“Goede florist schenkt snijbloemenvoeding”

Slechts een minderheid van de bloemenzaken geeft snijbloemenvoeding met de klant mee naar huis. Vrij onbegrijpelijk als je weet dat de levensduur van je ruiker met dagen verlengd wordt. Een kleine investering dus met groot resultaat.

Advertising
 

“Wanneer vindt een bloemist zichzelf een goed bloemist? Als de mensen terugkomen en zeggen: ‘Bij u blijven de bloemen het langst goed’. De houdbaarheid bepaalt je reputatie. Bloemen die snel afsterven, zorgen voor gigantische reputatieschade. Daar ga je niet meer terug.”

Jan Joris

Aan het woord is Jan Joris, Sales Manager België en Luxemburg bij Smithers-Oasis. Floralife is een dochteronderneming van Smithers-Oasis en kwam als eerste reeds in 1938 op de proppen met snijbloemenvoeding.

“Eigenlijk is het onbegrijpelijk dat men die investering voor snijbloemenvoeding nog al te vaak niet doet. Het is een must. Als je niet die kleine investering doet om je bloemen de beste basis te geven, kan je nooit kwaliteit leveren. Een goede bloemist ligt niet wakker van die prijs. Het enige dat hem interesseert, is dat hij geen klachten krijgt en dat de klanten terugkeren.”

NOG VEEL WERK

Slechts 15 % van de bloemisten vergezelt een boeketje van een zakje snijbloemenvoeding.

“Er is nog veel werk. Hoe dat komt? Vaak zijn ze niet overtuigd, de prijs speelt ook een rol, maar dat is zonde want een zakje kost niet méér dan 0,06 euro! Het is bewezen dat snijbloemen langer vers blijven met snijbloemenvoeding. Rozen afkomstig uit Nederland zijn reeds verplicht voorbehandeld. Het is dus zeer belangrijk dat deze behandeling door de bloemist en de particulier wordt verder gezet.”

GOED OF SLECHT BLOEMIST ?

“Je hebt ook niet alle factoren in de hand. Sommige bloemisten werken met een koeling: het verschil met geen koeling is dag en nacht. Soms klagen floristen, maar dan vraag je ‘hoe warm is het in je winkel?’ ’30 graden’, zeggen ze dan. Ja, dan is het niet moeilijk, hé. Het effect van warmte, licht en tocht op de bloemen is groot. Het is een complex verhaal. De meeste bloemisten weten dat je een boeket niet naast de fruitschaal mag zetten, maar vertellen ze dat ook aan hun klanten?”

“Zelfs roken is slecht. Daar zit ethyleengas in: een verouderingshormoon. Ook het transport heeft een invloed. Transporteer je bloemen zo veel mogelijk op water in een zo koel mogelijke ruimte. Het gebeurde zelfs dat ik bloemen nog in de verpakking, droog op de winkelvloer zag liggen. Wie weet hoelang ze daar liggen? Dat speelt allemaal mee qua houdbaarheid. Die zaken maken het verschil tussen een goede en een slechte bloemist.”

Floralife Express Clear Ultra

GEBRUIK GOEDE PRODUCTEN

Floralife heeft alle nodige producten voor een geslaagde koopervaring.

“We hebben nu zelfs een product waarmee je de bloemen niet meer moet aansnijden: Floralife Express Ultra. De bloemist hoeft enkel de stengel te ontdoen van overbodig blad. Als hij dan een boeket maakt voor zijn klant snijdt hij ze op lengte aan voor hen. Hij geeft dan een Expressbloemenvoedingzakje mee zodat zelfs de klant niet meer hoeft aan te snijden.”

Floralife QuickDip

Floralife QuickDip, een tweede product, is voor bepaalde bloemen het reddingsmiddel. Door het te gebruiken, kan je heel veel geld besparen. Een goed voorbeeld zijn Hydrangea’s: deze hangen vaak al gauw slap. Je steekt de aangesneden stengel 1 seconde in het onverdunde product, ze steken vanzelf hun kop weer op. Een flesje Floralife QuickDip 1L kost 9,34 euro. Dat is eigenlijk niks als je weet dat één Hydrangea al tot 3 euro inkoop kost.”

“ROZEN 14 DAGEN HOUDBAAR”

Wat nu eigenlijk de exacte houdbaarheid is van snijbloemen, hangt af van veel factoren.

“Eerst en vooral van de kwaliteit bij inkoop. Een bloemist gaat zich indekken door te zeggen “Oh, mijn bloemen blijven zeker één week goed”, maar dat is eigenlijk het slechtste dat hij kan doen. Als je 40 euro betaalt voor rozen, moeten die langer staan. Het enige dat de consument onthoudt, is hoelang de bloemen goed gebleven zijn. De kostprijs vergeet hij. Stel je voor dat je rozen voor Valentijn hebt gekocht en dat ze na een paar dagen al verwelkt zijn. Je zal je nogal geliefd voelen! Goed voorbehandelde en nabehandelde rozen moeten over de 10 dagen houdbaarheid gaan. Zelf ga ik altijd voor een houdbaarheid van 14 dagen”, zegt Jan Joris van Smithers-Oasis BeNeLux. “Ik gebruik dan zelf ook thuis steeds Floralife bloemenvoedingzakjes.”

>> oasisfloral.be

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.