Hoge energieprijs bedreigt bloemenmarkt

Dreigt een schaarste aan bloemen? En gaan we meer moeten betalen voor een boeket? De grootste bloemenveiling ter wereld trekt aan de alarmbel. “Het water staat veel kwekers aan de lippen.”

“De energieprijzen bereiken recordhoogtes en hebben een groot effect op de sierteeltsector”, waarschuwt Royal FloraHolland. “Nog zorgelijker is dat steeds meer signalen erop wijzen dat deze prijzen langdurig aanhouden.”

Advertising
 

De toekomst van de sector komt in gevaar. Het water staat veel kwekers aan de lippen.”

Nu blijkt dat het probleem mogelijk langer dan deze winter aanhoudt, wordt de lobby bij de politiek opgevoerd.

“Met de huidige prijzen komt de toekomst van onze sector in gevaar. Het water staat veel kwekers aan de lippen. We vragen aan de overheid concrete oplossingen, om de situatie voor de ondernemers in de glastuinbouw te verbeteren. De overheid werkt wel aan een plan over de zekerheid van de gaslevering, maar ook bij een mogelijk gastekort moet de glastuinbouw goed in beeld zijn. Daarnaast blijven we aandringen op een oplossing voor de knelpunten van de energietransitie. Uiteindelijk mogen we niet meer van gas afhankelijk zijn.”

Glastuinbouw Nederland gaat nu verder met het in kaart brengen van de gevolgen voor kwekers, inclusief de mogelijke consequenties van de energietransitie.

Bron: Royal FloraHolland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.