Interview met Europees kampioen Hanneke Frankema: “Droom die uitkomt”

Hanneke Frankema kan haar blijdschap niet op met de Europese titel bloemstylen. Vier jaar lang mag ze zichzelf de beste florist van Europa noemen. FLEUR sprak haar bij thuiskomst, nog steeds in een gelukzalige roes. “Bij de eerste opdracht heb ik meteen mijn stempel gedrukt. Gelukkig maar, want ik had veel last van zenuwen. De finale vond ik maar niks, gelukkig vond de jury het wel goed”, glimlacht de Europees kampioene.

Wij zijn wellicht pas de 500ste die jou feliciteren. Bij deze! Heeft de koning al gebeld?

Hanneke Frankema: “(lacht) Nee, dat nog niet. Tot die kringen zijn de complimenten nog niet geraakt. Maar mijn telefoon en gsm zijn wel al geëxplodeerd. Ik kan het aantal telefoontjes en berichtjes niet bijhouden. Met die allemaal te beantwoorden, ben ik een hele dag zoet.”


Je hebt fantastische creaties gemaakt. Is alles volgens plan verlopen?

“Nee. Het was een heel heftige voorbereiding en alles is wel gelukt zoals ik wil, maar er zijn altijd kleine dingetjes die je achteraf gezien liever anders had gedaan. Een bloem meer naar links of naar rechts schikken. Een stukje OASIS steekschuim meer openlaten. We stonden dan ook onder vreselijke tijdsdruk. Alles was heel krap ingepland. Dat maakte het allemaal heel spannend. Al had ik bij elke opdracht wel een goed gevoel.”

“De koning heeft nog niet gebeld, maar mijn gsm is wel al geëxplodeerd.” — Europees kampioen bloemstyling Hanneke Frankema


De eerste opdracht: een majestueuze tafeldecoratie van Hanneke Frankema – Foto’s ©Nico Alsemgeest


Na de eerste opdracht, de tafeldecoratie, was vriend en vijand het erover eens dat jij dé kandidaat was om in de gaten te houden. Een koninklijk, majestueus werk.

“(is verrast) Nou, dat klinkt goed. Dank je! Daar heb ik meteen de toon gezet. Dat denk ik wel, ja. Daar heb ik laten zien dat ze met mij rekening moesten houden. Ik ben ook heel trots op het resultaat, omdat er zoveel van mezelf in steekt. Ik werk heel veel met ijzerwerk. In die mate dat ze me de ‘Iron Lady’ noemen. Voor het EK heb ik speciaal smeedwerk laten maken: rose gouden gestileerde acanthusbladeren, gemaakt van echt koper. Ik hou van jugendstil en art nouveau. Alle ronde lijnen zaten erin. De kleuren van de bloemen en de materialen sluiten er ook heel goed bij aan. Het geheel straalt rust uit. En het weerspiegelt mijn favoriete kleuren, dus die keuze was snel gemaakt. We moesten ook een bijhorend liedje uit eigen land kiezen, dat paste bij het thema muziek. Ik vond ‘Teach Me How To Dance With You’ van Causes er wel bij passen. Een al wat ouder Nederlands nummer, maar ik hou er wel van. Ik ben zo blij dat die tafeldecoratie zo goed gelukt is. Voor alle opdrachten mocht je jouw bloemen zelf laten aanleveren – en ik had gelukkig een hele waslijst aan sponsoren -, maar voor deze proef moest je ze ter plaatse via een webshop bestellen. Je kan alles op voorhand tot in de puntjes voorbereiden, maar die onzekerheid zorgde toch voor extra stress. Gelukkig ben ik meteen in een goeie flow terechtgekomen en kon ik die zenuwen toch de baas.”


De tweede opdracht: een prachtige grote druppel gemaakt door Hanneke Frankema – Foto’s ©Nico Alsemgeest


Bij de tweede opdracht – ‘Dancing in the Rain’ – ging je door op jouw elan. Je maakte een fonkelende, grote regendruppel. We ontwarden meteen de stempel van Hanneke Frankema.

“Dat was mijn grote troef, denk ik. Dat je in elk bloemstuk mijn hand zag, zeg maar mijn stempel. Da’s een beetje mijn handelsmerk. Die grote druppel moest voor 50 procent bestaan uit OASIS floral foam, maar ik heb er toch op geheel eigen manier mijn handtekening van gemaakt. Onder meer door er dezelfde touches aan te geven als aan de tafeldecoratie. Bepaalde aspecten uit mijn tafelstuk kwamen terug in de andere opdrachten. Een rode draad, zeg maar.”


De body decoration met het speciale corset en de exclusieve anthuriums – Foto”s ©Nico Alsemgeest


En dan kwam er nog die body decoration. Zeer stijlvol.

“Daar ben ik ook enorm trots op. Weet je dat mijn tante aan het corset meegewerkt heeft? En dat ik de vrijdag voor het EK nog bij vijf kwekers in Nederland in speciale kassen ben gaan kijken voor geschikte botanische materialen? Daar heb ik exclusieve anthuriumaren van 30 centimeter op de kop kunnen tikken en ze nog snel naar Polen laten overbrengen. Het corset is trouwens gemaakt van de wortels van de Davallia plant, in de opening moesten de bloemen minutieus geschikt worden.”

Jullie konden bij mekaar gaan loeren. Wie leken tijdens de voorronde jouw grootste concurrenten?

