Knutselen met plantaardige materialen

[email protected] floriste Rita Van Gansbeke vindt haar inspiratie in de haar omringende wereld, maar vooral in de natuur zelf. Bloemen, bladeren, peulen, takken … voeden haar fantasie. “Ik ga op zoek naar elementen in de natuur, die ik samen met bloemen gebruik om een combinatie te maken die zich onderscheidt.”

Advertising
 

Waarvan geniet jij in de herfst?

“Oh, die kleuren en die geuren, dat is voor mij écht zalig. En als de zon er dan nog bij is, dat maakt het helemaal af. De kleurschakeringen vind ik bijzondermooi. In deze tijden doet de natuur me nog meer deugd.”

Rita Van Gansbeke

Met welke materialen uit de natuur werk jij dit seizoen?

“Deze herfst is voor mij een ode aan de plataan, een boom die zijn bladeren lang bijhoudt. In de [email protected] herfstspecial maak ik een creatie van een boomschijf met daarop de bladstelen van de plataan. Tussen de bladstelen zitten enkele prachtige orchideeën. Het is een creatie met mooie herfstkleuren. Wie het werk ook voor de kerstperiode wil gebruiken, kan de kokertjes (het uiteinde van de bladsteel) goud spuiten en lichtjes toevoegen. Het geheel wordt afgewerkt met kleine parels.”

In de nieuwe [email protected] vinden we nog meer unieke herfstcreaties van jouw hand. Welk bloemwerk springt er voor jou het meest uit?

“Het bloemendesign met de dansende peulen. Ik vind dit werk bijzonder geslaagd, misschien is het zelfs het mooiste wat ik ooit heb gemaakt. Het is de wereld al eens ingegaan, want ik heb het voor het eerst gemaakt voor Fleuramour in Alden-Biesen én ik wil het nu ook laten opnemen in de nieuwe ‘International Floral Art 2020/2021’ van Stichting Kunstboek (een boek dat om de twee jaar de state of the art van de bloemsierkunst bundelt, n.v.d.r.). Daarover weet ik volgend jaar pas meer.

De cursisten en hobbyisten zijn enorm blij met het duo van jutekransen in houten kaders. Het is een duurzaam werk dat wel een aantal jaren in de huiskamer kan hangen, en dat is ook belangrijk.”

Hoe is het werk van de dansende peulen tot stand gekomen?

“De beste werken ontstaan zomaar en daar werk je niet te lang aan, vind ik. We hebben al jaren Blauweregen in de tuin. Daar hingen vorig jaar bijzonder veel peulen aan. In veel van die peulen herken je de vrouwelijke lichaamsvorm. Ik heb er dus geplukt, ben naar mijn atelier gegaan en ben aan de slag gegaan met de materialen die daar nog lagen. Met pookdraad heb ik de peulen voeten gegeven. Wanneer je iemand voeten geeft, dan wordt zij vermenselijkt. Ik heb dan papieren hoedjes gemaakt in de vorm van een bloem. Het ontwerp was er onmiddellijk. Dit jaar had ik weer een rijke oogst, en ben ik opnieuw aan de slag gegaan.”

Kunnen we stellen dat de natuur jouw grootste inspiratiebron is?

“Zeker, ik kom van ‘de boerenbuiten’ en mijn ouders waren bloemisten. Echte floristiek, dat is iets wat toen nog niet echt bestond, maar mijn moeder vulde wel de bloembakken met de juiste combinaties en maakte mooie creaties voor Allerheiligen met natuurlijke materialen. De natuur heeft heel veel te bieden. Bovendien heb ik geen winkel met massa’s bloemen. Ik ga dus op zoek naar elementen in de natuur, die ik samen met bloemen gebruik om een combinatie te maken die zich onderscheidt.”

Waar staat er nog op de planning voor dit najaar?

Normaal geef ik workshops, maar die zijn allemaal opgeschort. Al zeker tot het einde van het jaar en misschien nog langer. We moeten dus creatief zijn. Voor het eerst in mijn carrière maak ik filmpjes waarin ik alles stap voor stap uitleg.”

Super om te horen dat je zo snel kon schakelen. Hoe kunnen de mensen deelnemen aan de workshops?

“Normaal schrijf je in voor een volledig werkjaar, maar dat heb ik dit jaar anders aangepakt, omdat àlles nu anders is. Cursisten kunnen per keer betalen en deelnemen. Je kan dus ook inschrijven voor één keer. Ik maak dan pakketjes klaar voor wie wil en bezorg de instructiefilmpjes. Het is een nieuwe manier van werken, maar we zullen er absoluut van leren.”

Dat is ongetwijfeld zo. Dank je wel voor het fijne gesprek, Rita.


Benieuwd naar we workshop van Rita? Neem een kijkje op www.plantaardigbeschouwd.be.

>> Bestel de [email protected] Special Herfst in de FLEUR boekenshop!

Met in deze editie meer dan 70 originele DIY-ideeën voor de herfst, winter en Kerstmis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.