Heerlijk onthaasten bij koffiegeur en gebak in plantenbar STEK

‘De STEK’ is een unieke plek in de binnenstad van Mechelen. Een stek waar je terecht kan voor een leuke terras- of kamerplant met bijpassende pot. Een stek om tot rust te komen met een espresso of ‘n gebakje. Anneleen startte haar plantenzaak in volle lockdowncrisis. Gepland, dus ging ze er helemaal voor. “Als je er te lang over nadenkt en te veel naar de nadelen kijkt, dan begin je er niet aan. Je kan ook niet vergelijken. We kennen geen pre-coronatijd. Ik heb het gevoel dat het alleen maar eenvoudiger kan worden.” 

Het ondernemen zit Anneleen Teck in de genen. Ze werkte jaren in de evenementensector en startte nadien een interieurzaak met een vriendin. Die was als interieurarchitecte verantwoordelijk voor het ontwerp, Anneleen stond in voor de organisatie en planning. “Op een bepaald moment hebben we besloten om elk onze eigen weg te gaan. Zo ging ik op zoek naar een nieuwe uitdaging”, vertelt Anneleen. 

Advertising
 

Lang zoeken naar een nieuwe uitdaging moest Anneleen niet doen. Haar moeder werkt immers al jaren in de bloemensector en had een zaak in Mechelen. Veel was dan ook niet nodig om in de voetsporen van haar moeder te treden. “Mijn moeder werkt nu fulltime mee in mijn winkel ‘De STEK’ waar naast planten eveneens een volwaardig aanbod bloemen te vinden is.” 

Anneleen startte haar zaak in maart vorig jaar, op het moment dat heel het land stilstond. “We hadden dit zo gepland en alles was klaar om op te starten. Met de fysieke winkel hebben we wel nog even gewacht. Mijn moeder had geen website noch webshop. Daarom hebben we heel snel een webshop en website uit de grond gestampt.” 

De webshop was meteen een succes. Daar had Moederdag in volle lockdown beslist iets mee te maken. Anneleen kreeg veel vraag naar verse boeketten en na de feestdag bleef ze er gewoon mee doorgaan. “Mijn grote liefde ligt echter nog altijd bij de planten. Het lukt wel maar de echte finesse van een boeket maken is niet zozeer mijn ding. De bloemen zijn het domein van mijn moeder.” 

Koffie & planten

Vanwaar de interesse voor planten? 

Anneleen Teck: “Ik ben opgegroeid tussen de bloemen en planten. Wij woonden vroeger boven de bloemenzaak. Als de winkel open was, maakte ik daar mijn huiswerk. Dat was mijn thuis. Het is dan ook niet raar dat dit ineens boven water is gekomen. Ik ben lang een andere richting uitgegaan, eerst in de evenementensector en nadien interieurinrichting. Planten hebben echter altijd een deel van mijn leven uitgemaakt. Mijn mama heeft altijd haar bloemenzaak voortgezet. We hebben ook altijd bloemen en planten in huis.” 

De plantenhype is al een tijd aan de gang. Zelf heeft Anneleen die hype wat onderschat. Veel jongeren zijn bezig met planten en vullen hun kamer ermee. Even werd gedacht om met een pop-up te starten en eerst alle ideeën uit te testen. Het werd al snel duidelijk dat Anneleen een versnelling hoger wou gaan.

Ze wou haar plantenzaak combineren met een koffiebar.

“Dit is niet alleen een leuke plek om te winkelen, maar ook gewoon om er te zijn. Terwijl je tussen de planten zit, kan je genieten van een koffie. De opstart moest meteen groots zijn. Ik had zoveel dingen in mijn hoofd die ik wou realiseren. Eerst en vooral wou ik een grote keuze aan planten kunnen aanbieden. We willen dat de mensen – los van het feit dat ze voor een lokale winkel kiezen – voldoende keuze hebben. Ze mogen niet het gevoel krijgen dat ze slechts uit drie planten kunnen kiezen of in een bepaalde richting worden gedwongen. Als je kiest voor een groot aanbod, moet je natuurlijk veel plaats hebben om alles goed te kunnen presenteren. Verder wou ik ook een koffiebar met het juiste koffietoestel en materiaal om het ook meteen goed te doen. Daardoor was onze basisinvestering te groot om via een pop-up een half jaar te gaan uittesten. Het bleek al heel snel dat ik de juiste richting had gekozen en er voluit mee zou doorgaan. We zijn meteen van start gegaan.” 

