Jonge leeuw Cyril laat familiezaak herleven

Cyril is 28 jaar en heeft de familiezaak van zijn moeder een elektroshock gegeven. Het meubilair ging op de schop, het bloemenaanbod werd drastisch verjongd, ineens is Mayflower een voorbeeld op sociale media. Wie is deze jonge leeuw die de familiezaak barstensvol dynamiek stak?

De gemeente Ukkel – gelegen ten zuiden van Brussel – wisselt aangename villawijken en heuvelachtige straten af met oude dorpskernen. In de drukke winkelstraten doen mensen haastig hun laatste kerstaankopen en op de overvolle pleinen is het zoeken naar een parkeerplaats. Het mooie ‘Maison Des Arts’ voelt als een rustpunt midden de drukte. Het is de voormalige pastorie van Ukkel – een geklasseerd gebouw uit de 18e eeuw – die omgevormd is tot ontmoetings- en uitwisselingsruimte. Iets verder ligt bloemenzaak ‘Mayflower’, fonkelend in kerstornaat. 

Advertising
 

Ondanks de drukke periode maakt Cyril Lowet even tijd voor ons vrij.

Dag Cyril. Ben je van hier? 

“We hebben altijd een zaak gehad in deze buurt. Zelf woon ik meer op de buiten. De winkel bestaat intussen vijftig jaar, telkens op verschillende locaties in Ukkel en omstreken. Op een bepaald moment heeft mijn moeder deze zaak overgenomen. Sinds 13 jaar is de winkel hier in Ukkel gelegen, voordien was dat aan het ziekenhuis. Zij is nog altijd de verantwoordelijke van de winkel.” 

Wanneer en hoe ben je in de zaak terecht gekomen? 

“Vijf jaar geleden ben ik in de zaak gekomen. Eigenlijk ben ik erin gerold op een vrij atypische manier. Ik ben begonnen als hulp bij het leveren van de bloemen. Daarna ben ik meteen inkoper van de bloemen en planten geworden. Beetje bij beetje ging ik ook in de winkel aan de slag. Ik was helemaal niet voorbestemd om in de bloemen te gaan werken. Eigenlijk had ik niets met bloemen. Ik ben erin gerold en intussen er volledig door gebeten.” 

PASSIE 

Waardoor heb je de klik gemaakt? 

“Mijn schoonvader had een bloemenzaak in Brussel. Bij hem ben ik mijn eerste job gestart. Ik zit tussen de bloemen van toen ik nog heel klein was. Mijn moeder is florist net als mijn schoonvader en schoonmoeder. Ik zag al die bloemen rond mij zonder dat ik er echt aandacht aan schonk of de intentie had om er mijn beroep van te maken. Toen ik mijn rijbewijs behaalde ben ik begonnen met bloemen te leveren. Dat was mijn allereerste job. Na mijn commerciële studies zag ik dat mijn moeder hulp nodig had in haar winkel. Daarop ging ik op zoek naar de manier waarop ik mij het meest nuttig zou kunnen maken en welke taken voor mijn moeder te vermoeiend waren. Dat bleek bloemen aankopen op de veiling en die vervolgens naar de winkel brengen. Beetje bij beetje heb ik mijn diensten aangeboden om haar te helpen. Mijn moeder was intussen behoorlijk gewend geraakt aan mijn hulp. Het was heel moeilijk om die hulp weer af te bouwen. Ik wou haar niet laten vallen. Bovendien heeft de functie van inkoper me altijd gefascineerd. Ik hou van het ganse aankoopproces op de veiling, het spel van vraag en aanbod, de tikkende klok en op het juiste moment toeslaan om de beste prijs tegen de beste kwaliteit te bemachtigen. Dat is het gedeelte van mijn werk waar ik het meest van hou en waardoor ik in dit beroep gerold ben. Mijn moeder heeft deze taak uiteindelijk volledig aan mij overgelaten.” 

