Groen verbetert ook onze mentale gezondheid

Op 21 maart begint de lente! Meteen het startsignaal om opnieuw je tuin in te duiken voor wat lenteklusjes en om de eerste bloembakken opnieuw te vullen. Radio 2, de tuincentra en www.groenvanbijons.be geven alvast een duwtje in de rug. Onderzoek bevestigt dat jezelf omgeven met groen loont.

Bij de start van de lente hebben tuincentra en bloemenzaken al een mooi sortiment van balkon- en terrasplanten die kleur geven aan je huis. Ook vaste planten, hagen en bomen zijn er volop beschikbaar en kunnen geplant worden wanneer het niet vriest. Redenen genoeg om uit je sofa te komen en op lentemodus over te schakelen. Dit betekent: meer buiten, meer bewegen, meer bloemen en meer groen.
Met kleine ingrepen en een bescheiden aanschaf van kleurrijke bloemen en nieuwe planten, breng je de lente letterlijk aan huis. En meteen heb je die bijhorende lentekriebels op zak.

Van 20 t.e.m. 23 maart geeft Radio 2 de aftrap van het nieuwe tuinseizoen. Radio 2 haalt tuinexpert Wim Lybaert voor de micro om je te informeren over concrete tuinklussen. Afspraak elke donderdag vanaf 19 maart tot 14 mei tussen 10 en 10.30 u.


 

ONDERZOEK VAN VITO (2012) voor het Agentschap voor Natuur en Bos beschreef flink wat voordelen groen.

Groen maakt mensen gezonder
Bezig zijn met groen, is een vorm van bewegen en houdt ons in vorm. Mensen die geregeld in de tuin werken , gaan minder vaak naar de dokter.

Wie bezig is met groen, zicht heeft op groen of zich in het groen begeeft, heeft minder kans op hartziektes, nek- en rugklachten, infecties van de bovenste luchtwegen, astma, infectieziekten van het maagdarmkanaal, urineweginfecties en diabetes.
Groen verbetert ook onze mentale gezondheid. Werken in de tuin en wandelen in het groen helpen ons ons over zorgen en ergernissen heen te zetten. Depressie en angsten krijgen daardoor minder kans.

Groen is goed voor het milieu
Groen kan de luchtkwaliteit verbeteren door wegfiltering van fijn stof, afvalstoffen en absorptie van ozon. Ook kamerplanten hebben een positief effect op de lucht van een leef- of kantoorruimte.
Groen draagt ook bij tot de biodiversiteit van dieren en planten.
Groen kan bijdragen tot verkoeling, een betere waterhuishouding en lawaaivermindering.

www.groenvanbijons.be.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.