Ik wou het meteen goed doen: een grote plantenkeuze en een koffiebar met het juiste koffietoestel. Door de hoge basisinvestering was een pop-up geen optie.”

Anneleen Teck

“Intussen heb ik me helemaal ingewerkt in de plantenwereld. Er zijn heel veel soorten kamerplanten en richtlijnen voor verzorging. Het is geen exacte wetenschap en er zijn veel factoren die de groei van de planten beïnvloeden. Het grootste probleem is te veel water geven. Zeker nu mensen heel vele thuis zijn. We proberen onze klanten zo goed mogelijk te informeren.” 

Heb je een lievelingsplant? 

“We hebben veel uitzonderlijke planten in de winkel. Dat is zo spontaan gegroeid. De keuze is vaak beïnvloed door mijn persoonlijke voorkeur. Momenteel zijn tropische planten heel erg in. Verder scoort de gatenplant heel goed omdat het een dankbare, vrij gemakkelijke plant is.” 

Midden in oerwoud

Het pand stond al geruime tijd leeg toen de eigenaar besloot het helemaal te verbouwen. Juist op dat moment ontdekte Anneleen deze winkelruimte die de eigenaar helemaal tot achteraan had opengetrokken. Haar vorige zoektochten hadden niets opgeleverd, maar dit pand had potentieel. 

De grote nieuwe ramen brengen het licht zover mogelijk in het lange, smalle pand. Om alle planten voldoende daglicht te geven, is het wel nog onvoldoende. Gelukkig is er een vlot verloop, want haar planten zijn vaak al na enkele dagen verkocht. Via een trap aan de zijkant kom je in een smalle buitenruimte waar de terrasplanten uitgestald staan. Mensen kunnen hier ook zitten om iets te drinken. 

Anneleen kwam met de eigenaar overeen om een aantal muren in ruwe baksteen te behouden. Dit combineert mooi met de metalen rekken en het ruwe houten meubilair. De tafels staan verspreid tussen de groene planten. Het lijkt alsof je midden in een oerwoud zit. De kletterende regen op de achtergrond tijdens ons bezoek versterkt het regenwoudgevoel. 

Autoluwe buurt

De ligging van de winkel – in de hippe Onze-Lieve-Vrouwstraat in Mechelen – vindt Anneleen ideaal. Deze straat vormt zowat de verbinding tussen twee grote winkelstraten: de Briel en de IJzeren Leen. De inspanningen van de stad om er een hippe straat van te maken, begint z’n vruchten af te werpen. Intussen hebben leuke boetieks zich hier gevestigd en wordt de straat volledig opgewaardeerd. “In de toekomst wordt het hier een winkel-wandelstraat. Voor ons wegen de voordelen ruimschoots op tegen de nadelen. We leveren immers vaak aan huis, zeker als mensen hun zinnen op een grote plant hebben gezet.” 

Wat is het leukste aan een eigen zaak hebben? 

Anneleen: “Ik hou vooral van de afwisseling in mijn werk. Dagdagelijks ben je bezig met verse, levende producten. De seizoenen wisselen waardoor ook de winkel en de etalage regelmatig verandert. Het is heel fijn om op een plek te werken die er elke dag anders uitziet. Er zijn veel verschillende aspecten die het boeiend maken. Zo mag ik zelf kiezen wat ik mooi vind en wil aankopen om de winkel aan te kleden. Mensen worden altijd heel gelukkig als ze hierbinnen komen en het is gewoon ook heel fijn om hier zelf elke dag te vertoeven.” 

Hoe verdelen jullie de taken? 

“Mijn moeder heeft bakken vol ervaring. Dat was zeker het eerste jaar een grote steun. Wat koop je aan? Wat beter niet? Het aanbod bloemen is volledig haar expertise en zij volgt alles op wat met bloemen te maken heeft. Mijn moeder is ook heel bedreven in het maken van de etalage.”

“De administratie is volledig voor mij. Mijn nicht Kaat werkt fulltime mee in de winkel en Sofie halftijds.” 


Bezoek de website van De STEK

Naam: Anneleen Teck 

Leeftijd: 34 jaar 

Hobby’s: weinig momenteel 

“Op maandagavond speel ik hockey in Mechelen om mijn zinnen te verzetten. Zondag is onze gezinsdag. In normale tijden gaan we graag eens lekker uit eten.” 

Levensmotto: “Alles komt altijd goed, daar geloof ik in.” 


Tekst: Ingrid Allaerts 

Fotografie: Joris Luyten 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.