Klant van de toekomst onder de loep bij FloraZON

Op 4 april organiseerden de Fontys Hogeschool Venlo en FloraZON de thema-avond “Prikkel uw klant van de toekomst”. De organisatie kon op een grote opkomst rekenen. Zo’n 175 bloemisten, studenten en kwekers vonden hun weg naar het event.

Marktonderzoek 
Aan de basis van deze thema-avond ligt een marktonderzoek dat begin februari is afgenomen door studenten van Fontys. Bij jongeren tot 25 jaar uit Nederland en Duitsland informeerden zij naar hun interesse in bloemen en planten. Kopen jongeren ook bloemen en planten voor zichzelf? Waarom wel of waarom niet? En wat verwacht deze doelgroep eigenlijk van een bloemist? Lector Frank Bunte presenteerde de cijfers van dit onderzoek. Enkele opvallende getallen lieten zien dat jongeren bijna nooit bloemen of planten kopen. Meer dan 70% koopt minder dan één keer per half jaar bloemen of planten. Sfeer en schoonheid zijn de belangrijkste redenen om bloemen en planten in te kopen. Jongeren geven bloemen en planten aan familie, met name aan moeder en oma. Aan vrienden geven zij andere cadeaus, vooral drank, geld en uitgaanstickets. Bloemen staan ook niet hoog op hun eigen verlanglijstje. De Nederlandse en Duitse jongeren tonen dus beduidend minder interesse in flora dan hun Belgische tegenhangers.

Advertising

Les voor de bloemist
Voor deze avond maakte Geert Maas twee winkelpresentaties met bloemen. Op traditionele wijze, zoals op veel plaatsen te zien is. Daarnaast maakte hij een heuse pluktuin, bloemen op sfeer door elkaar gepresenteerd. Hier kunnen consumenten dan zelf hun bloemen plukken en zo hun boeket samenstellen. Die laatste presentatiewijze sprak werd door de aanwezige jongeren gesmaakt. FloraZON heeft al aangegeven hier op zullen in te spelen en vanaf nu bloemen ook per m2 verkopen. Zo kunnen bloemisten een complete pluktuin gemakkelijk en eenvoudig inkopen. Fontys Hogeschool bood op deze avond ook een marketingcursus voor bloemisten aan.

Geert Maas spoorde bloemisten aan weer eens een avondje de schoolbanken op te zoeken, maar ook om in gesprek te gaan met de jongeren. Hoor van hen wat er leeft en wat zij verwachten van een bezoekje aan de bloemist.

Geef een reactie