Jeroen de Ridder werkte 8 jaar voor Belgisch koningshuis

“Stom toeval.” Zo omschrijft Jeroen de Ridder de manier waarop hij binnenraakte bij het Belgische hof. In 1999 mocht hij zelfs meehelpen met de bloemenversiering voor het huwelijk van Filip en Mathilde, het huidige vorstenpaar. Na die onvergetelijke ervaring sloeg Jeroen zelfbewust een ander pad in. We vinden hem in zijn boeiende winkel Floral Art in het glooiende Pajottenland.

Advertising
 

“Mijn winkel is mijn eigen leefwereld. Al wat ik zelf interessant genoeg vind, haal ik hier binnen. Het is mijn thuis en wie naar mijn winkel komt, komt eigenlijk binnen bij mij thuis.”

Vlakbij de rotonde langs een drukke steenweg in Gooik ligt de winkel van florist Jeroen de Ridder. De deur staat open en het geluid van opspattend regenwater van de voorbij rijdende wagens kabbelt de ruimte binnen. Helemaal achteraan staat Jeroen, groot en lachend met pretogen. Later in het gesprek blijkt dat dit één van zijn goede eigenschappen is, hij is namelijk altijd goedgezind. En ook een spraakwaterval dat staat vast.

Als een goede gastheer biedt Jeroen mij een kopje koffie aan en ik voel me meteen thuis in zijn leefwereld. Ondertussen gaat hij ongestoord verder met commentaar geven op zijn koffietoestel dat die dag wel heel veel aandacht nodig heeft.

 

Contact met de natuur

Hoe is bij hem de interesse voor het floristenvak ontstaan? “Als kind heb ik altijd aan een bos gewoond. Het waren niet zozeer de bloemen die mij aantrokken maar vooral de natuur, voeling hebben met die natuur. Van zo gauw de temperatuur het toeliet, stond het schuifraam open. We speelden de hele dag buiten en kwamen pas terug binnen als het donker was. In mijn winkel staat de deur ook zoveel mogelijk open. Ook al is het hier een lelijke steenweg, ik wil altijd de buitenlucht voelen. Ik heb dat nodig om ’s morgens – met mijn koffie in de hand – naar buiten te kunnen kijken. Het contact met buiten, met de natuur is zo belangrijk. Anders zou ik me opgesloten voelen. Diezelfde trekken zie ik vaak bij andere floristen.”

 

Kasteel van Laken

Jeroen volgde een tuinbouwopleiding in Anderlecht en nadien avondschool. Na zijn studies ging hij op zoek naar werk. Het ging allemaal heel toevallig. Eigenlijk was Jeroen helemaal niet op zoek naar een job als bloemist. En toen was er die ene vacature op de wiscomputer van de VDAB. Nietsvermoedend solliciteerde hij voor de job. Korte tijd later mocht hij beginnen als bloemist op het koningshuis in Laken.

“Hoe ik op het Kasteel van Laken ben terechtgekomen? Dat is een vraag die mij al meermaals is gesteld. Ik zal daar heel eerlijk op antwoorden. Het was gewoon stom toeval. Ik solliciteer voor de job. Wat later krijg ik telefoon: of ik naar het kasteel in Laken kan komen? Ik begin te lachen want dat stond er natuurlijk niet bij in de vacature. De regisseur van het domein ontvangt me op het kasteel. In die tijd had ik nog lang haar. Een paar weken later opnieuw telefoon: of ik de volgende dag kan beginnen op het kasteel op voorwaarde dat ik mijn haar laat knippen. Het was een unieke kans die ik met beide handen heb gegrepen.”

 

Trouw van Filip en Mathilde

“De budgetten zijn bij wijze van spreken oneindig aan het hof. Anderzijds zit je op het creatieve vlak vast in een klassiek patroon. De hiërarchie waarin je werkt – de chef is de hoogste in rang, de brigadier verdeelt het werk en dan is er nog een regisseur – houdt jouw creativiteit en artistieke vrijheid op een laag pitje.”

