Geen eindejaar zonder kerststerren

Wanneer de eerste kerstster (Euphorbia pulcherrima) in de winkel staat, weet je dat Kerstmis niet ver weg is. Geen enkele andere plant is meer verbonden met het gezellige eindejaar.

Dat komt waarschijnlijk door hun grote, stervormige en felgekleurde schutbladeren, die de sierplant over de hele wereld erg populair maken. Maar niet alleen als potplant is de kerstster een echte eye-catcher, ook als snijbloem in een vaas of een werkstuk trekt hij de aandacht en zorgt de kerstster voor een prachtig kleurenfeest. Deze mooie planten imponeren niet alleen in hun klassieke rode kleur, maar ook in verrassend vele andere kleuren: wit, crème, geel, roze, abrikoos, zachte pasteltinten, en af en toe met kleurovergangen of spikkels. Mede dankzij deze kleuren, past de kerstroos bij verschillende interieurstijlen.

De ster onder de kerstplanten komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika, maar zijn internationale carrière begon, zoals de wilde verhalen van vele sterren, in Hollywood. Geïnspireerd door in het wild groeiende kerststerren in de buurt van zijn boerderij, startte Paul Ecke, een Amerikaan met Duitse roots, met de teelt van kerststerren in Californië aan het einde van de 19de eeuw. Zijn eerste succes boekte hij met een kerststuk met gesneden takken. Al snel kreeg de plant elk jaar tijdens de eindejaarsperiode een centrale plaats in Amerikaanse huizen.

Heel wat mensen denken dat kerstrozen vooral potplanten zijn. En toch, met zeer weinig inspanning kan je deze tijdloze schoonheden gebruiken als snijbloemen. Je moet er echter rekening mee houden dat deze plant melksap produceert. Voor een maximale levensduur is het belangrijk dit sapverlies te stoppen. Snijd de stengels met een hoek van 45°, dompel ze gedurende vijf seconden in heet water bij 60 °C en plaats ze vervolgens in een vaas met koud water en een antiverouderingsmiddel.

 

Fotobijschriften:

De kerstroos oogt feestelijk en tegelijkertijd modern in alle kamers.

Een prachtige eettafel met een moderne compositie van rode en witte kerststerren die het fijn porselein en de kristallen glazen een romantische toets geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.