Helemaal zen met deze planten

Yoga, tai chi, mindfulness,… Steeds meer westerlingen ontdekken de weldaad van Oosterse meditatietechnieken. Zenplanten vormen een logische aanvulling op die moderne levensstijl. Etaleer eens de Bonsai, de Ficus Ginseng en de Dracaena lucky bamboo.

VERTEL JE KLANTEN…

  • dat Zen-boeddhisten in de 14de eeuw al sobere miniatuurtuinen inrichtten om te mediteren.
  • dat duizenden jaren zentraditie samen te vatten zijn als de combinatie van balans, eenvoud en natuurlijke schoonheid.
  • dat ‘eerbied voor de natuur’ centraal staat in de zencultuur.
  • dat je met Bonsai, Ficus Ginseng en Dracaena lucky bamboo een sfeer van vrede en verstilling in huis creëert. Zeker in een minimalistisch interieur.
  • dat zenplanten steeds interessanter worden, hoe langer je ernaar kijkt.

 

BONSAI 

In het Japans betekent bonsai letterlijk ‘boom in pot’. Houtachtige planten worden door knippen en snoeien tot miniatuurbomen gevormd die de kenmerken vertonen van een volgroeide plant. Eigenlijk gaat het om de kunst van het weglaten. De moderne bonsaistijl is ontstaan in de 18de eeuw.

 

 

 

 

 

 

FICUS GINSENG

De grillige vormen van Ficus Ginseng zien er altijd weer anders uit, van welke hoek je er ook naar kijkt. De fraaie wortels worden in China gekweekt voor ze in de kas of serre tot bonsai worden gesnoeid. Daar is een meesterhand voor nodig en zo ziet deze robuuste groene plant er ook uit: alsof je er de wijsheid van jaren mee in huis haalt.

 

 

 

 

DRACAENA LUCKY BAMBOO

Deze opvallende blikvanger is ideaal als focus voor meditaties (je kunt er naar blijven kijken!) en is verkrijgbaar met rechte en spiraalvormige takken. Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen, maar hij is verre familie van de asperge. Dracaena lucky bamboo is mateloos populair in China. Daar wordt hij als geluksbrenger gegeven bij Nieuwjaar, een nieuwe onderneming of een nieuw huis.

 


 

 

 

 

Verzorgingstips

  • Alle Zenplanten staan graag op een lichte plek, zonder volle zon.
  • Bonsai en Ficus Ginseng hebben graag een lichtvochtige kluit zonder voetbad. Dracaena lucky bamboo mag altijd in een laagje water staan.
  • Eens in de drie, vier weken wat plantenvoeding volstaat.
  • Zakt de temperatuur niet onder de 15 °C, dan kunnen deze planten ook het terras op.

 

Stijltips

Hou het rustig: neutrale kleuren, natuurlijke materialen als basis, met bijvoorbeeld een paar mooie stenen erbij. Geef Zenplanten ook de ruimte: dit is geen groen materiaal om hoekjes mee te maken, dit zijn intrigerende solisten die in hun eentje het best tot hun recht komen. Water is een belangrijk element in deze stijl, Dracaena lucky bamboo staat dan ook erg mooi in een transparante schaal als bassin.

 

>> mooiwatplantendoen.nl

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.