ALLEREERSTE BOEKET 

“Intussen ben ik heel bedreven geworden als inkoper en heb ik veel geleerd over alle soorten bloemen. Ik kwam echter tot de vastslling dat – om een nog betere inkoper te worden – ik ook aan de slag moest gaan in de winkel. Ik wilde het reilen en zeilen van de winkel leren kennen en meer leren over hoe de bloemen verwerkt worden. Zo overwoog ik om ook in de winkel te gaan werken. In het begin was dat zeker niet voltijds. Ik gaf mijn ogen de kost en probeerde zoveel mogelijk te leren door rond te kijken. Op een dag maakte ik mijn allereerste boeket en toen is de vonk pas echt overgeslagen. Vanaf dat moment heeft het virus mij niet meer losgelaten. Ik wou zo snel mogelijk alles kunnen. Bloemen namen een steeds belangrijkere plek in mijn leven in. Vandaag is het een passie geworden. Als ik iets start dan smijt ik mij volledig en ga tot het uiterste. Dat is zo bij alles wat ik doe. Al de rest heb ik laten vallen en heb mij honderd procent gesmeten in het bloemen vak.” 

AUTODIDACT 

Heb je een opleiding genoten? 

“Ik heb verschillende studies gedaan maar geen enkele bloemen gerelateerde studie. Ik heb alles op het terrein geleerd, van het team dat mij omringt in de winkel. Ik ben autodidact en probeer alles zoveel mogelijk zelf uit te zoeken. Als er iets is dat mij aanspreekt, probeer ik een oplossing te vinden. Ik probeer de technieken uit om het idee dat ik in mijn hoofd heb te kunnen uitwerken.” 

Zijn er floristen waar je naar opkijkt? 

“Er zijn heel wat floristen die ik bewonder maar het hoeven daarom geen floristen met naam te zijn. Hun creaties interesseren me en ik probeer met die inspiratie iets te doen en er mijn persoonlijk ding van te maken. Ik hou niet van ingewikkelde composities. Liever hou ik het zo naturel mogelijk. Ik heb altijd bewondering gehad voor de creaties van Daniël Ost of van Thierry Boutemy. In alle composities die ik zie zijn er dingen die me aanspreken en andere dingen waar ik helemaal niet van hou. Het zijn vooral de technieken en het werk achter composities die me intrigeren. Ik probeer de technieken zelf ook onder de knie te krijgen om ze te verwerken in mijn eigen ideeën.” 

EVOLUTIE 

Als je de winkel binnenstapt kom je ogen tekort: de bloemenwand met een groot assortiment snijbloemen, een hoek met heel veel droogbloemen, een gedeelte kunstbloemen, de accessoires. De accessoires komen voornamelijk van Belgische bedrijven. Alles is mooi ingedeeld zodat de klant rustig kan rondwandelen en kijken. De grote etalages worden elk seizoen in een nieuw jasje gestoken. 

Is de winkel veel veranderd sinds jouw komst? Heb je er jouw persoonlijke stempel op gedrukt? 

“Sinds ik in de winkel gekomen ben, is er al heel veel veranderd. Mijn moeder heeft een zakelijk model gecreëerd dat heel goed functioneert en dat nog steeds goed functioneert. Maar op een bepaalde dag zal ik de zaak overnemen. Ik heb het geluk dat mijn moeder mij de kans geeft om de zaak te moderniseren. We praten veel en hebben vaak discussies. De veranderingen verlopen heel progressief, gelukkig maar. Ze geeft me die kans. In het achterhoofd denk ik aan alles wat ze mij heeft bijgebracht en hou ik rekening met haar filosofie. Beetje bij beetje laat ze mij de dingen veranderen. Dat is soms moeilijk voor haar en het verloopt niet altijd zonder pijn bij haar om de dingen los te laten en te zien veranderen. We evolueren heel geleidelijk aan.” 

Wat zijn de eerste dingen die je veranderd hebt? 