“Gabór Nagy van Hongarije – die tweede is geworden – had ik hoog zitten en ook Nicu Bocancea van Roemenië had ik hoog ingeschat (hij finishte als vierde). De kandidaat van Duitsland, Michael Liebrich, had ik tijdens de opdrachten niet bij de grote favorieten gezet, maar hij bleek op alle opdrachten een goed gemiddelde gescoord te hebben. En ja, de Belgische deelnemer Stefan Van Berlo had ik ook wel tegen de top verwacht.”

De eerste EK-realisaties van Hanneke Frankema – Foto ©Nico Alsemgeest

Van de 16 kandidaten mochten enkel de beste zes naar de finale. Voelde je je op je gemak?

“Helemaal niet! Blijkbaar heb ik op beide finaleproeven heel goed gescoord, maar ik vond er niks aan. Het was helemáál niet mijn ding. Er zat niet eens een draadje bij. Het waren allemaal lompe materialen. Technisch en qua vormgeving heb ik die proeven goed uitgevoerd, maar ik vond de finale eigenlijk vreselijk. Wat ik gemaakt heb, was totaal niet mijn smaak. Zelf zou ik dit nooit maken. Maar blijkbaar vond de jury het wel heel goed. Gelukkig maar, want qua punten zaten we allemaal heel dicht op mekaar. Langs de ene kant wil je met een grote voorsprong winnen, maar dan lijkt het weer te gemakkelijk te zijn gegaan. Met een klein verschil winnen heeft ook zijn charme.”


Gaan er nieuwe deuren voor je open door deze EK-titel?

“Ik doe al heel veel grote shows, dus er zal niet ineens megaveel veranderen, denk ik. Natuurlijk vloeit hier heus wel vanalles uit voort. Het EK stond echt op mijn verlanglijstje. Ik ben 39 jaar maar ben als jonge twintiger al begonnen met wedstrijden. Dan Europees kampioen worden, dat is geweldig. Voor mezelf, voor mijn team en voor mijn sponsoren. En ik denk dat mijn twee dochtertjes vandaag tijdens hun eerste schooldag toch wel wat over hun mama gaan opscheppen! (lacht)”

Mijn dochters gaan op hun eerste schooldag wellicht wel wat opscheppen over hun mama.” — Europees kampioene bloemstyling Hanneke Frankema

En nu de wereldtitel?

“Nee, ik denk het niet. Het WK bloemstylen komt in 2025 dan wel naar Nederland, maar de inschrijvingen voor de voorrondes zijn al ‘dicht’.”


Foto ©Nico Alsemgeest

Dat kan toch niet? Dat Nederland zijn beste florist, de Europees kampioen, níet naar het WK stuurt? Daar moet toch een mouw aan gepast worden…

“Dat zie ik niet gebeuren. Voor mezelf zit er ook te weinig tijd tussen het EK en de nationale voorrondes van het WK. Zo kort na dit tornooi alweer beginnen met de voorbereidingen voor een ander groot tornooi… Pff, dat zie ik niet zitten. Bij het EK kwam een hoop stress kijken, het is keihard werken en sponsors zoeken is een grote uitdaging. Ik heb ook een gezinnetje, dat is voor mij heel belangrijk. Je moet het ook zo bekijken: er is nog nooit een Europees kampioen ook wereldkampioen geworden. De kans dat dat lukt, is zo verschrikkelijk klein. Op zo’n WK kunnen zoveel dingen tegenzitten, dingen die je niet in de hand hebt. Dan stop ik liever op een hoogtepunt. Als je het daar niet waarmaakt, zet je in de hoofden van de mensen toch een stap terug. Nee, ik ben Europees kampioen. Dat volstaat. Mijn leven is geslaagd. (lacht) Ik kan gelukkig sterven nu.”

Nog eens zo’n hoop stress voor een WK. Dat zie ik niet zitten. Ik stop liefst op een hoogtepunt.” — Hanneke Frankema


Ga je nu elke dag je gouden medaille bewonderen?

“Dat gaat niet. Ik heb geen gouden medaille gekregen, maar wel een trofee en een geldprijs (2.000 euro). En een koelcel! (lacht luid) Haha, dat moest ik toch twee keer horen om te geloven! Het zal nog een hele klus worden om die uit Polen te laten bezorgen, maar goed, ik heb hem toch maar mooi gewonnen. Al vind ik het wel een grappige prijs…”


“FLEURAMOUR blijft één van mijn mooiste bloemencreaties”

De magnifieke bloemencreatie van Hanneke Frankema en Max Van de Sluis op FLEURAMOUR 2016 – Foto ©Nico Alsemgeest

Wie de social media van FLEUR CREATIEF of FLEURAMOUR volgt, zag deze zomer de fabelachtige bloemenconstructie van Hanneke Frankema op de FLEURAMOUR-editie van 2016 voorbijflitsen. “Nog steeds één van mijn mooiste werken en zeker één van de grootste”, denkt Hanneke met plezier terug aan die gigantische constructie van 10 meter diameter bij 8 meter hoogte en 1.300 kilogram die ze samen met Max Van de Sluis (foto onder) maakte, ook haar teampartner op het EK in Polen.

Hanneke Frankema en haar teampartner Max Van de Sluis toosten op de EK-overwinning.

Op de 25-jarige editie van FLEURAMOUR, van 23 tot en met 26 september, zal Hanneke Frankema niet exposeren. Haar Roemeense uitdager, Nicu Bocancea, die vierde werd, wel. Hij treedt in haar voetsporen als maker van de grote bloemenrealisatie op het kasteelplein in Alden Biesen.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.