Jonge Europese floristen trekken aan alarmbel

Jonge floristen zijn steeds minder geneigd om een eigen zaak te starten. Dat bleek op zaterdag 16 september tijdens de European Young Florist Conference in Sint-Truiden. Tien jonge floristen uit heel Europa discuteerden in de marge van Eurofleurs over de gezamenlijke problemen en uitdagingen. Ook voor ervaren floristen best leerzaam. Daarom: de voornaamste conclusies op een rij.

1. Strengere bescherming nodig

Van de tien jongeren uit Groot-Brittannië, Noorwegen, Polen, Duitsland, Nederland en België, heeft nog niet de helft een eigen bloemenzaak. De rest vindt het te riskant of nog te vroeg en mikt op onlineverkoop of verkiest te assisteren. “Het is bijzonder hard om vandaag als student met een florale opleiding een bloemenwinkel uit de grond te stampen. De concurrentie komt van overal (online, groothandel, supermarkten) en niemand beschermt ons. Je hebt zelfs geen specifiek diploma nodig. Dat sommige leveranciers onze typische werkmaterialen nu zelfs aan het grote publiek verkopen, is al helemaal een slag in ons gezicht. Zo wordt het extra moeilijk om je nog te onderscheiden.” (Emma uit Schotland)

2. Meer focussen op financiën

Nog een veelgehoord probleem:

“Een passie voor bloemen hebben en mooie creaties maken, volstaat vandaag niet meer. Een florist moet vandaag ook zakenman of -vrouw zijn. Daarop ligt nog steeds te weinig de nadruk in de opleiding. Hoe maak je winst en hoe maak je je zaak rendabel? Dat vernam ik pas bij mijn extra opleiding tot master.” (Timo uit Duitsland)
“Enkel als jongeren zich financieel voldoende geïnformeerd voelen, zullen ze de stap naar een eigen bloemenzaak durven zetten.” (Paula uit Polen)

3. Bloemist moet trotser worden

Volgens het jonge panel is het geen toeval dat er een kwart minder bloemenzaken bestaat dan 10 jaar geleden. “Wij zijn niet trots genoeg op ons vak. We moeten de buitenwereld tonen dat we fier zijn op onze creaties en de klanten letterlijk vertellen dat we betere kwaliteit leveren dan de supermarkten. Zeg jouw klanten dat jouw rozen groter zijn, dat ze vakkundig geselecteerd zijn en dat onze bloemen langer vers blijven.”
“Als niemand voor ons promo voert, moeten we het zelf doen.” (Gina uit Engeland)
“We moeten niet teveel naar de supermarkten kijken. Zij zetten gewoon elf rozen in een emmer. Wij moeten het verschil tonen met onze aanpak.” (Roxane uit Nederland)

4. Omarm onlineverkoop

Een fysieke shop is geen noodzaak meer voor de jonge generatie floristen. “Het internet is het perfecte medium om nieuwe klanten aan te trekken. Een verzorgde website en een gebruiksvriendelijke e-shop zijn de toekomst, of je dat nu wil of niet. Zelf verkies ik ook het persoonlijke contact maar als ik niets drastisch onderneem, bestaat mijn winkel over vijf jaar misschien niet meer. Tegenwoordig kopen mensen zelfs fake bruidsboeketten op eBay. Aan de professionele floristen om tegengewicht te bieden.” (Maria uit Noorwegen)


Tips van jonge floristen 

  • Wil je jongere klanten bereiken? Wees actief op Instagram en gebruik voldoende hashtags.
  • Vertel een persoonlijk verhaal. Heb je kinderen of huisdieren? Breng ze telkens mee in beeld terwijl je een nieuw bloemstuk maakt. Zo creëer je empathie.
  • Originaliteit op sociale media wordt beloond. Fotografeer jouw bloemencreaties bijvoorbeeld op een herkenbare locatie in de buurt.
  • Noteer de voornaam en een uiterlijk kenmerk van elke klant. Als je deze bij een volgend bezoek met de voornaam kunt verwelkomen, vergroot je de band.
  • Sla een babbel. Zeker voor oudere mensen ben jij die dag misschien hun enige sociale contact.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.