“Het eerst wat we veranderd hebben is de stijl van bloemen die in de winkel zijn gekomen. Elke verandering gebeurt heel progressief. Bovendien ben ik degene die verantwoordelijk is voor de inkoop van de bloemen. Door deze nieuwe soort bloemen kunnen we nu ook veldboeketten aanbieden naast de klassieke boeketten. We hebben een vrij groot team dat elke type van klant kan bedienen. De veldboeketten raken meer en meer ingeburgerd. Daarnaast hebben we een mooi assortiment droogbloemen. We hebben al het meubilair in de winkel veranderd zodat we alles op een andere manier kunnen presenteren en ook om plaats te winnen. We werken met een team van zes voltijdse medewerkers en één halftijds. Door alles te herorganiseren hebben we meer plaats gecreëerd om ontspannen te kunnen werken. Op die manier kunnen er verschillende medewerkers tegelijk achter de toog werken of in de bloemenhoek. Mijn moeder geeft me de kans om die veranderingen door te voeren met respect voor de filosofie van de zaak. Onze filosofie is om altijd over een ruim assortiment te beschikken, zowel artikels die toegankelijk zijn voor iedereen als artikels uit een hoger gamma zoals een mooie collectie vazen in mond geblazen glas of geurkaarsen. Ook de toevallige voorbijganger moet hier aan zijn trekken komen.” 

SOCIALE MEDIA 

Zijn de klanten ook veranderd sinds jouw komst? 

“Misschien trekken we nu een iets jonger cliënteel aan. We hebben echter altijd een heel gevarieerd cliënteel gehad. We zijn onze winkel aan het transformeren om zo nog meer klanten aan te trekken naast de mensen die voordien al kwamen. De vraag naar droogbloemen – mede door de hype op de sociale media – gaat in stijgende lijn. Daarnaast hebben we ook een grote vraag naar kunstbloemen. Dat is een product dat we altijd gevolgd hebben. Het is een ander koopgedrag van mensen met totaal andere noden. Kunstbloemen worden vooral gekocht door mensen die dit voor zichzelf willen en niet als een geschenk.” 

“Sociale media is voor mij een heel belangrijk medium. Vanaf mijn start in de bloemenzaak van mijn moeder, heb ik een profielpagina aangemaakt op Facebook en op Instagram. Het was al snel duidelijk dat dit heel belangrijk is om te communiceren. Het is vooral een manier om onze identiteit te tonen aan mensen die op zoek gaan op het internet. Vandaag is dit niet meer weg te denken. Ik doe al de sociale media zelf en heb niemand geëngageerd om dit in mijn plaats te doen. Alleen ik volg alles op. Alleen mijn gezicht is te zien. Ik ben het gezicht van Mayflower. Zo creëer je een bepaald imago op de sociale media. De roulatie die we hierin steken werkt zeer goed. Op die manier kunnen we nieuwe klanten aantrekken, kunnen we mensen ideeën geven maar het belangrijkste doel is: tonen wie we zijn. Nieuwe klanten nog altijd vooral door mond aan mondreclame en door de locatie van de winkel.” 

Hebben jullie een webshop? 

“Daar zijn we nog volop mee bezig. Een online shop vraagt een andere organisatie. Het is ook vrij duur. Beetje bij beetje werken we hieraan maar tot nu toe blijft onze fysieke winkel onze grootste troef. De bloemensector is de niet de gemakkelijkste sector maar wel heel leuk. Ik ben blij dat ik uiteindelijk toch in deze sector terecht gekomen ben. Ik ben blij met het parcours dat ik tot nu toe heb afgelegd en met de projecten die ik heb gerealiseerd.” 

Volg Mayflower op Instagram


STEEKKAART

Naam: Cyril Lowet 

Leeftijd: 28 jaar 

Bloemenwinkel: Mayflower – rue du Doyenné 112, 1180 Ukkel 

Hobby’s:  

“Mijn hobby’s veranderen regelmatig. Het zijn eigenlijk fases. Momenteel is dat fotografie, vooral dan landschapsfotografie. In het weekend rij ik graag met de wagen. Ik hou van 4×4’s. Verder hou ik ook veel van dieren.” 

Favoriete bloem: 

“Dat is een moeilijke vraag. Eigenlijk heb ik geen favoriete bloem. Ik hou ervan om wat je ermee kan doen. Het is moeilijk om er eentje uit te pikken want dat verandert ook voortdurend bij mij.” 

Favoriet seizoen: 

“Ik hou van de overgang van de zomer naar de herfst. Dat is de meest interessante periode om specialere soorten aan te kopen omdat de prijzen dan wat zakken. Ik hou van kleurrijke boeketten en ga op zoek naar speciale en eerder zeldzame kleuren.” 


Tekst: Ingrid Allaerts

Fotografie: Joris Luyten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.