Kijk binnen op Antwerpse editie van Floraliën
Onze reporter Ingrid Allaerts trok naar de Floraliën in het Paleis op de Meir. Geniet nog eens van deze gloednieuwe bloemenexpositie dankzij haar fotoverslag.
Het Paleis op de Meir is één van de laatste stadspaleizen in Antwerpen. Het statige paleis op de hoek van de Meir en de Wapper is een rococo-parel die de rijkdom en macht van zijn rijke opdrachtgever moest etaleren. Napoleon Bonaparte zette zijn zinnen op het paleis en liet het herinrichten in vier appartementen in de Franse empirestijl met onder meer een kamer voor de keizerin en voor hemzelf. Wanneer het paleis klaar was zat Napoleon echter in ballingschap op Elba. Later hebben nog meer belangrijke historische figuren hun stempel gedrukt op het gebouw.

Van woensdag 5 tot en met zondag 9 oktober vormde dit statige paleis het kader voor een Antwerpse boutique-editie van de gekende Gentse Floraliën. De creaties van topfloristen uit binnen- en buitenland gingen in dialoog met deze erfgoedparel en sierden de mooiste salons. De floristen lieten zich inspireren door de botanische motieven in het historische interieur. Ook de huurders van het Paleis – The Chocolate Line van Dominique Persoone en interieurwinkel Flamant – gingen floraal.
Pieter Toebaert – algemeen directeur van KMLP Floraliën – maakte een selectie van floristen die op het toppunt van hun carrière staan. “We brengen een verhaal van vakmanschap met florale werken op internationaal niveau. De rode draad doorheen de creaties is het rijkelijke interieur van het Paleis.”

Florist Dirk de Goede (België) ontwierp bloementranen voor de gevel van het Paleis. Ze verwijzen naar de grote kroonluchters en hangende glasdruppels in het royale interieur.



De hal en trappenzaal zijn versierd met een ingenieus net gemaakt van gedraaide stukjes ijzerdraad – die verwijzen naar de smeedijzeren balustrade – en met witte orchideeën. Floriste Olivia Bloom (België) werkte hiervoor samen met een vereniging van mensen met een beperking.



Sören Van Laer (België), Nolwenn Pittet (Frankrijk) en Aymeric Chaouche (België/Frankrijk) kregen de spiegelzaal toegewezen en in het verlengde het salon van de keizerin. Het geurt er heerlijk naar de appels die in de bloemstukken zijn verwerkt.
“We kregen alweer een grote ruimte om aan te kleden”, lacht Sören. “We hebben dit met z’n drieën aangepakt. De kleuren van de vazen verwijzen naar het lichtblauw dat ook in de koepel terugkomt. De rijkgevulde vazen zijn een reflectie naar de rijkdom van toen en verwijzen naar de rijkgevulde tafels van weleer. De appels zijn trouwens van een lokale boer uit Bornem. Verder hebben we met seizoenbloemen gewerkt zoals hortensia’s en gekleurde chrysanten. Normaal gezien werken we niet met gekleurde bloemen maar hier paste dit perfect. De takken creëren nog meer hoogte. De spiegels vormen eveneens een belangrijk element waardoor het lijkt of de ruimte vol met bloemstukken staat”, vertelt Sören.
In het verlengde van de spiegelzaal bevindt zich het salon van de keizerin. Nolwenn Pittet maakte een rappel naar de spiegelzaal door met een goudkleurige constructie te werken waarin ‘flashy’ bloemen in dezelfde kleur als de vazen zijn verwerkt. Het is een soort zithoekje waarin je plaats kunt nemen en waarom niet een selfie kan maken.

De verbindingsgalerij – tussen de linker- en de rechtervleugel – is later in de geschiedenis van het gebouw erbij gekomen en fungeerde als wintertuin. Tom en Caroline Degroote (België) samen met freelancer Tim Beyens (België) werpen met hun installatie een knipoog naar de geschiedenis van het paleis. “We brengen letterlijk de tuin van buiten naar binnen. Zo creëren we een herfst- en wintertuin met wat er in de natuur voorhanden is. Puur, royaal en wild”, aldus Tim Beyens.

