[INTERVIEW] Natasja Mironova, meesterverbinder

Rusland en bloemen: voor velen een niet zo evidente associatie. Het levenswerk van de Russische Natasja Mironova, die al 26 jaar in Nederland woont, moet daar verandering inbrengen. Met Flower Experience bevordert ze de commerciële en creatieve activiteiten tussen spelers in de sierteeltbranche in Rusland en de Benelux. Flower Experience presenteert sierteelt uit de Benelux in een Russisch kader, waardoor de Russische handel, arrangeur en consument, begrijpt hoe een bepaalde bloem of plant hun leven kan opfleuren.

Bloemenlink tussen Rusland en Westen
Natasja Mironova is van origine RussiNatasja Mironovan. Ze is afkomstig uit Siberië. “Ik woonde, werkte en studeerde in Irkoetsk totdat ik in 1990 naar Nederland verhuisde”, aldus Natasja. “In Rusland werkte ik bij een bank, en ik had ook een opleiding tot professionele gids en begeleider van groepen. Na mijn aankomst in Nederland heb ik eerst tijd besteed aan het leren van de taal en de kennismaking met Nederlandse gewoonten en de Nederlandse maatschappij. In die periode leerde ik ook België kennen door diverse bezoeken.”

“Nadat ik eerst wat losse klussen had gedaan, heb ik in 1994 een bedrijf opgericht dat zich richtte op het begeleiden van partijen in Rusland en de Benelux over wederzijds zakendoen. De activiteiten zijn nu verdeeld over twee bedrijven: Bajkal International en Sobolj. Al sinds 1994 ben ik actief in de bloemenbranche. Mijn werkzaamheden voor de bloemenbranche heb ik ondergebracht onder een speciale merknaam: Flower Experience. Dit is onderdeel van Sobolj.”

Inspiratie, geen assimilatie
De verschillen tussen de Russische en de westerse floristieke wereld schetsen, is geen sinecure door het politiek-economische landschap: “In tegenstelling tot de bloemenmarkt in de Benelux, is de moderne Russische bloemensector nog vrij jong. We mogen niet vergeten dat het uiteenvallen van de Sovjet Unie en het opkomen van een nieuw Rusland nog van tamelijke recente datum zijn. Daarbij is de Russische bloemenmarkt pas de laatste tien jaar echt tot ontwikkeling gekomen. En die ontwikkeling is nog steeds aan de gang. Er is nog geen stabiele markt ontstaan als gevolg van diverse internationale ontwikkelingen en binnenlandse (economische) ontwikkelingen in Rusland. Echter één ding is zeker: Russen houden van bloemen. In de Russische traditie worden op belangrijke (feest)dagen bloemen gegeven. De kleur en pracht van bloemen zijn integraal onderdeel van de cultuur. Wie oog heeft voor die traditionele en culturele kenmerken van Rusland, wie Russen hun eigen ontwikkeling gunt en wie kan samenwerken met (juiste) Russische partners heeft volop kansen om de komende jaren mee te groeien in de Russische bloemenmarkt. Dat geldt voor veredelaars, kwekers, handelaren, bloemisten en arrangeurs.”_C9P1314

We kunnen veel voor elkaar betekenen volgens Natasja: “De moderne bloemenmarkt, de floristieke opleidingen en de toepassingen en ontwikkeling van bloemen en planten zijn eigenlijk nog in een relatief beginstadium, terwijl in de Benelux die ontwikkelingen natuurlijk al veel langer aan de gang zijn. Zowel de handel als het werk van bloemisten en arrangeurs kennen een soms nog grillige ontwikkeling. Het is dan ook van belang dat Belgen en Nederlanders die in Rusland en met Russen willen werken ook erkennen dat er nog een ontwikkeling in Rusland aan de gang is en dat Russen daarin hun eigen weg moeten en willen volgen. Het inspireren van Russen is prima, maar dan zonder op te leggen wat wij mooi of belangrijk vinden. En andersom kunnen ook de verschillen met Rusland en de ontwikkelingen in Rusland voor Nederlandse en Belgische partijen heel inspirerend zijn.”

