Hoe breng je een bloemenzaak mooi in beeld?

Online aanwezigheid is nog belangrijker geworden sinds het coronavirus. Maar hoe pak je dat aan? Wij gingen luisteren bij Vincent Moens Flowers & Decorations in Mechelen.

Maak een webshop

Echtgenoot Tom besliste nog voor de pandemie om mee in de zaak te stappen. Ze gingen boven de winkel wonen en toen ging het land in lockdown. De vrije tijd die ze plots kregen, werd benut om in snel tempo een webshop uit de grond te stampen en hun woning in te richten.

Tom, grafisch ontwerper, zette zijn tanden in het ontwerpen van de webshop. Die sloeg meteen aan en de bestellingen lieten niet op zich wachten. Eerst bracht Vincent alle bestellingen met de fiets aan huis. Toen dat te veel werd, kreeg hij hulp van zijn buurmeisjes.

Elke post op Instagram resulteert in verkoop”

Ook al heb je geen tijd, maak toch tijd voor Insta Stories

De bloemenwinkel van Vincent & Tom heeft op Instagram meer dan 1.500 volgers.

“In het opvolgen van de sociale media kruipt heel veel tijd”, vertelt Tom. “We zetten vooral in op Instagram omdat we merken dat dat beter werkt dan Facebook. Story’s posten is al snel een fulltime bezigheid.”

“Mensen kunnen op de producten klikken die gelinkt zijn aan de webshop. We proberen wekelijks te posten naar het weekend toe en tussen de drukte door. Als we niets posten, heeft dat meteen een weerslag op de webshop. Mensen zijn vaak online en worden dan getriggerd. Elke post resulteert in verkoop.”

Zorg dat je klanten via meerdere kanalen kunnen bestellen

“We hebben de afspraak gemaakt dat Tom de bestellingen via webshop en e-mail opvolgt”, zegt Vincent. “Ik volg alles op wat via WhatsApp en telefoon binnenkomt. Op die manier kunnen we alles beter kanaliseren en gaan er geen bestellingen verloren. Tegenwoordig kan je via zoveel verschillende kanalen bestellingen plaatsen. In het begin liepen er veel dingen mis. We hadden zelfs naast ons bed een papier liggen om bestellingen te noteren. Eens de webshop op punt stond, konden we daarop antwoorden. Moederdag vorig jaar hadden we serieus onderschat. Het is toen echt ontploft. Ik was blij met de bestellingen die binnenkwamen en ik bleef maar aanpakken. Intussen hebben we geleerd om op tijd stop te zeggen.”

Durf je huisstijl te veranderen

“We hebben niet echt een logo. We gebruiken een foto met het patroon van de imitatie malachietmuren voor onder meer de prijskaartjes tot we dit beu zijn en weer iets anders doen. Het enige dat vastligt is het lettertype van Vincents naam. Hij verandert de stijl van de winkel regelmatig en dan probeer ik daarop in te spelen”, vertelt graphic designer Tom.

“Vroeger zag ik daar het belang niet echt van in”, bekent Vincent. “Ik merk wel dat het nu veel professioneler oogt. Er zit één lijn in, zodat het totaalplaatje klopt. Voor onze opendeurdagen werken we altijd rond een bepaald thema. De uitnodigingen die Tom maakt, zijn kunstwerkjes op zich. Het laatste thema draaide rond de Winter Wünderkammer en het jaar daarvoor kozen we voor het Oriental Frost thema. Het zijn thema’s die blijven meegaan.”

Het enthousiasme van Vincent werkt aanstekelijk. Tom heeft helemaal zijn plek gevonden in de bloemenzaak. “Ik heb al heel wat bijgeleerd door bijvoorbeeld alles over Chinoiserie op te zoeken. Voor onze opendeurdagen dit jaar denken we aan een Venetiaans thema.” We zijn nu al benieuwd. Verwacht je alvast niet aan kitscherige, toeristische Venetiaanse maskers.

Geen partner? Zoek er één ?

Om alles – ook online – te blijven bolwerken is een goede rolverdeling essentieel, gesteld dat je beroep kan doen op een partner. Zoniet: zoek er één (professioneel of relationeel).

Vincent: “Toen ik startte zei mijn boekhouder: zoek je een goed lief die mee kan helpen want alleen ga je het niet aankunnen. Dat is uiteindelijk ook gebleken. Het was ook niet meer leuk om alles alleen te doen. Op een bepaald moment viel het mij heel zwaar om constant alleen in de winkel te staan. Sinds Tom hier elke dag is, is er precies een hernieuwde energie. De eerste dag van de lockdown was de laatste dag van zijn opzeg. En toen gingen plots de winkels dicht. Dat was toch even beangstigend.”

“Tijdens de eerste lockdown hebben we het eigenlijk heel hard naar onze zin gehad. We woonden hier pas en we hadden plots de tijd om ons appartement in te richten. Intussen is de liefde voor bloemen ook bij Tom aangewakkerd. Hij heeft altijd een passie gehad voor interieur, ook al houdt hij er een andere stijl op na. We kunnen fantastisch goed samenwerken. Voor hij mijn man werd, was hij mijn beste vriend.”

Bekijk hier de reportage over de bloemenwinkel van Vincent Moens


Tekst: Ingrid Allaerts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.