Helleborus, winters sieraad

Als de hele tuin in winterslaap is, tovert de kerstroos met diepgroen blad en stralend witte bloemen een glimlach op ieders gezicht. Opdat je ook binnenshuis van dit winterse sieraad zou kunnen genieten, is hij ook als potplant verkrijgbaar.

Advertising
 

Kerstroos Mooiwatplantendoen.nl

Vertel je klanten…

  • dat de eerste kerstroos volgens de legende in Bethlehem zou zijn ontsproten, uit de tranen van een arme herder. Hij had geen geschenk voor het kindje Jezus en kon zo toch bloemen geven.
  • datmensen in de middeleeuwen de bloemen van de Helleborus op de vloer strooiden om boze geesten weg te houden. Ook zegenden ze hun dieren ermee.
  • dat de mensen vroeger geloofden dat tovenaars zich ermee onzichtbaar maakten en dat heksen de plant gebruikten voor hun banvloeken.
  • dat het wortelextract van de kerstroos ook gebruikt werd voor het produceren van snuiftabak en niespoeder. Daarom wordt de plant ook wel nieskruid genoemd.
  • dat de naam Helleborus komt van het Griekse ‘helein’ (doden) en ‘bora’ (voedsel), een waarschuwing dat de plant giftig is. De naam betekent dus in feite ‘dodelijk voedsel’. Geen paniek! Je gaat er niet van dood, maar draag toch best handschoenen.

Diverse kleuren
De kerstroos heet officieel Helleborus niger. Van november tot en met maart trakteert de plant je op knoppen en grote, platte witte bloemen met een prachtige kroon als hart. De bladeren zijn donkergroen met soms een wat grijze waas en voelen een beetje leerachtig aan. Sneeuw of vorst doen de kerstroos niets.

Naast de witte versie, waarvan de bloemen richting voorjaar al een groene zweem krijgen, zijn er ook andere kleuren, zoals die van de Helleborus orientalis. Deze tuinplant is ook wintergroen, maar dan met bloemen van wit, geel en abrikoos tot roze, donkerpaars en gespikkeld. Alleen de witte versie draagt vanwege de bloeiperiode de naam ‘kerstroos’.

Verzorgingstips
Kerstrozen kan je ook als potplanten presenteren. Plaats ze binnen in een ruime pot, geef regelmatig water en zet ze op een koele plek. Gebruik waardevolle potgrond en meng er tuinaarde onder voor een optimale voeding.

Eens uitgebloeid, kan de klant de kerstroos uitplanten onder een bladverliezende boom in de tuin of een schaduwrijk plekje geven op balkon of terras. Andere optie is ze op de vensterbank zetten en beschermen tegen direct zonlicht.

Dit Sneeuwwitje laat bij vorst alles hangen, maar komt vanzelf weer overeind als de temperaturen weer omhoog gaan.

>> mooiwatplantendoen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: