Juni – Hogere snijbloemen- en kamerplantenomzet, krimp bij tuinplanten

De maand juni telde 20 veildagen, hetzelfde aantal als vorig jaar ondanks het feit dat er een maandag tussenuit viel door Pinksteren. Het verschil in weer met vorig jaar is groot. In 2013 was juni koel en somber, dit jaar juist warm en zonnig.


Effect hiervan op de markt is lastig vast te stellen. Bij tuinplanten zorgde het er in ieder geval niet voor dat de vraag groter was dan vorig jaar, want zowel de aanvoer als de prijs lagen onder het niveau van 2013. De snijbloemen en kamerplanten scoorden wel een plus in prijs en aanvoer. Daardoor werd de maand juni positief afgesloten met een omzetstijging van 3,1% bij 3,1% meer stuks. Het verschil met de maand mei, waarin de totale omzet was gedaald met 17%, is groot.

Snijbloemen: Prijs net boven vorig jaar
Gemiddeld brachten de snijbloemen 0,3 cent meer op dan vorig jaar. Pioen leverde hierin een aanzienlijke bijdrage door een prijsstijging van 10 cent. Vorig jaar was het pioenaanbod in juni veel hoger door het late seizoen wat toen de prijs drukte. Ook bij Gerbera was de prijs beter. Gerbera kwam uit op een gemiddelde prijs van 12 cent, een prijsstijging van ruim 2 cent bij gelijkblijvend aanbod. Vergeleken met vorig jaar is dit positief, maar hier staat tegenover dat een Gerbera een maand eerder nog 16 cent opleverde. Positieve uitschieter bij snijbloemen is Eustoma. Ondanks 10% meer verkochte stuks, bracht een steel 3 cent meer op. In de top 10 daalde alleen roos en chrysant in prijs. Dit zijn dan weer wel de 2 producten met hoogste omzet in juni. Deze prijsdaling geldt niet bij rozen afkomstig uit Nederland. Een Nederlandse roos bracht namelijk gemiddeld 6 cent meer op dan vorig jaar.

Kamerplanten prijs en aanvoer stijgen licht

De totale kamerplanten prijs was in juni 4 cent hoger dan het jaar ervoor bij een aanvoerstijging van 1,6%. De stijging van het aanbod Phalaenopsis (+9%) had hier een belangrijk aandeel in. De prijsdaling van Phalaenopsis bleef beperkt waardoor de omzet 7% hoger uitkwam. In vergelijking met vorig jaar sprong Kalanchoe er positief uit. Prijs noteerde 16 cent hoger bij lichte aanvoerstijging van 1%.
Ook de kamerhortensia scoorde een plus; een 13 cent hogere prijs bij een aanvoerstijging van 9%. Bij de bloeiende planten boekte anthurium (woonplant van de maand juni) de hoogste aanvoerstijging (+12%). Deze aanvoerstijging resulteerde in een lagere anthurium prijs, maar desondanks toch een omzetplus van 5%. Opnieuw een tegenvallende maand voor Zantedeschia. Minder aanvoer en een prijs onder het niveau van 2013. Dracaena behaalde, als enige niet bloeiende kamerplant in de top 10, de hoogste aanvoerstijging met 36%.

Tuinplanten: Lagere prijs bij minder stuks
In de maand mei hadden we te maken met een omzetdaling van 27% bij tuinplanten. In juni is de markt wel wat aangetrokken maar blijft de omzet toch nog 10% achter op vorig jaar. De middenprijs bleef net onder de €1,- en de verkochte stuks daalde met 10%. Deze daling in verkochte aantallen was vooral het geval bij producten die buiten de top 10 vallen zoals Dianthus, Platycodon en Osteospermum. Ook waren er sterke stijgers in aanvoer. De opvallendste was TuinHortensia met een stijging van 38%. Gevolg hiervan was een prijsdaling van meer dan €1,-.

Bron – floraholland.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.