‘Hoogstraten in Groenten en Bloemen’ door Tom De Houwer

Het bloemenevent met Tom De Houwer in Hoogstraten zag er dit jaar net iets anders uit. De florist maakte voor deze 22ste editie slechts één kunstwerk. Bijgestaan door 30 enthousiaste vrijwilligers creëerde hij een bewegend design. Het resultaat zie je hier in een prachtige video.

Kunst met bloemen en groenten

Dit jaar zou normaal de 22ste editie geweest zijn van de bloemententoonstelling ‘Hoogstraten in Groenten & Bloemen’. Dertig nieuwe ontwerpen lagen op de plank, van Tom De Houwer en van zijn cursisten uit de hele wereld. En toen kwam het coronavirus. In het begin had de organisatie nog hoop. “September was nog ver en tegen die tijd zou er meer perspectief zijn. De realiteit drong echter stap voor stap door: dit jaar geen Hoogstraten in groenten & bloemen zoals we die kennen”, vertelt Guy Rigouts (voorzitter VVV Hoogstraten). “We wilden echter niet zomaar opgeven. Het idee groeide om een alternatief op touw te zetten. De nood aan verbondenheid werd meer dan ooit aangevoeld: verbondenheid met de bijna 200 vrijwilligers die jaarlijks meewerken.”

Tom De Houwer – medewerker van Fleur Creatief én internationaal bloemenevent Fleuramour – is al jaren de drijvende kracht achter de bloemententoonstelling in Hoogstraten. Samen met de organisatie koos hij dit jaar voor één spectaculair bloemenproject. Eentje dat de moeite waard is en elke bloemenliefhebber gezien moet hebben. Een voorbeeld van techniek, schoonheid en kunst. Traditioneel met bloemen en groenten. Het resultaat van zijn werk werd weergegeven in een florale film, voorzien van bijpassende muziek door muzikant Florejan Verschueren en mooie woorden van de stadsdichter Michiel Van Opstal.

2020 tot de 22ste macht

Over het design, door Tom De Houwer:

Vanuit de bron van eeuwig leven, het water, drijven vruchten die de zaden van de toekomst dragen naar het grote meer die het canvas is voor het samenspel van alle bewegende componenten die het grotere geheel vorm geven. Het nieuwe leven heeft als doel verbondenheid te zijn en te creëren. Via de schoonheid. Schoonheid wordt gecreëerd en ervaren tussen de subtiele wisselwerking van het verwachte en het onverwachte. De aandachtige kijker zal bij aanvang mooie harmonieuze en licht voorspelbare bewegingen zien ontstaan bij de beweging van de bollen. Symbool voor wat we als harmonie ervaren. Daarna ontstaat er een onverwachte chaos. De chaos van de externe factor, de verandering. Wanneer we geduldig verder kijken zien we nieuwe patronen, structuren en harmonieën opduiken om daarna weer terug te keren naar de voorspelbare harmonie, een nieuwe schoonheid in verbondenheid. Nieuw leven, een ander leven vanuit de bron, voor de bron, door de bron en weer naar de bron.

Telkens één macht hoger naar een volgend niveau. Dit was 2020 tot de 22ste macht. Kom je kijken volgend jaar, 2021 tot de 23ste macht?

 

Bekijk hier de virtuele editie van Hoogstraten in Groenten en Bloemen/speciale editie 2020.


Met dank aan alle medewerkers en vrijwilligers:

Ontwerp: Tom De Houwer
Muziek: Florejan Verschueren
Artistieke realisatie: Vrijwilligers VVV Hoogstraten olv Tom De Houwer
Technische realisatie: Technisch personeel Stad Hoogstraten en vrijwilligers VVV Hoogstraten olv Maarten Leemans en Gust Goetschalckx
Camera en montage: Jurgen Geevels
Vrijwilligerscoördinatie: Jacqueline Van den Heuvel
Projectcoördinatie: Ann Leemans

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.