Hartverscheurend jaar, toch nieuwe winkel: florist Arnauld knokt terug

Voor velen is 2020 een jaar om zo snel mogelijk achter zich te laten. Niet alleen de pandemie zorgde voor veel problemen, ook op familiaal en privévlak ging florist Arnauld Delheille door een diep dal. Arnaulds jongere zus kwam om in een verkeersongeluk. Hoeveel kan een mens dragen? Arnauld besloot een jaar te onderbreken en iets anders te doen. Precies een jaar later staat hij er opnieuw, sterker en enthousiaster dan ooit. 

What doesn’t kill you, makes you stronger. Drie jaar geleden opende florist Arnauld Delheille een pop-up winkel in Bois-de-Villers – in de provincie Namen – in afwachting van de bouw van een nieuwe winkel naast zijn woning. Dat was het plan. Het afgelopen jaar zette echter heel zijn wereld op de kop. Hij trok zich terug uit de zaak. Een verhaal over moed, veerkracht en bloemen natuurlijk. 

Advertising
 

“Vorig jaar in februari ben ik gestopt. Ik had mijn zusje verloren. Zij heeft altijd gewild dat ik een winkel voor mezelf zou openen. Ik had het haar beloofd. Precies een jaar later – februari 2021 – heb ik mijn comeback gemaakt. Het was een spannend moment maar ik ben zelfverzekerd. Het leven gaat verder. Mijn zusje is hier altijd bij mij”, vertelt Arnauld terwijl hij naar haar uitgestalde foto kijkt.   

« Je ne regrette rien »  

“Mensen die me goed kennen, weten dat. Als ik een idee heb, ga ik ervoor en moet alles heel snel gaan. Bij de start van deze winkel heb ik alle regels en codes van een klassieke bloemenwinkel overboord gegooid. Het moest een winkel zijn die volledig bij mij past. Ik omring me hier met dezelfde kleuren als bij mij thuis. Inspiratie haal ik uit objecten waar ik van hou zoals dit schilderij van Kevin Douillez. Hij is een gerenommeerde kunstenaar uit Brussel en een vriend. Zijn werk wordt gekocht tot in Singapore en New York. De oranje en grijze tinten in het winkelinterieur zijn geïnspireerd op dit schilderij. De tekst op het kunstwerk ‘Je ne regrette rien’ raakt me en past helemaal bij wat ik nu voel. Voor de rest heb ik ook stukken ingebracht waarmee ik me thuis omring zoals een designklok die de tijd in tekst weergeeft en een transparante tafellamp van Kartell. Op die manier wil ik het thuisgevoel ook naar mijn winkel brengen. Als je hier binnenkomt, is het alsof je bij mij thuis komt. ”

Openingsweekend

De winkel ging open onder een stralende lentezon. Maar liefst drie dagen – van vrijdag 19 tot en met zondag 21 februari – schoven de mensen aan om hun florist weer aan het werk te zien. “Goed dat we drie dagen voorzien hadden want de mensen stonden in een rij aan te schuiven, wachtend op hun beurt. Er mochten immers coronaproof maar drie mensen tegelijk in de winkel zijn. Iedereen is blij dat ik teruggekeerd ben. Op één van de muren heb ik de post-its opgehangen met de wensen en bemoedigende woorden van mijn klanten. Het raakte mij dat ze me gemist hebben en sommigen ook van ver naar de opening kwamen. Ik heb hen ook gemist, en de bloemen natuurlijk. Zo is het nog maar eens duidelijk dat ik voor dit beroep in de wieg ben gelegd.”

Kleurenbad

In deze winkel heerst een totaal andere sfeer dan in de pop-up. Dat wilde hij ook zo. Het pand is iets lager gelegen dan de straat. Via enkele treden kom je aan een gezellig terrasje met houten tafel, vrolijke lenteplantjes en een kom mandarijntjes. De stemming is meteen gezet. Later komen er nog parasols die beslist voor nog meer sfeer zullen zorgen. Een bijzondere tafel in wortelhout trekt meteen de aandacht bij het binnenkomen. 

