Kamerbomen: easy care en hip

In januari is ‘groen op stam’ het thema van de Woonplanten van de maand. Deze grote sfeermakers schitteren regelmatig in de woonbladen en worden steeds populairder bij het grote publiek. Extra reden dus, om ze deze maand extra onder de aandacht te brengen.

Kamerbomen en hun verhaal  
Stamproducten zijn er in vele maten en vormen. Van korte en dunne tot dikke en lange en van grillige vormen tot ranke, rechte stammen. Het zijn decoratieve en luchtzuiverende kleine bomen voor in de huiskamer. Door de succulente eigenschappen in de stam kunnen de planten het water opslaan om in de vrije natuur droge periodes te overwinnen. Dit gemak dient de mens binnenshuis: het zijn ‘easy care’ planten, die weinig verzorging nodig hebben.

Productie van kamerbomen 
Het grootste deel van het ‘groen op stam’ wordt geproduceerd in Midden-Amerika in landen als Guatemala en Costa Rica; sommigen komen ook uit China. De stammen komen per  zeecontainer naar Nederland waar ze worden ‘afgekweekt’ op een kwekerij. Veelal zitten er bij aankomst bijna geen wortels aan de plant. Binnen enkele maanden wortelen de planten en groeit aan de bovenkant een prachtige hoeveelheid blad in vele kleuren, vormen en maten, afhankelijk van de soort en cultivar.
Keuze Kamerbomen-assortiment
Het aanbod ‘groen op stam’ is rijk. De meest voorkomende kamerbomen die een stam vormen zijn Dracaena en Beaucarnea, beiden afkomstig uit de familie van de Agavaceae. Pachira is een plant uit de familie van de Malvaceae en Polyscias komt uit de Araliaceae, waartoe bijvoorbeeld ook Hedera behoort. We lichten deze vier even nader toe:

 • Dracaena
  In de handel is Dracaena het meest voorkomende geslacht. Het assortiment kent veel soorten en cultivars die te onderscheiden zijn aan de bladvorm en bladkleur. De grootte of verschijningsvorm van Dracaena heeft niets met de naam te maken. De planten zijn onderling het makkelijkst te onderscheiden door op soortniveau te kijken naar de breedte van het blad. D. marginata is 1 cm breed en altijd voorzien van een rode rand, D. deremensis is 2-3 cm breed, D. fragrans is 4-7 cm breed. Daarnaast kennen we nog de D. reflexa met enigszins korte , gebogen bladeren. Een aantal andere soorten is wat minder bekend: D. surculosa en D. sanderiana. Van al deze soorten komen diverse cultivars in de handel voor.
 • Beaucarnea 
  Van Beaucarnea recurvata zijn twee verschijningsvormen bekend in de handel. De volwassen vorm wordt als Beaucarnea verkocht en heeft altijd een mooie, vrij gladde stam. De jonge plant wordt onder de naam Nolina verkocht, maar is feitelijk dezelfde plant en kenmerkt zich door de kleine ronde bol waaruit de smalle bladeren groeien.
 • Polyscias 
  Van Polyscias kennen we veel verschillende soorten. Van fijn ingesneden bladeren (P. fruticosa), tot P. scutellaria en P. balfouriana met bijna ronde bladeren.
 • Pachira 
  Van Pachira is slechts één soort bekend in de handel, de aquatica. Wel zijn er heel veel verschillende verschijningsvormen, van kleine stammetjes tot metershoge bomen.

> mooiwatplantendoen.nl

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.