Fritillaria, een prachtige lentebloem
De naam Fritillaria komt van het Latijnse woord fritillus, wat dobbelbeker betekent. Dat verwijst naar de vorm van de bloemen. De bekendste soorten zijn Fritillaria imperialis (keizerskroon), Fritillaria meleagris (kievitsbloem of kievitseitje) en Fritillaria uva-vulpis. De kievitsbloem is de enige Fritillaria die je in de Nederlandse natuur kan tegenkomen, maar deze bloem is wel zeldzaam! De andere soorten komen van oorsprong voornamelijk uit Azië.
Weetje
De bollen van Fritillaria hebben geen huid, zoals tulpenbollen dat wel hebben. Dat maakt de Fritillaria heel kwetsbaar. Het is dan ook geen teelt voor brute kracht!
Extra tip van kweker Tim van Schagen
Fritillaria’s kan je goed verwerken in steekschuim. Vooral de grootbloemige soorten, omdat die een iets stevigere steel hebben.
Verkrijgbaarheid & verzorging
Fritillaria is verkrijgbaar vanaf januari tot half mei. Voor Fritillaria gelden de gebruikelijke verzorgingstips: snij een stukje van de stelen, verwijder zo nodig de onderste bladeren en zet de bloemen in proper water met snijbloemenvoedsel. Geef de bloemen in boeketten de ruimte, zodat ze niet in de verdrukking komen.
Kwekersnieuws over Fritillaria
Wiebelend in de wind
Bij elk zuchtje wind wiebelen de klokvormige bloemetjes in de wind. Een veld Fritillaria’s is een feest om naar te kijken. Het echte werk gebeurt onder de grond. Daar groeien de bollen elk jaar een stukje in omvang, totdat ze groot genoeg zijn om een prachtige snijbloem te kunnen voortbrengen. Dat gebeurt in kistjes in de kas. En ook dat is weer een prachtig gezicht!
Geduld
“Voor de teelt van Fritillaria meleagris heb je geduld nodig”, vertelt Tim van Schagen. “We beginnen met zaadjes. Deze groeien in vier jaar uit tot volwaardige bolletjes. Het jaar daarna kunnen we dan eindelijk de mooie bloemen oogsten.”
Vrouwelijk
“Die paarse bloemen en gele meeldraden… Ik vind de Fritillaria persica echt een dame”, vertelt Tim van Schagen, die verschillende soorten Fritillaria kweekt. “Over het blauwgrijze blad ligt een waas – net als bij druiven. Dat alles maakt de persica voor mij een van de mooiste Fritillaria’s.”
Goed gedrag
“Ik loop elke dag even door de kas met Fritillaria’s uva-vulpis om te kijken hoe ze zich gedragen”, vertelt bloemenkweker Berry Bakker. “Als er sneeuw op het kasdek ligt, gebeurt er weinig. Maar als de zon schijnt, kan het hard gaan. Het is altijd weer een mooi moment als de eerste bloemetjes verschijnen: zo’n bruinig kelkje met een geel randje.”
Verrassing!
“Als de Delphiniumplanten in het najaar opgeruimd en gedeeld zijn, begin ik met de teelt van Fritillaria uva-vulpis”, vertelt bloemenkweker Berry Bakker. “Ik zorg zo goed mogelijk voor de bolletjes, maar het is altijd weer een verrassing wat eruit komt.”