“De tafel was liefde op het eerste zicht”, verklapt Arnauld. “In het interieur heb ik verschillende houten elementen geïntegreerd zoals de wortelhouten tafel en de houten toonbank die voor een warme uitstraling zorgen en een contrast vormen met de grijs betegelde vloer. In de pop-up winkel werkte ik met een neutraal, natuurlijk kleurenpalet en voornamelijk witte bloemen. De winkel was mooi, maar op langere termijn zou er nood aan iets anders zijn.  We komen uit een donkere, grauwe periode. Iedereen heeft nood aan kleur, dat voel ik. Mensen willen de onzekerheid en de winter achter zich laten. We kozen bij de opening voor een lentethema met mandarijntjes en veel oranje tinten. We willen meegaan met de seizoenen en telkens verrassend anders uit de hoek komen.” Het doet zoveel deugd als je de winkel binnenkomt, net alsof je ondergedompeld wordt in een kleurenbad.    

 Automatisatie  

Wat neem je mee uit jouw ervaringen met de pop-up winkel? 

“Ik heb geleerd dat ik meer ruimte nodig had. Hier beschikken we over een extra atelierruimte. De winkel op zich is praktisch even groot. De maat is precies wat ik nodig heb. De parking is veel groter en zal als ze klaar is ongeveer dubbel zo groot zijn dan de vorige parking. Dat is beslist een pluspunt. Intussen hebben we de zaak volledig geautomatiseerd. De klanten worden ingeschreven via een iPad. Na elk bezoek of aankoop krijgt de klant automatisch een sms-bericht om hem te bedanken. Hij wordt op de hoogte gehouden van acties, krijgt een korting bij zijn volgende aankoop en op zijn verjaardag verrassen we hem graag met een kleine attentie. De klant wordt nu echt opgevolgd.”

“In de pop-up organiseerden we voor een feestdag telkens een opendeurweekend. Dat werkte heel goed en dat gaan we hier ook blijven doen. Het weekend ervoor willen we tonen waar we mee bezig zijn, wat we gaan presenteren en willen we de klanten warm maken voor de feestdag. Tijdens die opendeurweekends gaan ze niet meteen kopen maar op die manier kunnen ze hun bestelling alvast doorgeven. Op die manier lopen we vooruit op onze orders en kunnen we ons goed organiseren. Dit geeft ons wat meer ademruimte. Vandaag is de snelheid waarop je kan werken doorslaggevend en natuurlijk niet te vergeten een goede service. Een goede service betekent voor de klant meer dan de bloemen verpakken, betalen en vertrekken. Anderzijds hebben we zo ook de mogelijkheid om alles vlot te laten verlopen als mensen gehaast zijn.” 

Projecten

Vroeger deed Arnauld veel projecten in het buitenland. Mist hij dit niet?

“Die projecten staan momenteel door corona allemaal on hold. We onderhouden wel onze contacten. Mijn eerste boek L’atelier d’Arnauld Delheille was een groot succes. Het boek is maar liefst driemaal in druk gegaan. Intussen zijn we bezig aan een tweede boek dat – als alles meezit – ergens in september verschijnt. Dit tweede boek zal de link vormen met deze winkel en er zal meer met kleur en fruit gewerkt worden. Het was echt zot hoeveel succes het boek heeft gehad.” 

De klant wordt nu echt opgevolgd »  

“In mijn vorige winkel was ik geassocieerd met mijn schoonfamilie. Voor alles en nog wat vroeg ik hun hulp zoals voor de boekhouding, voor de marketing. Mijn zus en mijn ouders wilden dat ik mijn problemen oploste en mijn eigen weg zou gaan. Het leven gaat verder. Ik voelde me er klaar voor.  Nu ben ik volledig autonoom. Ik ben degene die alles alleen beslist van A tot Z. Samen met mijn nieuwe partner heb ik deze winkel geopend met mijn nieuwe ideeën en mijn keuzes. Ik ben florist van sinds ik van school afging. Dat is intussen al 10 jaar. Intussen ben ik 31 jaar geworden en ben ik in een nieuwe fase van mijn leven beland. De winkel voelt aan als een verjaardagsgeschenk. Weet je? Sinds de opening ging mijn Facebookaccount pijlsnel naar omhoog. Het voelt goed. Ik ben thuisgekomen. Je ne regrette rien.”  

■ Volg Arnauld op Facebook
Bezoek zijn website


WIE IS HIJ ?

Naam: Arnauld Delheille 

Winkel: Rue Léon François 64, 5170 Bois-de-Villers, België

Leeftijd: 31 jaar 

Eigenschappen: dromer, energiek, harde werker 

Favoriete bloem: geen, elk seizoen heeft zijn bloem met een voorkeur voor klassieke bloemen


Tekst: Ingrid Allaerts

Foto’s: Joris Luyten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.