Het nut van bloemen-abonnementen

Een vast clienteel bezitten is in coronatijden nog belangrijker dan voorheen. Een bloemen-abonnement lijkt de gouden formule. Hoe pak je het aan? Fleur vroeg het aan Rani Galle van Rani flowers and soul.

Advertising
 

Abonnementen hebben Rani – van bij het begin – trouwe klanten opgeleverd. Ook al is de winkel haar belangrijkste verkooppunt, ze blijft inzetten op abonnementen.

Welke formules bied jij aan?

Rani Galle: “We zijn heel flexibel in onze abonnementen. Zo kan je kiezen voor een wekelijks boeket, om de veertien dagen of om de maand aan huis of zaak geleverd. Ik noteer de abonnementen in een boek, omschrijf de gebruikte bloemen en stijl zodat ik precies weet welk boeket ze de vorige keer kregen. Op die manier krijgen mijn klanten nooit twee keer hetzelfde. De ene keer is het bijvoorbeeld een strak boeket in roze tinten en de volgende keer mag het wat frivoler en kies ik voor een wild boeket in felle kleuren. Zo zorg ik ervoor dat ze nooit hetzelfde krijgen en dat kunnen mijn klanten wel smaken.”

Rani Galle

Welke mensen nemen een abonnement?

“Het publiek dat voor een abonnement kiest zit in de leeftijdsgroep 30 tot 40 jaar. Daarnaast heb ik ook een klant van 80 jaar. Mijn publiek is heel gevarieerd. De bedrijven waar ik lever bevinden zich vooral in Izegem, Ingelmunster en Meulebeke. Sinds mijn start heb ik hier vaste klanten aan overgehouden die nog steeds maandelijks of wekelijks een boeket bestellen.”

Hoe verloopt de levering?

“Ook in de levering zijn wij heel flexibel. Wanneer klanten met vakantie zijn of vragen om een weekje later te leveren, dan noteer ik dat. Over de middag is de winkel gesloten gedurende anderhalf uur. Daarvan profiteer ik om zoveel mogelijk zelf de bestellingen aan huis te leveren ofwel lever ik ’s morgens voor de winkel opengaat. Het is moeilijk om voor de leveringen iemand in dienst te nemen en eigenlijk doe ik dat zelf wel graag. En als het echt te druk is in de winkel, springt mijn moeder bij.”

Vormen abonnementen een belangrijk onderdeel van jouw omzet?

“Het is toch vooral de winkel en de evenementen waaruit ik mijn omzet haal. Mijn boek staat redelijk vol met abonnementen maar het is toch hoofdzakelijk de winkel die mijn omzet maakt. Evenementen decoreren vind ik heel leuk om te doen. Het aantal aanvragen – vooral huwelijken – ging voor corona juist in stijgende lijn. We gaan voor een totaalpakket. Eerst decoreren we alles in de kerk en na de viering nemen we alles opnieuw mee naar de zaal. We kleden de zaal aan met de bloemen uit de kerk. Soms gebeurt het dat we ook het hele huis moeten versieren. Je maakt het zo gek als je zelf wilt.”

Rani flowers and soul ©Fleur Magazine

Hoeveel euro’s moeten klanten bij jou neertellen voor een abonnement?

“Het antwoord hierop is niet gemakkelijk. Het hangt af van wat je verwacht of  wat je wilt. Het prijskaartje is verschillend naargelang je kiest voor bijvoorbeeld de wilde veldstijl waarin veel meer bloemen kruipen of eerder voor een klassieke aankleding.”

Zou je abonnementen aanraden aan collega’s?

“Als je hiermee een groei van jouw omzet kan realiseren, raad ik zeker aan om in te zetten op abonnementen. Meestal zijn onze leveringen op donderdag, net voor het weekend. Dat maakt onze omzet die dag goed. Leveren op vrijdag zou voor ons te hectisch zijn.”

Wil je binnenkijken in de winkel van Rani? Klik hier

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.