Jonas De Vestel (België) is freelance bloemenontwerper. In de slaapkamer van de keizer creëerde hij een soort eiland, een knipoog naar de verbanning van Napoleon naar het eiland Elba. “Het eiland is gemaakt van de dekschilden van de junikever. Deze dekschilden zijn het restproduct van de kweek van kevers voor de voedingsindustrie in Azië. In het Verre Oosten worden ze al eeuwen gebruikt bij het versieren van tempels en paleizen. Met mijn ontwerp verwijs ik ook naar de Egyptische motieven die je terugvindt in de empirestijl. Zo heb ik tropische bloemen verwerkt en vlinders die ik bij een kweker koop en zelf opzet.”
Jonas verwierf intussen faam met zijn vazen bekleed met prachtige, glanzende dekschilden.

Het team van Nicolae Agop (Roemenië) kleedde het klein empiresalon aan. Inspiratie haalde deze Roemeense topflorist uit de symbolen in de randbekleding van dit salon waarop empire vazen zijn uitgebeeld. De monumentale vaas is rijkelijk gevuld met bloemen.



Het Hollands salon is een audiëntiesalon voorzien van 23 portretten van beroemde Nederlandse figuren die het roemrijke verleden van de Verenigde Nederlanden illustreren. Raf Verwimp (België) vindt het grappig dat hij net deze formele kamer krijgt toegewezen met al die mannelijke portretten. Hij maakt er een heel bijzondere installatie van en haalt de natuur naar binnen: een stukje paradijs. “Met deze installatie wou ik een sterk contrast creëren door wilde grassen, grijze materialen en wilde bloemen te gebruiken tegenover de statige bas-reliëfs die sleutelmomenten in de geschiedenis voorstellen. Ik heb me vooral gebaseerd op de kleuren in deze kamer. Het zijn afgewassen kleuren zoals okergeel en grijze tinten in combinatie met goud en marmer. De futuristische sculpturen – in ruwe, brute en mannelijke vormen – heb ik met grijze mossen bekleed. Zo breng ik verleden en toekomst samen. Het gebruik van mos en brute vormen is iets dat ik wel vaker doe”, vertelt Raf Verwimp.


Tania Huyghe (België) inspireerde zich in het blauw salon op de symbolen in het behangpapier en op de lauwerkransen en guirlandes die je op het plafond kan zien. Haar ingenieuze vlechtwerk van takken en bloemen verrast telkens opnieuw.


De balkonzaal had in die tijd de functie van wachtkamer. Aan de massieve, keramische stoof konden de hoogwaardigheidsbekleders zich even opwarmen alvorens ze op audiëntie gingen. Haruko Noda (Japan/België) liet zich inspireren door deze keramische stoof en creëerde een speelse en frisse decoratie: een combinatie van bloemen en porselein.



Mio Gallery is een papierkunstatelier in Antwerpen dat op maat gemaakte papierkunst ontwerpt. Intussen heeft het trendy design van Mio Gallery de aandacht getrokken van verschillende merken zoals onder meer Veuve Clicquot, Guerlain en anderen. De reusachtig uitvergrote papieren papaverbloemen van bezielers Mira en Valerii Tsybukovski (Oekraïne) buigen zich sierlijk over de pralines van Dominique Persoone. Speciaal voor de gelegenheid ontwikkelde de chocolatier Floraliën-pralines op basis van rozen, viooltjes en lavendel.


De leerlingen en docenten van het CVO Antwerpen gaan voluit op de eerste binnenplaats. De kasseien springen als het ware uit de grond en spontaan komt de natuur weer tevoorschijn. Ontharding en zorg voor de natuur zijn immers grote uitdagingen. Een figuur stelt een feniks voor, verbonden met uitwaaierende tentakels van kant en guirlandes van bloemen en bladeren.


Op de tweede binnenplaats zien we een installatie van Alena Feyeva (Oekraïne). Alena gebruikte een bijzondere techniek van vroeger. Zo worden de rozenblaadjes voorzichtig rondje per rondje opengevouwen. Dit zorgt ervoor dat je met deze techniek het aantal rozen die je nodig hebt kan halveren, verklapt Alena.
Alena is afgestudeerd aan de ArtHouse Flower School in Dnipro (Oekraïne) en nam deel aan talrijke masterclasses en regionale wedstrijden.
Floraliën in het Paleis op de Meir is een initiatief van erfgoedstichting Herita in samenwerking met Floraliën Gent en Stad Antwerpen.
Tekst en foto’s: Ingrid Allaerts