“Iets maken waarmee je anderen kan bekoren, …”
Hendrik Olivier en zijn vrouw Claudine hebben een bloemenwinkel Multi-Flora in Vlamertinge. Een winkel die straalt door het natuurlijk licht dat volop naar binnen schijnt, een bron van multivitaminen voor het oog. De lentekriebels zijn in aantocht.
Zij was 16 jaar en hij 18 toen ze elkaar leerden kennen. Hendrik volgde de tuinbouwrichting in Poperingen en Roeselare en daarna een specialisatie bloemsierkunst in Vilvoorde. Een opleiding in Vught zou de kers op de taart geweest zijn voor Hendrik. Omdat hij uit een groot gezin van 13 kinderen komt, beslisten zijn ouders hier anders over. Claudine kwam uit een heel andere studierichting maar besloot haar man te volgen. Ze volgde drie jaar avondschool in Roeselare om haar man bij te benen; avondlessen waar ook Hendrik bij aansloot. “De lessen werden gegeven door floristen waardoor het voor mij ook interessant was en ik heel wat bijleerde.”
De bloemenwinkel in Vlamertinge is op de hoek gelegen van een drukke invalsweg. Ieper en Poperingen liggen slechts op enkele kilometers afstand. Het voetpad staat afgeladen vol met frisse lentebloemen en voorjaarsplanten die de voorbijgangers naar binnen lokken. De winkel is een lichtbaken door de vele ramen aan weerszijden van het hoekpand. In augustus vorig jaar is de winkel volledig verbouwd. Daarbij waren ze niet aan hun proefstuk toe want dertien jaar geleden werd de winkel een eerste keer verbouwd.
Houten passe-partout
Waar het assortiment snijbloemen staat, is de ruimte volledig opengemaakt op drie metalen kolommen na. De donker geschilderde wand doet de snijbloemen extra goed uitkomen. De bloemen staan op kleur gesorteerd in zinken vazen op sokkels die Hendrik zelf maakte van vierkante eterniet buizen met een in beton gegoten vlak. De sokkels passen heel mooi in het geheel. Voor de ramen in de etalage hangen strakke houten kaders die als een passe-partout de bloemstukken en sierlijke vazen met bloemen omkaderen. Het licht – niet gehinderd door de open kaders – vloeit rijkelijk de winkel binnen en wanneer je van buiten naar binnen kijkt zorgt de donkere wand voor meer diepte. Hetzelfde hout van de kaders vind je terug in het houten werkblad van de balie waarin handige laden voorzien zijn voor linten in heerlijke lentekleuren en een uittrekblad voor het orderboek. Zo blijft het werkblad altijd vrij voor het inpakken van de bloemenstukken en boeketten. “In de winkel stonden voordien antieke meubelen. Die was ik toch wel beu. Het moest allemaal wat strakker en moderner worden”, vult Hendrik aan. Op een gigantisch lange witte tafel staan de bloemstukken, plantenschalen en decoratieve vazen, potten en windlichten uitgestald. De tafel is een vast element in de ruimte net zoals de uitgediepte witgelakte vensterbanken die één lijn vormen met een wandkast. Achter de balie is een nis gemaakt waarin glazen vazen in pastelkleuren schitteren in het licht. Op dezelfde hoogte is nog een nis gemaakt in de aangrenzende ruimte die baadt in natuurlijk licht dankzij een lichtstraat. Boven de tafel en verspreid over de winkel hangen 24 spots waarvoor Hendrik zelf een passend armatuur maakte.
Passie voor bloemen
Terwijl Hendrik de bestellingen van bloemstukken, boeketten, grafwerk en huwelijk afwerkt staat Claudine in de winkel. Op drukke dagen helpen dochter (20 jaar) en zoon (23 jaar) een handje. Ambitie om ook in de zaak van de ouders te komen, hebben de kinderen niet meteen. Nochtans is het talent er wel, vertelt Hendrik fier. “Toen mijn zoon twaalf jaar oud was, maakte hij een klein bloemstukje. Het was meteen juist en heel mooi. We zetten het in de winkel en een uur later was het verkocht. Ook onze dochter is heel creatief.”
Terwijl Claudine eerder toevallig in het vak rolde, manifesteerde zich de passie voor bloemen bij Hendrik al op jonge leeftijd. “We hadden een kleine tuin met een serre waar ik als twaalfjarige bloemen in zaaide en nadien verpotte. Op een lapje grond van een vierkante meter zaaide ik radijsjes. Mijn moeder zei: je moet doen wat je graag doet. Na mijn studies werkte ik eerste zeven jaar in een privétuin waar ik het onderhoud deed. Daarna hebben we een bloemenwinkel geopend en deed ik ook tuinaanleg. Op een bepaald moment moest ik kiezen: de winkel of tuinaanleg want beide combineren was niet meer mogelijk. Daarom heb ik toch voor mijn grootste passie – de winkel – gekozen. Claudine is mij gevolgd. We weten van elkaar wat we het liefste doen.”
Belgisch kampioen
Intussen gaat het hard voor Hendrik Olivier die zich al meermaals in de kijker werkte op wedstrijden. Vorig jaar won hij het Belgisch kampioenschap bloemschikken en in februari dit jaar won hij de Valentijnwedstrijd met een prachtig bloemenhart in Anthurium. Deze wedstrijd was georganiseerd door de Belgische vakbeurs All4Home. Hendrik Olivier werkt graag strak en eerder modern. Meestal werkt hij dan in één kleur. Verrassend is zijn antwoord op de vraag wat zijn lievelingsbloem is. De bloem Sandersonia heeft oranje lampionvormige bloemetjes die aan het uiteinde van een fijne groene stengel bengelen. Nerine met haar fraai gevormde bloemen in zachte pasteltinten wit, roze of rood op een lange ranke stengel, staat eveneens bovenaan zijn lijst met lievelingsbloemen. Het zijn heel vrouwelijke en elegante bloemen, vind ik. Als hij uit zijn werkplaats terugkomt met het frêle bloemetje Sandersonia in zijn handen, ben ik meteen gewonnen voor zijn keuze.
Wat is het leukste aan het beroep van florist, wil ik graag nog weten? “Het leukste aan mijn beroep is iets kunnen maken waarmee je anderen kan bekoren. Je maakt een boeket of een bloemstuk en verkoopt het aan mensen die het graag zien. Ik kan niks leukers bedenken.”