3 freelancers over de voor- en nadelen

Een steeds groter wordende groep onder de floristen zijn de freelancers die niet vasthangen aan een eigen zaak. Wie zijn zij en waarom slaan zij bewust een andere weg in?

Sören Van Laer 

Werd vorig jaar tweede op het EK voor jonge floristen. Coacht zelf ook jongeren voor internationale wedstrijden bij SKILLS Belgium. Leerde de kneepjes van het vak bij Geert Pattyn. Won sindsdien tal van prijzen, ook de ‘Fleur Talent’, opgericht door Fleur Creatief.

Advertising
 

Waarom kies jij voor freelance werk?

“Ik combineerde mijn werk bij Geert Pattyn met freelance-opdrachten als zelfstandige in bijberoep. Dat werd wat veel en 1,5 jaar geleden heb ik besloten om volledig freelance te worden. Zo kan ik alles zelf plannen en ben ik vrijer in mijn keuzes.”

Bevalt het jou?

“Het is een droom! Je weet als freelancer niet altijd wat je te komen staat. Ik geef demonstraties en lessen in het buitenland. Dat zijn opdrachten die je niet kan doen als je een winkel hebt. Ik hou wel van veel veranderingen en van de vrijheid die je als freelancer hebt. Op die manier blijf je ook op de hoogte van wat er gebeurt in de sector.”

Wat zijn de voor- en nadelen?

“In een winkel kan je tijdens de feestdagen een grote omzet maken. Een winkel is jouw uithangbord, de plek waar mensen je vinden. Als je meewerkt aan evenementen heb je dat uithangbord niet. Door veel deel te nemen aan wedstrijden en door te freelancen bij groothandelaars en kwekers heb ik die winkel niet echt nodig. Facebook helpt ook wel.”

Zou je het freelancerschap aanraden?

“Ja, ik denk dat veel bloemenwinkels nood hebben aan flexibiliteit. Als je zelf flexibel bent, blijf je gemotiveerd. Daarom wil ik het freelancen aanraden. Je leert veel uit de verschillende manieren waarop verschillende winkels werken.”

Welke opdrachten doe je?

“Elke maand geef ik workshops om een basisinkomen te hebben. Verder werk ik voor huwelijken en evenementen. Zo ben ik onlangs gaan freelancen op Malta samen met Geert Pattyn. Er komen leuke projecten op mijn pad en dat kan alleen maar als je geen eigen winkel hebt.”

>> sorenvanlaer.be

 

Josefien Goethals

Volgde een opleiding bij Syntra. Werkt freelance en heeft daarnaast een eigen bloemenatelier waar mensen terecht kunnen voor bestellingen.

Waarom kies je voor freelance werk?

“Voornamelijk omdat me dat persoonlijke vrijheid geeft. Het geeft me ruimte om te vernieuwen. Het is leuk om samen te werken met andere mensen. Dankzij mijn sociale achtergrond – ik volgde een opleiding orthopedagogie – voel ik mensen goed aan en weet ik snel wat ze van me verwachten. Mensen willen vandaag een stuk vrijheid in hun werk en zelf kunnen bepalen waar en wanneer ze werken.”

Wat zijn de voor- en nadelen?

“Je hebt geen vast cliënteel maar het geeft je ruimte en veel opties. Het brengt ook wel een stuk onzekerheid met zich mee. Als je een ruimte huurt of afbetaalt, komen er andere kosten bij.”

Zou je het freelancerschap aanraden?

“Zeker. Je ziet ook een evolutie op dat vlak. Er zijn heel wat freelance-floristen bijgekomen. Het freelancewerk is aan een opmars bezig. Het kan voor beide partijen een win-win situatie zijn. Een vaste werknemer is duur. Een freelancer heeft een zelfstandig statuut.”

Welke opdrachten doe je?

“Op dit moment werk ik voornamelijk voor andere floristen tijdens de florale hoogdagen, als mensen overspoeld worden door bestellingen. Ik werk ook mee aan grote events of installaties. Soms spring ik in als iemand ziek is. Door aanwezig te zijn op bepaalde events bouw je een netwerk op. Er zijn natuurlijk floristen waar iedereen wel graag voor zou werken.”

>> mifleur.be

 

Olivier Petillion

Startte in 2000, na zijn studies aan de tuinbouwschool, als stagiair bij Geert Pattyn. Had tien jaar een eigen winkel. Sinds vorig jaar werkt Olivier freelance.

Waarom kies je voor freelance werk?

“Het werk is heel afwisselend. Het voordeel is dat ik kan meewerken aan grote projecten. Vaak hebben ze voor die projecten mensen te kort. Zo zie ik verschillende werkwijzen en verschillende technieken. Ik leer veel bij.”

Wat zijn de voor- en nadelen?

“De afwisseling is een groot voordeel. Je kan op verschillende plaatsen werken. Nadeel is de werkonzekerheid. Wanneer het trouwseizoen aanbreekt, wordt het soms heel druk en is het werk wat moeilijker te combineren.”

Zou je het anderen aanraden?

“Ik zou het aanraden maar je moet er wel goed over nadenken. Er is de financiële onzekerheid omdat je niet op voorhand weet wanneer je werk hebt of niet. Als je als florist in winkels gaat werken, kan je wel jouw dagen vullen, denk ik. Ik specialiseer me meer in evenementen en feesten.”

>> olivierpetillion.be

 

Tekst: Ingrid Allaerts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.