke band. Paul Delvaux is daar een voorbeeld van. Je zal dan ook hier en daar kleine kenmerken van zijn stijl in mijn werk terugvinden. Ik heb ook altijd aan de zee gewoond, waardoor mijn liefde voor de zee enorm is.”

FM: Tot slot, Jo, welke boodschap wil je naar het publiek overbrengen?

Pattyn: “Ik wil de schoonheid van de natuur uitdragen naar de mensen. In de natuur is alles mooi en je kan met elk element aan de slag.Ik wil ook elke keer iets anders doen, waarbij de uitdaging is om mensen te boeien, te emotioneren. Dat is geen evidente opdracht. Maar met een goed team, waarvan elke medewerker een stukje van zichzelf geeft, kan dat niet mislukken.”

<<<Kader: >>> 18 deelnemers:

Hendrik Olivier
Geert Pattyn
Stijn Simaeys
Stefan van Berlo
Stijn Simaeys
Sören Van Laer
Carl Vandermoere
Ann Desmet
Hilde Verhelle
Wim Dierendonck
Yvan Poelman en Tom De Wilde
Sarah Meersschaut
Haruko Noda
Moniek Vanden Berghe
Koenraad Fonteyne
Thierry Vermandere
Vincent Cauwelier
Josephine Degroote
Conny Pladys

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.