Goud, zilver en brons voor tuinrozen Alexandra Farms

Drie tuinrozen van Alexandra Farms rijfden goud, zilver en brons weg tijdens de ‘Variety Contest van Proflora’ 2021. Een internationale jury van deskundigen beoordeelde maar liefst 286 soorten.

Juryleden beoordeelden de gezondheid, uniformiteit, kleur en hydratatie van de bloemen, de stengels en het gebladerte en telden de scores op. Alexandra Farms bekleedde na afloop de volledige top-3 in de categorie tuinrozen bij de ‘Producers Awards’.

Advertising
 

? Goud

Effie (Ausgray) werd bekroond met de eerste plaats. Een rozetvormige roos met gele en oranje tinten en een heerlijke geur van thee. Effie wordt sinds 2019 geteeld op Alexandra Farms en werd veredeld door David Austin Roses.


? Zilver

Tsumugi behaalde de tweede plaats. Deze grote, lichtroze, komvormige bloei heeft een aangename lavendel- en rozengeur. Tsumugi wordt sinds 2018 door Alexandra Farms geteeld en werd gefokt door Rose Farm Keiji.


? Brons

De derde plaats was voor Sola, een trosroos met golvende bloemblaadjes in lavendelkleurige en beige-roze tinten. Sola wordt sinds begin 2021 geteeld door Alexandra Farms en werd ook veredeld door Rose Farm Keiji.


Wat is nu het geheim van de perfecte tuinroos ?

Wat maakt tuinrozen zo speciaal? De natuur natuurlijk, maar ook de behandeling. Elke tuinrozensoort die op Alexandra Farms geteeld wordt, is een erfgenaam van een lange rij voorouderrozen, die door de eeuwen heen gekweekt zijn voor hun prachtige kleur, elegante vorm en suggestieve geur. Maar om volledig tot hun recht te komen in een vaas of boeket, hebben deze rozen speciale zorg nodig, zowel voor als na het snijden.

Het punt van snijden – of de timing van het snijden – is een belangrijke factor. Als je de roos te vroeg afknipt (zoals het geval kan zijn bij dezelfde variëteit van een andere kwekerij), zal de tuinroos niet zo volledig open komen als een tuinroos vereist. Als je de roos te laat afsnijdt, loop je het risico dat ze tijdens het vervoer gekneusd wordt en dat ze te snel opengaat in plaats van in een statig tempo, waarbij ze zich van dag tot dag ontvouwt.

Om te weten wat het perfecte snijmoment is, is een waakzame, rasspecifieke expertise nodig.

“We voeren uitgebreide tests uit om het ideale snijpunt voor elk ras te bepalen” — Jose Azout, voorzitter van Alexandra Farms

Gewapend met die kennis lopen de arbeiders terug door de bedden om de roos te snijden wanneer ze eindelijk klaar is. “Wij zijn een van de weinige boerderijen waarvan ik weet dat ze meer dan één keer op een dag snijden – twee of soms drie keer op een dag als het erg zonnig is, waardoor de rozen zich sneller ontwikkelen – om het snijpunt precies goed te krijgen”, vervolgt Joey.

Het klaarmaken van die opengesneden roos voor haar uiteindelijke bestemming vraagt nog meer aandacht en zorg. Daarom worden tuinrozen van Alexandra Farms per dozijn verpakt in plaats van per vijfentwintig – omdat de open snede betekent dat de rozen extra ruimte in de doos en extra zorg bij het verpakken nodig hebben.

Het resultaat is een roos die zich in de vaas opent tot haar maximale grootte en waarde – met haar vele bloemblaadjes en haar subtiele, gemengde kleuren die volledig tot hun recht komen – en die haar geur met een gulle overgave vrijgeeft.

www.alexandrafarms.com


Tekst & foto’s: ©Alexandra Farms

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.