Het doel is dat zowel de Russische als Benelux spelers uit de branche zakelijk voordeel hebben bij onze activiteiten.

Hoe moeten we o_C9P1280 ns dat professionele floristenlandschap in Rusland nu concreet voorstellen? “Rusland heeft een beperkt aantal importeurs en groothandelaren die bepalend zijn voor de markt in het land. Die zijn vooral in Moskou en St.Petersburg gevestigd, maar ook bijvoorbeeld in de Siberische stad Novosibirsk. Enkele grote spelers domineren de import-handel in Rusland. Behalve handel is ook de eigen productie van bloemen en planten in Rusland een zaak waaraan veel aandacht wordt besteed. Naast de importen die rechtstreeks uit Afrika en Zuid-Amerika worden gedaan, is dit een ontwikkeling die Europese partijen scherp in de gaten moeten houden om hun zakelijke belangen te bewaken.”

“Daarenboven is er een groeiend aantal floristenopleidingen in Rusland, die in hoog tempo getalenteerde professionele bloemisten en arrangeurs afleveren. Een aantal jonge floristen is bekend in Europa, maar velen (nog) niet. Zij ontwikkelen een eigen stijl, die vooral in Rusland gewaardeerd wordt. Al geruime tijd probeer ik via Nederlandse en Russische instanties betrouwbare cijfers en statistieken te achterhalen over volume van de handel tussen Europa en Rusland, over de omzetten van handelaren en bloemisten en zo meer. De export van bloemen en planten van Nederland naar Rusland had in 2014 een waarde van ongeveer € 167 miljoen. Details zijn echter moeilijk of niet te achterhalen. Een trend is dat Russische importeurs en handelaren proberen hun rechtstreekse contacten met Europese en andere producenten en handelaren te vergroten, buiten traditionele handelsplatforms om.”

Over smaken en kleuren
_C9P5530 - kopie
Qua smaak in bloemwerk kan Natasja enkele frappante verschillen tussen beiden aanduiden: “Een concreet voorbeeld van de verschillen zit hem in de kleurencombinaties. Russen houden in het algemeen meer van felle kleuren en opvallende kleurcombinaties dan Belgen en Nederlanders. In de Russische (orthodoxe en culturele) traditie is de felle kleur immers toonaangevend. Grootbloemige werken zijn daarbij populair bij Russen. In Westerse ogen voldoet het resultaat niet altijd aan goede smaak, maar dat kenmerkt nu net de verschillen.”

Nu vraagt u zich waarschijnlijk af wat Natasja’s rol precies is in heel dit verhaal. Ze licht die graag toe: “Voor de Westerse florist breng ik graag nieuwe contacten met Russische partijen tot stand, wil ik helpen wederzijdse projecten tot stand te brengen en bruggen te slaan over de culturele kloof die bestaat. Westerse floristen kunnen in Rusland hun kennis en ervaring aan nieuwe generaties Russische floristen overbrengen. Tegelijk kunnen zij leren van de Russen en die kennis inbrengen in ontwikkelingen bij Westerse partijen die zaken met Rusland willen ontwikkelen, zowel veredelaars, kwekers, handelaren als floristen.”

Vol enthousiasme zet ze onverminderd haar betoog verder: “Met hun creatieve ideeën kunnen Westerse floristen mij in staat stellen via Flower Experience aan Russen te tonen wat wij hier in huis hebben. Bovendien kunnen we met gezamenlijke projecten (seminaries, master classes enzovoort)  de “beleving” (experience) van bloemen en planten bij Russen verder laten opbloeien. Projecten kunnen in België, Nederland en/of Rusland tot stand worden gebracht, virtueel maar ook fysiek – juist een combinatie van virtuele presentaties en fysieke bijeenkomsten biedt nog veel mogelijkheden.”

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.