Wat waren jouw taken? “Met een team van vijf à zes bloemisten werden de officiële ontvangstruimten aangekleed. Ik was verantwoordelijk voor de aankleding van de officiële vertrekken van toen nog prins Filip en later zijn verloofde prinses Mathilde. Een andere collega werkte voor koning Albert en koningin Paola, nog iemand anders voor koningin Fabiola,… Als team deden we samen de extra taken waaronder de feesten en officiële bezoeken.”

 

Koninklijk bruidsboeket

Het huwelijk van Filip en Mathilde was een aparte belevenis. Jeroen werkte mee aan het bruidsboeket voor het huwelijk van Filip en Mathilde. Het Kasteel van Laken bezit een eigen bloemenkwekerij waaruit de hofbloemisten naar hartenlust kunnen gaan knippen. Als ook de budgetten nagenoeg oneindig zijn, kan het wel eens mislopen. Dat mocht Jeroen ondervinden.

In zijn bewoordingen is hij heel voorzichtig. Je maakt immers niet elke dag een bruidsboeket voor de koning en koningin. Zijn chef en brigadier bedachten een bruidsboeket dat niemand zou evenaren. Ze wilden alles uit de kast halen en kozen voor een waanzinnige combinatie met als eindresultaat een gigantisch groot boeket dat één persoon alleen niet kon dragen, laat staan in het publiek kon werpen.

“De dag nadien wou ik de televisie niet aanzetten om naar het huwelijk te kijken. Achteraf konden we ermee lachen en zagen we de humor ervan in. Ik was tenslotte de eindverantwoordelijke niet. Het zijn dingen waaruit je leert.”

 

Sappige verhalen

Werken voor het koningshuis, dat spreekt uiteraard tot de verbeelding. Het hele avontuur duurde voor Jeroen acht jaar. Maar al te graag willen we de genantste verhalen en sappigste anekdotes horen. Jeroen blijft echter discreet en professioneel. Dat hoort er immers bij als je aan het hof werkt.

Had je soms contact met prins Filip of prinses Mathilde? “Weinig, eigenlijk mag ik geen anekdotes vertellen. Alles wordt heel strikt bepaald. Je komt wel op officiële plaatsen zoals de burelen maar enkel op het moment dat zij er niet zijn. Soms gebeurt het wel eens dat je toevallig te vroeg binnenkomt of net te laat stiekem moet wegsluipen via het terras.”

Na veel peuteren wil Jeroen toch een kleine, luchtige anekdote verklappen zoals die keer toen hij een groot bloemstuk in het midden van de tafel nog wat water wou geven. Het water liep over de rand en vormde een grote natte plek in het midden van het tafelkleed. Enkele minuten voor de gasten zouden toekomen, moest Jeroen met behulp van een haardroger de schade herstellen. Jeroen zijn gezicht spreekt boekdelen.

Natuurlijk zijn er veel sappigere anekdotes te vertellen, maar daar hebben wij het raden naar en mocht hij ze al vertellen, dan zijn ze zeker niet voor publicatie vatbaar.

 

Mix van ervaringen

Zijn werk in het koningshuis was de eerste grote werkervaring van Jeroen. “Die acht jaren op het kasteel hebben mij veel bijgebracht. Ik kwam net van school en ik werd in een heel andere wereld gedropt. In het weekend ging ik vaak werken  in de winkel ‘Ixora Flower Art’ van Nancy Michiels in Wemmel. Nancy heeft een bepaalde stijl die mij ligt. Bij haar heb ik de finesse en het raffinement geleerd. In Laken heb ik andere dingen geleerd zoals out of the box denken. Op een bepaald moment wist ik dat ik niet in Laken zou blijven. Toen ben ik beginnen les geven en volgde ik een lerarenopleiding.”

