Il Giardino in Diest: van bank tot bloemenkluis

‘Il Giardino’ zo heet de zaak van Luc Poel in het gezellige Diest. In een voormalig bankgebouw kan je terecht voor een handgebonden boeket, inspiratie voor het interieur tot en met advies voor een totaalinrichting. Geen interieurplannen? Je kan ook gewoon iets drinken aan de bar, op het terras of in de loungeruimte. Pronkstuk van het pand is de authentieke en beschermde kluizenzaal in de kelder.

Luc Poel is geen onbekende in de bloemenwereld. Wie herinnert zich niet het wekelijkse televisieprogramma ‘Boeketje Vlaanderen’ eind jaren tachtig waaraan Luc Poel met zijn boeketten meewerkte. Voordien startte hij samen met een freelance fotograaf de bloemenwinkel ‘Amadeus’ in Leuven. Dat lag helemaal niet voor de hand want Luc werkt als inspecteur bij de Vlaamse Waterhuismaatschappij. Waarom dan bloemen? “Van kinds af aan had ik feeling voor bloemen. Ik ging ook zelf bloemen plukken. Een opleiding heb ik echter nooit gevolgd.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De bal ging pas echt aan het rollen toen hij in 1988 zijn eigen bloemenzaak opende in Diest, iets verderop dan zijn huidige zaak. “Ik maakte handgebonden boeketten met veldbloemen. Dat was ongezien in die tijd en meteen had ik alle magazines mee zoals ‘Het Rijk der Vrouw’ en ‘Flair’. In die periode kwamen de klanten zelfs vanuit Leuven en Brussel. In 1990 kon ik het pand ernaast bij mijn winkel voegen. Wij waren pionier in het bedenken van een conceptwinkel waarbij een volledig huis wordt ingericht. Van de keuken, badkamer, slaapkamer tot de leefruimte, elke kamer werd ingericht met interieurobjecten en geschenkartikelen. Het werd een echte hype en een groot succes”, vertelt Luc.

Bankgebouw

 In 2005 verhuisde Luc met zijn zaak naar het voormalige prestigieuze bankgebouw ‘Banque Centrale de la Dyle’ in de Koning Albertstraat in Diest. De naam is nog steeds hetzelfde ‘Il Giardino’, verwijzend naar de rijke Italiaanse tuinen. Luc wou zeker geen doordeweekse naam zoals ‘Anemoon’. Het mocht ook geen Franse naam zijn.

De gevel van het bankgebouw springt meteen in het oog. Het is een van de mooiste gevels in de hele winkelstraat. Het pand in neoclassicistische stijl dateert uit 1923 en is ontworpen door architect L. De Vooght, bekend van zijn ontwerpen van kerkgebouwen. Het pand bestaat uit drie bouwlagen onder een zadeldak. De tralies op de begane grond zijn origineel.

“We zijn indertijd begonnen als bloemenzaak maar hebben dat later uitgebreid naar een totaalinterieurzaak. We hebben hier voldoende ruimte om de meubelen, accessoires en kunstwerken te presenteren. Vijf jaar geleden zijn we ook begonnen met een lounge bar. Iedereen kan hier iets komen drinken, zowel klanten als gewone passanten.”

Hebben jullie veel aanpassingen gedaan in het interieur?

“We hebben de oorspronkelijke loketten afgebroken waar nu het bargedeelte is. De twee voorste kamers – de kamer van de bankdirecteur en de wachtkamer – zijn ingericht als loungeruimte. Alle meubelen, verlichting, accessoires en kunstwerken zijn te koop. Achteraan hebben we een groot raam gemaakt tot tegen de grond om zoveel mogelijk licht naar binnen te halen en een toegang te maken naar het buitenterras.” Wat een meevaller. Luc wist een grote stalen deur op de kop te tikken die dateert uit dezelfde periode als de trapleuning naar de kelder. Zo lijkt het alsof raam en deur er altijd hebben gestaan.

In de bloemenhoek staat een beperkt assortiment snijbloemen. Luc werkt niet met een koelruimte, dat heeft hij ook nooit gedaan. Driemaal per week haalt hij verse bloemen bij de groothandel vlakbij. Hij werkt nooit met op voorhand gemaakte boeketten. Alles wordt vers ter plaatse gemaakt. Regelmatig verandert de werkplek in een toog waarop de buffetten worden uitgestald wanneer het pand verhuurd is voor feesten. Het buitenterras is volledig ingericht met parasol, tafels en buitenkeuken. Leuk is de luster voor buiten van Fatboy. Hier hangt de luster onder een grote parasol maar je kan hem evengoed in een boom hangen. ’s Middags worden er hapjes en soep geserveerd terwijl de bezoekers ’s avonds wel een tapasbordje lusten bij hun cocktail.

Kluizenzaal

 Pronkstuk van het voormalige bankgebouw is toch wel de authentieke en beschermde kluizenzaal in de kelder. De kluizenzaal is gemaakt door de bekende firma Fichet uit Parijs. Een vijfendertig centimeter dikke stalen deur met erachter een deur met tralies diende om de ruimte veilig af te sluiten. De kluizenzaal telt precies 586 genummerde kluizen, de ene kluis al groter dan de andere naargelang de grootte van de schat. De ruimte spreekt tot mijn verbeelding en doet mijn fantasie op hol slaan. Wat heeft er zich in deze ruimte ooit afgespeeld? Zijn er ooit gewapende overvallen beraamd of misschien gangen gegraven vanaf het aanpalende huis? Luc blijft er heel rustig onder. Natuurlijk kan ik niet nalaten om de vraag te stellen of er soms wat vergeten en achtergebleven goudstaven of bankbiljetten zijn gevonden? “Nee, jammer genoeg niet. Er moet ooit wel heel veel kapitaal gezeten hebben want Diest was een rijke bourgeoisie gemeente. De ruimte is al meer dan eens gebruikt als filmdecor. Zo hebben wijlen Gaston en Leo hier ooit een sketch opgenomen.”

De kluizenzaal is ingericht als gezellige zithoek en is voorzien van een beamer met groot scherm. De ruimte wordt soms verhuurd aan bedrijven voor presentaties. “Bovendien zijn we officieel erkend als kunstgalerij. We schrijven kunstenaars aan en organiseren soms vernissages. De traditionele Japanse kimono’s aan de muur hebben we onlangs aangekocht op een tentoonstelling. Je hoeft niet altijd een schilderij op te hangen. Deze kimono’s zijn ook heel decoratief. We zijn heel sterk in het zoeken naar geschikte kunstobjecten die uniek en toch betaalbaar zijn.”

Concept

 De bloemen zijn gebleven maar wat op de achtergrond geraakt bij ‘Il Giardino’. Het accent is daarentegen verschoven naar interieur en totaalinrichting. De interieurprojecten zijn zowel strak als eclectisch. Momenteel werkt Luc aan een project in Long Island stijl. Luc werkt een voorstel uit, maakt een werkplanning al dan niet met onderaannemers en zorgt voor de finishing touch. Gelukkig kan hij rekenen op zijn klanten die gedurende al die jaren trouw zijn parcours volgen. “Mensen geven minder geld uit aan bloemen”, stelt Luc. “Vroeger kon het niet op. Ook het buitengoed is veel verminderd omdat mensen een tuin willen met weinig onderhoud. Vaak vroegen bezoekers of ze in dit mooie gebouw ook wat konden drinken en zo hebben we deze bar en loungeruimte ingericht.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.