Het geheim van de beste bloemenwinkel van Vlaanderen

Crea-fleur uit Oudsbergen is door bloemistenfederatie KUFB uitgeroepen tot ‘Beste bloemenwinkel van Vlaanderen’. Hoe hebben ze dat klaargespeeld? En wat kan je ervan leren? FLEUR voelde het winnende koppel aan de tand.

? De winnaars ?

Jan Thomassen

  • 42 jaar
  • Hobby’s: houdt van skiën en in zijn tuin werken
  • Zijn lievelingsbloem? “Elk seizoen heb ik zo mijn lievelingen. In de zomer zijn dat Dahlia en Celosia. Nu de Amaryllis en in het voorjaar Ranonkel.”

Leck Suwannapan

  • 41 jaar
  • Hobby’s: een fanatieke skiër
  • Haar lievelingsbloem? “Roosjes in alle kleuren en vormen.”
Jan (in het midden) en Leck (tweede van rechts) bij de prijsuitreiking met hun team van Crea-fleur

Crea-fleur, de bloemenwinkel van Jan en Leck in de Limburgse gemeente Oudsbergen, baadt momenteel in een warme kerstsfeer. Het koppel zelf bekomt nog van de euforie die hen zondag te beurt viel tijdens Féerie Florale, een kerstexpositie in Dendermonde, waar de vier overgebleven bloemenwinkels de uitslag vernamen.

Advertising
 

Proficiat! De titel ‘Beste Bloemenwinkel van Vlaanderen’ krijg je niet zomaar. Hoe hebben jullie dit klaargespeeld? 

Jan: “Wij hebben de punten van de jury nog niet gekregen, maar wij proberen onze winkel zo goed mogelijk te doen. Zo hebben wij extra aandacht voor de versheid van onze bloemen en planten. Wij kweken ook een aantal bloemen zelf. Hierdoor heb je mooiere vormen en speciale bloemen, die niet altijd perfect zijn en die een extra touch geven aan bloemstukken en bruidswerk. Ook proberen wij onze winkel op een zo duurzaam mogelijke manier te runnen. Zo sorteren wij ons afval en zorgen we voor een groot deel voor onze eigen energie. En we kweken onze kerstbomen zelf. Hierdoor moeten deze niet van honderden kilometers verder komen.”

Wij runnen onze winkel zo duurzaam mogelijk. Met een eigen kwekerij, eigen energiebevoorrading en triage van het afval.”

Waarin proberen jullie zich te onderscheiden? Met andere woorden: waaraan besteden jullie extra veel aandacht?

Jan: “Wij proberen ons te onderscheiden in een groot aantal verse bloemen en planten. Zo hebben wij altijd een grote keuze aan verse bloemen. Hiermee maken wij boeketten en bloemstukken, en proberen wij altijd speciale planten te voorzien voor onze klanten.”

©Crea-fleur

Hoe is het om een bloemenzaak te runnen als koppel? Hebben jullie elk specifieke sterktes die jullie inzetten?

Jan: “Wij runnen onze bloemenwinkel inderdaad als koppel. Wij werken constant samen. Dit heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen. Het voordeel is dat wij elkaar goed aanvullen. Ik zorg voor de aankoop van bloemen en planten. De boeketten en bloemstukken maak ik samen met ons geweldig team. Mijn vrouw zorgt voor de presentatie van de winkel. Hier is zij zeer perfectionistisch in. En natuurlijk voor de klanten. Advies, inpakken van de boeketten, bloemstukken en planten en afrekenen.”

In de winkel word je overrompeld door planten. Een bewuste keuze voor een jong cliënteel?

“Wij kiezen heel bewust voor veel groene planten. Hierdoor spreek je ook een veel jonger publiek aan. En zij willen graag mooi speciale planten hebben. Het is natuurlijk ook een trend om veel planten met verschillende kleuren en grote bladeren te hebben, en hier spelen wij ook een beetje op in.”

“De jongvolwassenen zien ook graag plukboeketten of wild gebonden boeketten. Hiervoor hebben wij een speciale website aangemaakt onder het merk Plukboeket.be. Daar bieden wij plukboeketten aan die gratis aan huis geleverd worden in heel Vlaanderen.”

Ook de zelf geteelde bloemen worden via deze website te koop aangeboden. (lees de Instagrampost)

Jullie dragen ook zorg voor het milieu dankzij een kwekerij met ecologisch geteelde snijbloemen. Hoeveel procent van jullie verkochte bloemen komt hiervan? En waar kopen jullie de overige bloemen in?

“De bloemen die wij zelf op een zo ecologisch mogelijke manier kweken, gebruiken wij in onze winkel, maar dit maakt maar een klein deeltje uit van ons aanbod. Maar hierdoor hebben wij wel mooie speciale vormen, want perfecte bloemen zijn geen must. Dit zijn seizoensbloemen, zo hebben wij onder meer Helianthus, Dahlia en Echinops (kogeldistel) buiten staan, en in de serre staat Campanula, Matricaria (kamille), Antirrhinum (leeuwebek) en Celosia. De meeste bloemen en planten kopen wij op Veiling Rhein Maas, rechtstreeks bij kwekers en op groothandels in België in Nederland.”

Terecht trots op de eretitel

Jullie kweken ook zelf kerstbomen. Knap en misschien een idee voor collega’s met een bloemen- of plantenwinkel. Een leuk extraatje of een belangrijk onderdeel van jullie najaarsomzet?

“De kerstbomen die wij kweken zorgen voor een mooi extraatje. Wij kweken deze zodat wij een zo vers mogelijke boom aan de klant kunnen aanbieden. Wij kweken deze ook alleen maar voor onze eigen winkel.”

Geniet van de kerstsfeer!

Welk belang hebben social media voor jullie als bloemenwinkel in een relatief kleine gemeente? Jullie hebben liefst 2.500 volgers op Facebook. Hoe spelen jullie dit klaar?

“Instagram maar vooral Facebook zijn heel belangrijk voor onze winkel. Wij hebben iemand is ons team die dit heel goed kan, en zij neemt elke week foto’s in de winkel van de nieuwe planten of bloemen. Ze maakt hier verschillende posts van voor de sociale media. Wij proberen wel dagelijks iets te posten. Dit zijn niet altijd artikelen die wij verkopen, maar soms ook hoe het met de pluktuin gaat of wanneer de kerstbomen binnen komen. Dikwijls ook gewone, leuke dingen.”

Zo laten ze hun klanten mee profiteren van hun overwinning, in de vorm van 10% korting via de sociale media.

Welke waardevolle tips kunnen jullie collega’s geven?

“Zorg voor kwaliteitsvolle bloemen en planten en maak er de mooiste creaties mee en let vooral op de kleine details. Zorg vooral dat je jezelf bent en eerlijk blijft, dit wordt altijd beloont door de klant.”

©Crea-fleur

Bezoek de website van Crea-fleur | Volg hen op Instagram | Volg Crea-fleur op Facebook


? VIDEO | Belgisch kampioen bloemstyling Stefan Van Berlo gaat op bezoek bij Crea-fleur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.