“Het einde van een relatie betekende ook abrupt het einde van zeven jaar lesgeven. Nadien ging ik aan de slag bij D&M en ging mee beurzen opstellen, etalages stileren. Ik was altijd onderweg. Stilaan groeide het idee om een eigen winkel te beginnen. Al die verschillende ervaringen hebben me gevoed. Daarnaast ga je ook gluren bij andere floristen. De kunst is om in je eigen winkel een heel andere wereld te creëren zodra je er binnenstapt. Als je dat kunt, dan geloof ik het. Dan is het verhaal compleet.”

Een unieke blend

Zelf noemt hij zijn winkel een mengelmoes. Voor mij is het duidelijk: de winkel is Jeroen zelf. Gulzig in het leven, alsmaar zoekend, verzamelt hij alles rond zich wat hij interessant vindt. Hier geen rustig winkelinterieur met braafjes op kleur en vorm gesorteerde spullen, maar een winkel waar je op ontdekking gaat. Overal waar je kijkt is er wel iets dat je aandacht vasthoudt.

Verantwoordelijk hiervoor zijn de bamboematjes op de tafels, de authentieke boeddha-beelden uit Birma, de parapluutjes uit Thailand. Jeroen houdt wel van een Aziatische sfeer zolang het maar authentiek en geen namaak is. Trouw aan zijn vroegere werkgever is het nichemerk D&M goed vertegenwoordigd in zijn winkel met een mooi assortiment potten en vazen. Wie wat verder loopt, ontdekt ook een juwelencollectie uit Denemarken en de mooie sjaals in Alpacawol uit Ecuador van Dorien. Al die uiteenlopende artikelen vormen samen een mooie en unieke blend. Rebels maar zo typisch Jeroen.

Ondanks de vele ramen, is het er niet zo licht in de winkel. Dat vindt Jeroen geen enkel probleem want zo komen de theelichtjes nog veel beter tot hun recht. Het assortiment snijbloemen staat uitgestald vlakbij de toog. “Zo moet ik niet te ver lopen”, grapt Jeroen. De panelen in ruwe kurk, het donkerblauwe behang met dramatisch bloemmotief zijn maar enkele elementen die het interieur zo persoonlijk maken. Een gedeelte van de parking voor de winkel wordt ingepalmd door een mooie verzameling buitenplanten en -potten. Heel leuk is de buitenkeuken die je kan huren. Dat heeft Jeroen slim bekeken want wie het toestel huurt, wil misschien ook een mooi aangeklede tuintafel? Daarvoor ben je bij Jeroen uiteraard aan het juiste adres.

 

Tekst : Ingrid Allaerts
Fotografie : Joris Luyten

 


Naam: Jeroen de Ridder
Geboortedatum: 18/5/1977

Winkel: ‘Jeroen de Ridder Floral Art’ in Gooik (bestaat 6 jaar)

Karakter: Jeroen is altijd goedgezind. Een ochtendhumeur is hem vreemd. Hij is alert en kan rekenen op een haast feilloos buikgevoel. Verder is hij heel koppig en soms tegendraads. “Ik ben een goestingdoener en door mijn koppigheid geraak ik waar ik wil geraken.”

Hobby’s: “Muziek in al zijn genres: van heel klassiek naar fado tot zware techno. Koken vind ik heel fascinerend, zowel de Aziatische als de Italiaanse keuken, zolang het maar eenvoudig is. Ik bezoek ook graag musea want ik hou van kunst. De winkel is mijn kind en ook mijn hobby.”

Karakter: Jeroen is altijd goedgezind, een ochtendhumeur is hem vreemd. Hij is alert en kan rekenen op een haast feilloos buikgevoel. Verder is hij heel koppig en soms tegendraads. “Ik ben een ‘goestingdoener’ en door mijn koppigheid geraak ik waar ik wil geraken.”

Lievelingsbloem: “Ik blijf altijd trouw aan rozen maar of het daarom mijn lievelingsbloem is? Zonder rozen voel ik me naakt in mijn winkel. Ik heb het geluk dat ik bij een hele goede leverancier rozen kan inkopen.”

 

JEROEN DE RIDDER
FLORAL ART
Edingsesteenweg 111
1755 Gooik (B)
0032 (0)2 309 90 39
www.jeroenderidder.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: